Son Güncelleme 15 Ağustos 2022
Android 13’e Ayrıntılı Bakış: Beta 2’ye kadar tüm yenilikler
Bu yazı, https://blog.esper.io adlı internet sitesinde yayınlanan Mishaal-Rahman imzalı yazıdan çevirilerek derlenmiştir. Yazının tamamını İngilizce okumak için
tıklayın.
Yazımız birkaç parça halinde yayınlanacak olup, okuyacağınız bu makale bu dizideki ilk yazıdır.
Android 13
Android 12’in temelleri üzerine inşa edilen ve pek çok kişi tarafından 2014’ten bu yana en büyük Android işletim sistemi güncellemesi olarak tanımlanan bu yılın 3. çeğreğinde yayınlanması beklenen Android 13 sürümü, özellik setini iyileştiriyor ve kullanıcı arayüzünü incelikli şekillerde değiştiriyor. Bununla birlikte, geliştiricilerin bilmesi gereken birkaç yeni platform API’sinin yanı sıra, görünür olanlar dışında birçok önemli davranış ve platform değişikliğini de içermektedir. Android 13 ayrıca, büyük ekranlı cihazlar için özellik değişikliği olan Android 12L’de sunulan geliştirmeler ve özellikler üzerine kuruludur.
Android 13, bu yıl içinde piyasaya sürülecek, ancak genel kullanıma sunulmadan önce Google, geliştiricilerin uygulamalarını test edebilmeleri için önizleme derlemelerini paylaştı. Önizleme derlemeleri, Android 13’e erken bir bakış sağlar ve Android platformundaki yeni özelliklerin, API güncellemelerinin, kullanıcı arabirimi ince ayarlarının, platform değişikliklerinin ve davranış değişikliklerinin çoğunu (hepsini değil) sunar. Bu yazıda, uygulamanızı veya cihazınızı Android 13’e hazırlayabilmeniz için bulduğumuz tüm değişiklikleri belgeleyeceğiz.
Android 13 ne zaman yayınlanacak?
Google tarafından açıklanan programa göre, Android 13, 2022’nin 3. çeğreğinde piyasaya sürülecek. Şimdiye değin 2 geliştirici önizleme derlemesi yayınlandı ve 3. çeyrekteki son sürümden önce 4 beta yayınlanması planlanmaktadır. Android 13’ün Haziran 2022’de üçüncü beta sürümüyle Platformun kararlı bir şekle ulaşması bekleniyor. Platform kararlı bir duruma ulaştığında, Android 13’ün SDK ve NDK API’leri ve uygulamalara yönelik sistem davranışları tamamlanacak. Android 12L sürümü, API seviyesi 32 üzerine bina edildiğinden, Android 13, API seviyesi 33 ile piyasaya sürülecek.
Geliştirici Önizlemeleri yalnızca geliştiricilere yöneliktir ve bu nedenle yalnızca manuel olarak kurulabilir. Ancak Android 13 beta programının açıklanması ile birlikte, Pixel kullanıcıları, güncellemelerin cihazlarına kablosuz olarak ulaşabilmesi için programa kaydolabilirler. Android 13 Beta’yı yüklemeye uygun Pixel cihazları arasında Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, Pixel 4a (5G), Pixel 5, Pixel 5a 5G, Pixel 6 ve Pixel 6 Pro yer almaktadır.
Google I/O 2022’de birden fazla üretici, belirli birkaç cihaz için kendi Android 13 Geliştirici Önizleme/Beta programlarını başlattı. Bu üreticiler arasında ASUS, Lenovo,
Nokia (HMD Global), OnePlus, OPPO, Realme, Sharp, Tecno, Vivo, Xiaomi ve ZTE bulunmaktadır ve ASUS ZenFone 8, Lenovo Tab P12 Pro, Nokia X20, OnePlus 10 Pro, OPPO Find X5 Pro, OPPO Find N, Realme GT 2 Pro, Sharp AQUOS sense6, Tecno CAMON 19 Pro, Vivo X80 Pro, Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi Pad 5 ve ZTE Axon 40 Ultra gibi belirli cihazlar Android 13 Beta güncellemelerini almak için belirlenmiştir. Üreticiler tarafından açıklanan Android 13 beta sürümü alacak cihazların tam listesi için
Buraya tıklayın.
