Ana içeriğe atla →

bir android cihaz alırken

Son Güncelleme 7 Nisan 2023

Merhabalar değerli okurlarım! Bu yazımda da sizlere, dilimin döndüğünce bir Android cihaz alırken, nelere dikkat etmeliyizi anlatmaya çalışacağım.
Bir Android cihaz alırken, bizim için olmazsa olmaz bir ayrıntı: cihaz erişilebilir mi? Eee! Abi hani Android erişilebilirdi? dediğinizi duyar gibiyim! Android işletim sisteminin kendisi erişilebilir; fakat cihaz üreticilerinin cihazlara özel yaptığı düzenlemeler, bu erişilebilirliği kısıtlıyor.
Genelde Samsung ve Xiaomi’nin cihazları, erişilebilirlik anlamında doyurucu; bununla beraber OnePlus, Oppo gibi cihazlar da bu iş için bayağı çabalamışlar gibi görünüyor.
Huawei de kendi işletim sistemi ve kendi ekran okuyucusuyla yol katetmeye devam ediyor. Bu arada bu Çince ne kadar zor telaffuz edilen bir dil ya! Bu cihaz isimlerini düzgün telaffuz etmek için, filolog olmak lazım.
Öncelikle erişilebilir cihaz olduğunu nereden anlarız,? Erişilebilirliğe ihtiyaç duyan toplulukların, bizim sitemizin, tabi ki de okuduğunuz yazının tavsiyelerini değerlendirmelisiniz. Bir de her yerde mantar gibi biten teknoloji maazalarına gidip, cihazı test etmeniz de size fikir verecektir.
Şimdi fiyat mı? sağlamlık mı? performans mı?
Fiyat önemliyse, bu konuda seçeneğiniz çok; ama fiyat düşünce, ne kadar ekmek, o kadar köfte olayına dönüyor iş.
Cihazın işlemcisi en dikkat etmeniz gereken öğelerden birisi. SnapDragon, Mediatek, Exynos ve Kirin işlemciler piyasayı domine eden işlemciler. Bunların aralarında da, belirgin özellik farkları var.
SnapDragon dörtyüzle başlayan işlemci serisi, giriş seviyesine hitap eden işlemci serileridir. Bu işlemciye sahip telefonlar, alo özelliğindedir ve telefonu mobil cihaz olarak etkin kullanmak isteyenleri verem vb. hastalıklara gark edebilir.
Altıyüzlü işlemci serileriyse, orta segment telefonlarda bulunur, eh işte performansı sunar. Ne öldürür, ne güldürür!
Yediyüzlü serilerse, üst orta segment denen, amiral gemilerine alternatif modellerde bulunurlar. Gayet akıcı bir performans sunarlar. Cihazın yan özellikleri de iyiyse, başarılı bir alışveriş yapmış hissini duyabilirsiniz.
Sekizyüzlü serileriyse, amiral gemilerinde bulunan işlemci modelleridir. Gerçi şimdi onu sekiz gen bir olarak revize ettiler.
Bu işlemciler, 865+’ya kadar, son derece muazzam performans sunuyorlardı, ta ki malum firmanın mühendisleri snapdragon 888’in yapımında rol alana kadar.
Şimdi gelelim Mediatek’e:

Bu işlemci markası, Helio modeliyle aslında kötü performans sunmuyordu; ama yazılım desteği sıkıntılı olunca, rakiplerinden geride kaldı. Dimensity modeliyle adeta uçuşa geçti. Bu işlemcilerin de dimensity 1000 1100 1200 modelleri gayet başarılı işler çıkarttı ve Snapdragon’un koltuğuna ortak oldu.
Exynos işlemcilerse Samsung cihazlarında bulunan işlemcilerdir; bazı serileri, ev ocak yaktıran cinstendir. Burada da Exynos 2100 serisinden sonra biraz düzelme eyilimi vardır.
Aslında bu konuda sayfalarca yazabilirim; ama fazla uzatmayayım.
İşlemci tavsiyelerim:

