Uzun zamandan beri web için yazı yazmamıştım. Şimdi sizinle bir telefon inceleyelim.
Xiaomi 13 Ultra. Bu telefon türkiyeye gelmeyen bir xiaomi modeli. Sadece yurt dışı olarak alınabilir. Tabii kaydettirmek için uğraşmak istemezseniz, çok premium özellikleri kaçırmış olacağınızı şimdiden söyleyeyim. Gerçi xiaomi yeni bir işletim sistemi olan HyperOS ile kafaları biraz karıştırsa da xiaomi severler bu telefonun nasıl bir şey olduğunu merak etmişlerdir.
Telefonun betimlemesi
Öncelikle telefonun dış görünüşünü betimleyeyim biraz. Telefon 240 gr civarında, ağır; ama ele oturan, kendini hissettiren bir telefon. Genişlik anlamında, çok geniş değil, ince uzun zarif bir yapısı var. Ekranı, 6,73 inch. Arka kısmında yuvarlak bir kamera çıkıntısı var. Çıkıntının altından, hafif bir kavisle telefon inceliyor, bu da tutuşu kolaylaştırıyor. Arka kapak cam değil. Deri taklidi bir maddeden yapmışlar ve buna da anti bakteriyel bir madde diyorlar. Çok inandım mı? Tabii ki hayır. Kenar çerçeveleri alüminyum ve güzel bir his uyandırıyor. Ekran yapısı eğimli ekran; ama bizi çok zorlayan yapısı yok. her zamanki gibi ses açma ve kısma tuşlarıyla beraber güç tuşu, ekranın sağ tarafına konumlandırılmış. Xiaomi, yine hoparlör kurulumunu çapraz tasarlamış. Alt ve üste iki stereo harman kardon hoparlörler koymuş. Telefonda 3.5 mm jak girişi yok.
Teknik Özellikler
Gelelim telefonun teknik özelliklerine:
Telefonda canavar bir işlemci olan, snapdragon 8 gen 2 var. Bu işlemci, 3.2 ghz hızında.işlem yapabiliyor. Benim elimdeki model, 512 gb hafıza, 16 gb ram olan modeli. İşlemcinin gücünü gerçekten hissettiren bir telefon. Bir çok yerde söylendiği gibi, bu telefon değil, bu fotoğraf makinası. Yani fotoğraf makinasının telefonu var.
Şimdi ramlar lpddr 5x olduğu için, size bilgisayar tadında işlem yaşatabiliyor. Ben bir video editledim, enfes sonuç aldım. Hafıza biçimi: ufs 4,0 olduğu için, kopyalama ve yapıştırma işlerini çok hızlı yapıyor. Hatta hızlı ötesi. Ben kendisini çok beğendim; ama türkiye’ye gelmediği için, çok tavsiye edemeyeceğim. Kameraları efsane. Arka tarafta kocaman bir kamera adası var. Bunların hepsi de 50 mp telefoto kamerası da dahil olmak üzere. Bunları leica lensler destekliyor. Gerçi xiaominin kamera yazılımı işi bozmaya çalışsa da kalite kendini belli ediyor. Kamera görmeyenin ne işine yarayacak derseniz? Bir metin okutmaya çalıştığınızda, metini şak diye okuyor ve neredeyse anlık okuma yapabiliyorsunuz. Çok doğru bir okuma deneyimi sağlıyor.
Batarya
Şarj performansı efsane. 9 saatten aşağı ekran süresi almadım. 10 saati bile gördüm diyebilirim. Yaklaşık 2 3 gün rahat kullanım sunuyor.
Menüleri çok akıcı. Neredeyse hiç takılma donma olmuyor.
Bakalım HyperOS nasıl olacak?
Telefonun beğendiğim yönleri: şarjı, akıcılığı, kaliteli duruşu, muhteşem stereo ses kalitesi, güncelleme desteği ve kayıtlardaki mikrofon kalitesi.
Gelelim beğenmediğim yönlerine: telefonun tasarımını pek beğenmedim. Kamera çıkıntısı haddinden fazla. Kablolu kulaklık kullanımıyla ilgili de bir sorunum oldu. Elimdeki orijinal akg samsung kulaklığını kabul etmedi. Cihaz yurt dışı olduğu için, aksesuar bulmakta da biraz zorlanıyorum. Mıuı arayüzünün engelleme merakı. Bir de mıuı arayüzünden kaynaklı, advanced Braille klavye kullanamamak, tabi xiaominin kronik sorunu olan sensör sorunu, bu telefonda da var. Nasıl bir mantıktır ki bu? Dünyanın en güçlü telefonlarından birini yapıyorsun, içine yakınlık sensörü koymuyorsun. Bir de bu kamera adasının içinden acayip bir takırtı geliyor. Sanki içine taş kaçmış gibi! Bu optik görüntü sabitlemenin sensöründen geliyor; ama bana göre biraz fazla olmuş.
Günahıyla, sevabıyla xiaomi yapmış, ben de sizler için inceledim.
Hoşça kalın
Yorumlar