Ana içeriğe atla →

Sivrisinek kovucu Android uygulamaları gerçekten işe yarıyor mu?

Son Güncelleme 4 Ağustos 2023

Özellikle şu sıcak yaz günlerinde sivrisinekler korkulu rüyamız olmaya devam ediyor. İç gıcıklatan sesleri, tam uykuya dalmak üzereyken sinsice yaklaşmaları, hırsla yataktan kalkıp tek vuruşta öldürmeye niyetlenirken saniyeler içinde ortadan kaybolup paçayı kurtarmaları ve bütün geceyi bize zehir etmeleri bir rutin haline dönüştü.

İşin bir de teknolojik boyutu var ki, uygulama geliştiricileri boş durmamış, sivrisinek kovucu uygulamalar yapmışlar. Sivrisinek kovucu uygulamaların, Google Play Store’da bini bir paraya. Bu uygulamalar, yüksek frekanslı sesler çıkarmak veya simüle edilmiş sivrisinek kovucular kullanmak gibi çeşitli teknikler kullanarak sivrisinekleri kovduğunu veya caydırdığını iddia ediyor. Ancak bu uygulamaların bizleri sivrisineklerden korumadaki etkinliği çok tartışılıyor.

Sivrisinek Kovucu uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu?

Genel bilimsel fikir birliği, bu uygulamaların sivrisinekleri kovmada büyük ölçüde etkisiz olduğu yönünde. Sivrisinekler sese duyarlı olsalar da, öncelikle nefesimiz ve terimizdeki karbondioksit, ısı ve bazı kimyasal bileşiklerin varlığı onları cezbeder. Sivrisinek kovucu uygulamaların yaydığı yüksek frekanslı seslerin sivrisinek davranışları üzerinde önemli bir etkisi olması pek olası değildir.

Benzer şekilde, bu uygulamalardaki ultrason veya sanal kovucular gibi sivrisinek kovucu simülasyonlarının sivrisinekleri kovmada etkili olduğu kanıtlanmamıştır. Bu uygulamalar tarafından ileri sürülen iddiaları destekleyen sınırlı bilimsel kanıt vardır ve şimdiye kadar yapılan araştırmalar tutarlı sonuçlar vermemiştir.

Sivrisinek ısırıklarından korunmanın en etkili yöntemleri arasında bulunduğunuz ortamlarda sineklik gibi fiziksel bariyerler kullanmak veya koruyucu giysiler giymek, vücudunuza DEET veya pikaridin gibi aktif maddeler içeren onaylı sivrisinek kovucular uygulamak ve yoğun aktivite zamanlarında sivrisinek eğilimli alanlardan kaçınmak sayılabilir.

Sivrisinek ısırıklarından endişe ediyorsanız, yalnızca sivrisinek önleyici uygulamalara güvenmek yerine genellikle bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlere güvenmeniz önerilir. Vızzzz

Görüntüleme: 132

Yazar Hakkında

Salih Kunduz

2013 yılından beri Android kullanmaktadır. Sosyal medyayı ve küresel çaptaki erişilebilirlik gelişmelerini yakından takip etmekle birlikte; birçok Android geliştirici ile birlikte çalışarak, uygulama ve hizmetlerinin erişilebilir olması konusunda katkıda bulunmuştur.

Kategori: Makaleler

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir