Sık sorulan sorular ve cevapları
Bu içeriği paylaş:
- Bu konu boş.
-
YazarYazılar
-
9 Şubat 2023: 15:03 #1352
Salih Kunduz
Anahtar yöneticiEğer Android bir cihaz almak istiyorsanız ve öncesinde merak ettiğiniz hususlar varsa, sizin için en çok sorulan sorulara yönelik cevaplar hazırladık.
Xiaomi telefonlarda Google Asistan’ı güç tuşuna atayabilir miyim?
Ayarlar>ek ayarlar seçeneği içinde hareket kısayollarına (bazı modellerde tuş kısayolları) girin. Burada Google Asistan’ı başlat
0.5 sn. için Güç tuşuna basılı tutun seçeneğine tıklayıp burada güç düğmesine basılı tutun seçeneğini işaretleyin. İşlem gerçekleştikten sonra karşınıza bir bilgilendirme penceresi çıkacak. Burada google Asistan’ı başlatmak için 0.5 saniye, kapatma seçenekleri için 3 saniye basılı tutmaya devam edin mesajını okuduktan sonra anladım butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın.Ek bir uygulama kullanmadan bir PDF dosyasını nasıl satır satır okuyabilirim?
Okumak istediğiniz PDF dosyasını Drive PDF görüntüleyicisiyle açabilirsiniz. Jieshuo ya da TalkBack fark etmeksizin dolaşım menüleri arasında bulunan satırlar seçeneğiyle belgeyi rahatça satır satır okuyabilirsiniz. Dolaşım menüsü seçenekleri arasında dolaşmak için ise parmağınızı hızlı bir şekilde yukarı aşağı kaydırarak seçenekler arasında gezinebilirsiniz.
Jieshuo ekran okuyucusu nasıl satın alınır?
Jieshuo Premium lisansı satın alabilmek için, geliştiriciye Paypal ya da Alipay üzerinden lisans ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Bir yıllık, iki yıllık ve üç yıllık lisans seçenekleri bulunmaktadır. Lisans, kullanmış olduğunuz telefona tanımlanacağı için, Jieshuo kullanıcı merkezinde bir adet hesap oluşturmuş olmanız ve bu hesapta oturum açmış olmanız gerekmektedir. Telegram ve Whatsapp gruplarımızdaki yöneticilerimizden lisans satın alma konusunda destek alabilirsiniz. Geliştiricinin, bize özel sağladığı indirimler için toplu lisans alımlarına katılabilirsiniz.
TalkBack’teki özel işlemler seçeneği Jieshuo ile nasıl kullanılır?
TalkBack özel eylemler ya da işlemler olarak adlandırabileceğimiz bu işlemin Jieshuo’daki karşılığı eylemlerdir.
Eğer bir öğe, eylemleri destekliyorsa ya da eylemler ile etkileşim kurulabilecek bir seçenek içeriyorsa, aşağı-sağa kaydırma hareketiyle açılan Jieshuo menüsünde eylemlere ulaşabilirsiniz. Bu işlem için dilerseniz bir kısayol hareketi atayabilir, Jieshuo ana menüsünü açmadan doğrudan eylemlere ulaşabilirsiniz.Android cihazlarda yerleşik bir görüntülü ve sesli görüşme uygulaması var mıdır?
Evet, Android cihazlarda da, internet üzerinden, sesli ve görüntülü iletişim kurabileceğiniz, Google Meet adlı bir uygulama vardır.
Alacağım Android telefonda 3.5 mm Jak girişi olmadığını öğrendim. Bu ne anlama geliyor?
Alacağınız telefonda kulaklık girişi ve şarj girişi aynı switch üzerinden yapılıyor demektir. Ya Type-C bir kulaklığa, ya da type-c 3.5MM jak dönüştürücüye ihtiyacınız olacak.
Telefonumun ekran kilidini nasıl açabilirim?
Cihazınızın güç düğmesine bastıktan sonra ekran kilit açma penceresiyle karşılaşacaksınız. İki parmağınızı yukarıya doğru ittiğinizde ekran kilidinizi açmış olursunuz. Herhangi bir şifre kullanıyorsanız şifrenizi girmeniz gerekebilir; aksi takdirde ekranınızın açılışı gerkçekleşecektir.