Alt ve orta segment için: Snapdragon 690 mediatek dimensity 100 ve Helio g95.
Orta ve üst segment içinse: Snapdragon 778 Snapdragon 865, Mediatek dimensity 1200 işlemci kullanan telefonlar olabilir.
İşlemci modellerini geçtikten sonra, ram miktarı önem kazanıyor. Piyasada 4 6 8 12 ram’e sahip telefon tercihleri bulunmakta. Her zaman, en fazlası, en iyisi değildir. 8 gb’lik bir model iş görür. Biraz daha uygun cihaz arayanlar, 6 gb de tercih edebilirler.
Daha azı, sinir kat sayınızı arttıracak performans sunabilir.
ram olayında bir de ram frekansı vardır ki, lpddr 4x en çok kullanılan modeldir. Şimdi lpddr5 ve lpddr5x ramler piyasada var. Ben lpddr5 ramlerin gayet verimli olduğunu deneyimledim; Ama 4x de kötü değil.
Gelelim ekran kısmına: dayanıklılık mı? estetik ve pil tasarrufu mu? Dayanıklılıksa, ips ekranlar, bu konuda çok başarılıdır; ama görsel anlamda ve pil kullanımında çok başarılı değiller. Bu hissedilebilir bir ölçümü? bence değil. Estetik ve pil tasarrufu diyorsanız, oled, amoled, süper amoled, dinamik amoled ekranlar sizin modeliniz.
Oled bunların içinde pil tasarrufu ve dayanıklılık anlamında bir adım öne çıkarken, amoled ekranlar ve diğer serileri, estetik açıdan biraz daha tatmin edici işler sunar.
Ben fiyat performansa göre, ips ekranı da kullanırım; ama pil olayına önem de verdiğimden amoled de cazip bir seçenektir. Diğerleri lükse giriyor.
Bir de pil olayımız var. Malum Android işletim sistemi çalışırken, yapısından dolayı biraz daha pil kullanımını fazla yapmaktadır ve bunun içindir ki, alacağınız cihazın 4200 mah üzerinde pilinin olmasına özen gösterin derim ben.
Sağlamlık anlamında da ön cam koruması ve, su geçirmezlik sertifikasını baz alabilirsiniz.
Şu an su geçirmezliği sertifikalı olarak fazlaca sunan firma; Samsung’dur.
Samsung cihazlarda, m serisi cihazlar alt ve orta segment cihazlardır. A serisi orta segment ve orta üst segment cihazlarken, S serisi cihazlarsa, amiral gemileridir.
Xiaomi önceden mi markası kullanıyordu, artık kullanmayacakmış. Orada da başında Xiaomi ve model numarası yazan cihazları amiral gemisi cihazlarken, Redmi alt markası cihazları piyasaya sürerken, Poco da yine bir yan marka gibi sergilenmektedir.
Burada şunları da yazmadan geçmeyeyim: alacağınız cihazın güncelliği, firmanın yazılımsal desteği ve stabilite göz önünde bulundurmanız gereken önemli konulardır.
Xiaomi sektöre girdiğinde, uzun güncelleme desteği ve çözüm odaklı pazarlama stratejisiyle önde bir görüntü çizerken; son yıllarda, gerek fiyat politikasındaki yukarı yönlü hareket, gerekse ciddi yazılımsal sorunlar yüzünden, biraz geride kalmaya başladı. Bunun sebebi: yazılım geliştirmekten çok, pazar payı elde etmek için olabildiğince fazla cihaz üretimine aktardığı enerji olsa gerek. Samsung son zamanlarda, daha iyi bir güncelleme stratejisi izliyor.
Bu arada Android cephesinde; alt ve alt orta segmentte, firmalar ürettikleri cihazlara bir ya da iki büyük Android güncellemesi verdikten sonra, adeta ürettikleri cihazları unutup kaderlerine terk ediyorlar. Bu acımasız kapitalist pazarlama teknikleri, cihaz kullanıcılarını sürekli yeni bir cihaz aldırmaya yönlendirmek için izlenen bir yol gibi görünüyor.
İşte bu yüzdendir ki; uzun ömürlü bir cihaz istiyorsanız, biraz daha orta ve orta üst segment cihazlara yönelmekte fayda var.

Daha yazacak o kadar çok şey var ki; onları da sitemizin diğer bölümlerinden inceleyebilirsiniz.
Yazımı bir kaç telefon tavsiyesiyle bitireyim: Xiaomi 11 lite n, Samsung a52s, Samsung m52, Samsung s20 FE, Poco x3 pro, Poco F3, Redmi note 10 pro. Bunlar orta üst segment cihazlardır; ama biz ekran okuyucu kullandığımız için, bizim işimize çok yarar cihazlardır. Biraz daha yukarı çıkarsanız fiyatta, Samsung s21 FE, xiaomi 11T, OnePlus 9, sizleri bayağı tatmin eden cihazlar olabilir. Piyasada çok cihaz var. Siz soru cevap kısmından, daha fazlasını da öğrenebilirsiniz.
Mutlu günler, umutlu yarınlar.

Görüntüleme: 38

Yazar Hakkında

Semih Güven

17 yıldan beri bilgi teknolojileriyle ilgili. Bilgisayar, telefon ve tablet konusunda çalışmalar yapmaktadır.

Kategori: İpuçları

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir