Android geliştiricisiyseniz ya da bu alanda çalışmalar yapmak istiyorsanız, sitemizi ziyaret ettiğiniz için memnuniyet duyuyoruz. Bu sayfada, mevcut uygulamanızı görme engellilerin verimli bir biçimde kullanabilmesi için nasıl erişilebilir hale getirebileceğinizi, Google Android geliştiricileri sayfasındaki rehberlerden yararlanarak nasıl gerekli düzenlemeleri yapabileceğinizi açıklayacağız.
TalkBack
Android işletim sistemli cihazlarda çalışan ve Google tarafından geliştirilmekte olan Android erişilebilirlik araç takımı içindeki ekran okuyucusu olan TalkBack, yine Google tarafından geliştirilen Google metin okuma hizmetleri uygulaması yardımıyla görme engellilere sesli geri bildirim sağlamaktadır. Cihazınızda, Ayarlar>erişilebilirlik altında TalkBack’i bulup etkinleştirebilirsiniz.
TalkBack açıkken, parmak hareketlerine bir parmak daha eklenmektedir. Örneğin ekranda parmağınızla aşağı / yukarı kaydırma hareketi yapıyorsanız, TalkBack açıkken aynı hareketi çift parmakla yapabilirsiniz. Bir buton ya da kontrole tıklamak için üzerine iki kez hızlıca dokunabilirsiniz. TalkBack’i etkinleştirdiğinizde hareketleri öğrenebileceğiniz bir eğitici de başlayacaktır. Dilediğiniz anda TalkBack’i devre dışı bırakmak için ses açma ve kısma düğmelerine aynı anda birkaç saniye basılı tutabilirsiniz. Bu işlemi yapabilmeniz için yol gösteren TalkBack filigranı da TalkBack açık olduğu sürece gösterilecektir.
Android geliştiricileri için TalkBack hakkında detaylı bilgi
<
Accessibility Scanner
Accessibility Scanner, Google tarafından geliştiriciler için özel olarak hazırlanmış bir Android uygulamasıdır. Bu uygulamayı yükledikten sonra, uygulamanızdaki temel erişilebilirlik sorunlarını düzeltebileceğiniz yönlendirmeler bulacaksınız.
Google erişilebilirlik rehberinden: buton etiketleme ve elementlerin rollerini tanımlama
Ekran okuyucular gibi erişilebilirlik hizmetlerinin kullanıcıları, kullanıcı arayüzleriyle etkileşim kurmak için metin etiketlerine güvenir. Görme engellilerin Android uygulamalarında yaşadığı en büyük sorunlardan biri de, metin etiketlerinin ve aşağıda konusu geçen içerik tanımlarının (Content description) eklenmemiş olmasıdır.
Ekran okuyucular, öğenin türü veya durumuyla ilgili bilgilerle birlikte metin etiketini duyurur. Sonuç olarak, uygulama geliştiricilerinin etiketlere tür veya durum hakkında bilgi eklemesi gerekli değildir. Örneğin: •TalkBack tıklanabilir bir Düğme öğesini duyurduğunda, geliştirici tarafından sağlanan metin etiketine “düğme” kelimesini ekler. Geliştirici metin etiketine “düğme” eklerse (“Kaydet düğmesi” gibi), TalkBack “düğme” kelimesini iki kez söyleyebilir (“Kaydet düğmesi düğmesi”). •Bir arabirimde CheckBox öğesi varsa, ekran okuyucu öğenin işaretli olup olmadığını belirler ve geliştirici tarafından sağlanan metin etiketiyle birlikte “işaretlendi” veya “işaretlenmedi” duyurusunu yapar. Geliştirici metin etiketinde “işaretlendi” veya “işaretlenmedi” ifadesini içeriyorsa, kullanıcı bu bilgiyi iki kez duyabilir. Yardımcı teknolojiler genellikle kullanıcılarının ihtiyaçlarına göre uyarlanmış kendi hareketlerini veya etkileşim davranışlarını tanımlar. Uygulama tarafından sağlanan erişilebilirlik etiketleri, kullanılan yardımcı teknolojiye bağlıdır ve yanlış olabilecek belirli etkileşim talimatları sağlamamalıdır. Örneğin: •TalkBack, tıklanabilir UI öğelerini açıklamak için kendi etkileşim talimatlarını, “Seçmek için iki kez dokunun” içerir. Bu talimatlar, uygulama tarafından sağlanan erişilebilirlik etiketlerinde yer alıyorsa, TalkBack bu etkileşim talimatlarını iki kez söyleyebilir. Uygulama tarafından sağlandıysa, aynı talimatlar Anahtar Erişimi kullanıcısı için uygun olmaz.
Uygulama standart elemanları
Android SDK, Android Destek Kitaplığı veya Android Tasarım Destek Kitaplığı tarafından sağlanan standart kullanıcı arabirimi öğeleri için metin etiketleri sağlarken, öğenin ne yaptığını veya temsil ettiğini açıklayan kısa bir yerelleştirilmiş dize kullanın. İyi uygulanmış bir kullanıcı arabirimi, android:contentDescription, android:text veya android:hint özniteliklerinin değerlerine öğe türü veya durum açıklamaları eklemez.
Özel görünümler (Custom Views)
Özel görünümler Özel görünümlere sahip kullanıcı arabirimi öğeleri oluştururken, kullanım durumunuzla ilgili olarak en alakalı Görünüm alt sınıfını genişletin. Bu, özel bir görünümün uygulamasının mümkün olduğunca çok platform standardı erişilebilirlik etkileşimi davranışını devralmasına olanak tanır ve çoğu durumda görünümün türü ve durumunun doğru temsili uygulamanız adına yönetilir.
Metin tanımları (Content description)
Bilgileri grafik olarak ileten bir ImageView, ImageButton, CheckBox veya başka bir Görünüm kullanırken, o Görünüm için bir içerik etiketi sağlamak için bir android:contentDescription niteliği kullanın. Bir içerik etiketi bazen yalnızca çalışma zamanında mevcut olan bilgilere bağlıdır veya bir Görünümün anlamı zamanla değişebilir. Örneğin, bir Yürüt düğmesi, müzik çalma sırasında Duraklat düğmesine dönüşebilir. Bu durumlarda, içerik etiketini uygun zamanda güncellemek için View#setContentDescription(CharSequence contentDescription) öğesini kullanın. android:ipucu:
EditText’ler veya düzenlenebilir TextView’ler için, metin alanının amacını belirtmek için bir android:hint niteliği kullanın. Bir android:contentDescription, düzenlenebilir Görünümler için içerik etiketi olarak kullanılmamalıdır. Bir Görünümün başka bir Görünüm için içerik etiketi olarak hareket etmesi gerektiğini belirtmek için bir Android:labelFor özniteliği kullanın.
Android developers websitesindeki Android erişilebilirlik rehberi
Uygulama testi
>
Erişilebilirlik Tarayıcısı ve TalkBack yardımıyla bütün testleri yapabilmeniz mümkün. Ancak, gerçek bir kullanıcı tarafından uygulamanızın test edilmesi uzun vadede işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun için iletişim sayfamızdan ya da Telegram grubumuzdan bizlere ulaşabilir, uygulamanızın yöneticilerimiz ve Erişilebilir Android takipçisi görme engelli kullanıcı topluluğumuz tarafından test edilmesinin önünü açabilirsiniz.