Android bir telefon almak istiyorum. Nelere dikkat etmeliyim?
Android bir telefon alırken: telefonun başka görme engelliler tarafından kullanılıp kullanılmadığını araştırın, bunu telegram ve whatsapp gruplarımızdan araştırabilirsiniz. Ayrıca eski bir cihaz yerine tavsiyemiz yeni cihaz almanızdır. Xiaomi, Samsung, gibi cihazları tercih edebilirsiniz. Alacağınız cihazın teknik özelliklerini adminlerimizle paylaşmanız durumunda daha doğru ve faydalı bilgilendirme yapabiliriz.
Kendime uygun bir Android cihazı özgürce seçebilir miyim?
Eğer bir görme engelliyseniz, her alanda kısıtlanmak sizi de bazen bezdiriyor olabilir; Ama iş elektroniğe gelince, bu çok daha can sıkıcı boyutlara ulaşıyor. İşte Android cihazlarda bu iş başka bir boyuta bürünmekte. Kullanıcı, neredeyse her marka ve modelde, kendi bütçesine, kendi zevkine göre cihaz bulabilir. Tabii ki bir uzmana danışmak iyi bir seçim olacaktır. İşte tam bu anda, biz devreye girerek, kullanıcıya etkileyici çözümler sunuyoruz. Üstelik, gönüllülük esasına dayanan, tamamen ücretsiz bir hizmet anlayışıyla.
Android’de erişilebilir kullanabileceğim mail uygulaması var mıdır?
Evet, Gmail, Microsoft Outlook, Yahoo Mail ve Aqua Mail Pro gibi mail uygulamalarını kullanabilirsiniz.
iOs’dan Android’e geçmek istiyorum fakat Android bir telefonda mevcut Apple Music aboneliğimi kullanabilecek miyim?
Android telefonunuzda Apple Music kullanabilirsiniz. Uygulamayı Google Play Store’dan İndir‘dikten sonra, Apple kimliğiniz ile uygulamada oturum açabilirsiniz. Eğer daha önceki iOS cihazınızda iki faktörlü doğrulamayı etkinleştirdiyseniz, oturum açma kodunu SMS ile almayı seçmelisiniz.
Not: iTunes store, Apple Music’in Android sürümünde kullanılamamaktadır ancak daha önce satın aldığınız parçaları arşivinizde görebilirsiniz.Android cihazlarda NFC kullanarak ödeme yapabilir miyim?
Evet, birçok Android cihaz NFC özelliği taşımaktadır. Banka kartınızı bu sisteme tanımlayarak kullanabilirsiniz. Yine de bu tanımlayacağınız kartın, bir sanal kart olmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz.
Hep duyuyoruz, Android cihazlar açık kaynak kodludur diye, bunu kısaca nasıl tanımlarsınız?
Açık kaynak kodlu demek, uygulamanın inşaası yapılmış; ama tamamlama konusu, son kullanıcıya bırakılmıştır. Buna göre, kullanılan birçok uygulama ve sistem özellikleri, kişilerin isteğine göre şekillendirilir. Beğenmediğiniz veya kullanmadığınız bir özelliği kapatabilir veya isteğinize göre uyarlayabilirsiniz.
Android bir telefon almak istiyorum ancak etrafımda başka Android kullanan kimse yok. Ne yapmalıyım?
Erişilebilir Android Telegram, WhatsApp, e-posta gruplarına katılabilir, buralarda edindiğiniz ön bilgi ile teknoloji marketlerinde alacağınız cihazı inceleyebilirsiniz. Adminlerimizin ve grup üyelerimizin tecrübeleri sizlere yol gösterecektir.
iOS’ta satın aldığım ücretli uygulamalar var. Yeni bir Android telefon alırsam bu uygulamaları kullanabilecek miyim?
Eğer iOS’tan Android’e geçiş yapıyorsanız, iOS kullanırken satın aldığınız ücretli uygulamaları Android telefonunuzda kullanamayabilirsiniz. Ömür boyu abonelik sunan birtakım uygulamalar, aynı e-posta adresiyle Android’de de uygulamalarını ek bir ücret ödemeden kullanmanıza izin vermektedir.
Android cihazımı değiştirmek istiyorum. Satın aldığım ücretli uygulamaları yeni cihazımda da kullanabilir miyim?
Bir android telefondan başka bir Android telefona geçiş yapıyorsanız; Eski telefonunuzdaki Google hesabınızı yeni telefonunuzda kullanmanız yeterli olacaktır. Böylelikle ücret ödediğiniz bütün uygulamaları, yeni telefonunuzda hiçbir kısıtlama olmadan kullanmaya devam edebileceksiniz.
Android cihazlarda, medya sesi ile ekran okuyucu seslerini birbirinden bağımsız kullanabiliyormuşuz, bu doğru mudur?
Evet, Android cihazlarda, ekran okuyucu ve medya seslerini birbirinden bağımsız arttırıp, azaltabilirsiniz. Bununla ilgili hangi ekran okuyucuyu kullandığınıza göre, farklı ayarlar vardır. Ekran okuyucular sayfamızdan, gerekli ayrıntıya ulaşabilirsiniz.
İOS ile Android arasında erişilebilirlik yönünden kullanım farkları var mı?
İOS ve Android birbirine yakın bir kullanım deneyimine sahiptir. Yalnız, iOS ile Android arasında parmak hareketlerine dair farklılıklar bulunmaktadır. Android’e dair ekran okuyucularının parmak hareketlerine kısa zaman içinde sitemizden ulaşabilirsiniz.
Android’de hangi Türkçe ses sentezleyicilerini kullanabilirim?
Vocalizer’e ait Yelda ve Cem, Acapela’ya ait İpek, Google metin okuma içindeki 5 Türkçe ses, ESpeak ve Elnur TTS sentezleyicilerini kullanabilirsiniz.
Android’de erişilebilir bir kitap okuma uygulaması var mı?
Cihazınızda Legere Reader (eski Voice Dream) uygulamasını kullanabilirsiniz. Ayrıca sitemizdde incelemelerini bulabileceğiniz farklı kitap okuma uygulamalarının yanında @Voice Aloud Reader uygulamasını da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Android’de Farklı Ekran Okuyucu Uygulamaları var mı?
Evet, Android genelinde en yaygın olarak kullanılan dört ekran okuyucu var diyebiliriz.
1. TalkBack:
Google tarafından geliştirilen Talkback, hemen hemen tüm Android cihazların içinde gelir. Ayarlar+erişilebilirlik+görme yolunu takip ederek etkinleştirebilirsiniz. not: cihaz marka ve modeline göre farklılık gösterebilir.
2. Jieshuo Ekran Okuyucusu.
Çinli bir geliştirici tarafından geliştirilen bu ekran okuyucu bünyesinde oldukça farklı özellikler barındırmaktadır. Ömer Yeşiltaş tarafından Türkçeleştirilen ekran okuyucuya sitemizden ulaşabilirsiniz.
3. Samsung Ekran Okuyucu
Samsung tarafından Talkback üzerine geliştirilen bir ekran okuyucudur. Sadece samsung cihazlarda çalışmaktadır.
4. Huawei Ekran Okuyucu
Bilindiği gibi Google Huawei tarafından desteğini çekti ve Huawei de kendi uygulamalarını geliştirdi. Bu uygulamalardan biri de Huawei ekran okuyucu. Huawei cihazlarda ve harici olarak kurulan ekran okuyucu da farklı bir alternatif olarak karşımızda durmaktadır.iOS kullanırken dikte özelliğini kullanıyordum. Android’de de böyle bir özellik mevcut mu?
Evet, bu özelliği Android’de de kullanabilirsiniz. Google’ın ürettiği GBoard klavyede sesli yazdırma özelliğini kullanabilirsiniz. Aynı zamanda üçüncü bir parti klavye olan Microsoft Swiftkey klavyede de sesli yazdırma özelliği bulunmaktadır. Üstelik sesli yazdırma özelliğini kullanırken noktalama işaretlerini de kullanabilirsiniz. Advanced Braille klavye kullanırken de sesli yazdırma yapabilirsiniz.
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.