Pixel cihazı veya yukarıda belirtilen cihazlardan birine sahip olmayan kullanıcılar, yeni çıkan Genel Sistem Görüntüsü’nü (GSI) yükleyerek Android 13 Beta’yı deneyebilirler. Alternatif olarak, Android 13, Android Emulator aracılığıyla PC’lere yüklenebilir.
Android 13 Beta’yı kuran geliştiricilerin, yeni özellikler ve API’ler hakkında geri bildirimde bulunmaları ve uygulamalarını uyumluluk sorunları açısından test etmeleri önerilir.
Android 13’teki yeni özellikler nelerdir?
Erişilebilirlik sesli açıklaması
Erişilebilirlik ayarları altında yeni bir “Sesli Açıklama” anahtarı bulunmaktadır. Bu anahtarın açıklaması şu şekildedir: “Varsayılan olarak sesli açıklamalı bir ses parçası seçin.”
Android 13 geliştirici belgelerinde, erişilebilirlik yöneticisinde, kullanıcıların varsayılan olarak sesli açıklamalı bir ses parçası seçmek isteyip istemediğini belirlemek için uygulamaların çağırabileceği yeni bir “Sesli Açıklama isteği” yöntemi vardır. Belgelerde açıklandığı üzere, sesli açıklama, bir medya çalışmasındaki önemli görsel öğeler hakkında görme engelli kullanıcılara bilgi sağlamak için kullanılan bir anlatım biçimidir. Uygulamalar ayrıca sesli açıklama durumundaki değişiklikleri algılamak için dinleyici olarak kendilerini kaydettirebilirler.
Erişilebilirlik büyüteci artık siz yazarken metni takip etmektedir
Ayarlar > Erişilebilirlik > Büyütme altında, “büyütme alanının siz yazarken metni otomatik olarak [izlemesini]” sağlayan yeni bir “Yazmayı takip et” düğmesi eklendi.
QR kod tarayıcı için Hızlı Ayar kutucuğuna ek olarak, Google başka yeni kutucuklar da ekledi. Bunlar şunları içerir:
- Renk düzeltmeyi değiştirmek için bir Hızlı Ayar kutucuğu.
- Tek elle modunu açıp kapatmak için bir Hızlı Ayar kutucuğu.
- Tek el modu AOSP’de varsayılan olarak devre dışıdır ancak ‘setprop ro.support_one_handed_mode true’ ile etkinleştirilebilir. Tek elle modu ayarları büyük ekranlı cihazlarda görünmez, ancak Hızlı Ayar kutucuğu, Settings.Secure.sysui_qs_tiles’a “tek elle” eklenerek etkin döşemeler grubuna eklenebilir.
- Kullanıcıların kamera, mikrofon ve konum kullanılabilirliğini değiştirebileceği Gizlilik Kontrollerini başlatmak için yeni bir Hızlı Ayar kutucuğu. Gizlilik Kontrolleri ayrıca güvenlik ayarlarını başlatmak için bir kısayol içerir. Kutucuk, PermissionController Ana Hat modülü tarafından sağlanır.
- QR kodu tarama, renk düzeltme, tek elle mod ve gizlilik kontrolleri için kutucuk dahil olmak üzere Android 13’te yeni Hızlı Ayarlar kutucukları gösterilir.
- Kullanıcı, Kontroller sağlayıcısı olarak Google Home’u seçtiğinde, “Cihaz Kontrolleri” için Hızlı Ayar döşemesinin başlığı “Ev” olarak değişecektir.
- Bir QR kod tarayıcısını başlatmak için Hızlı Ayar kutucuğu.
Bluetooth LE Ses desteği
Bluetooth LE Audio, Bluetooth SIG tarafından tanımlanan yeni nesil Bluetooth standardıdır. Yeni Düşük Karmaşıklık İletişim Codec’ini (LC3) kullanarak daha düşük güç tüketimi ve daha yüksek ses kalitesi vaad etmektedir. Yeni standart ayrıca konum tabanlı ses paylaşımı, çok cihazlı ses yayını ve işitme cihazı desteği gibi özellikleri de beraberinde getirmektedir.
Piyasada BLE Audio (Bluetooth LE Ses) için donanım desteği olan birden fazla ürün bulunmaktadır ve yeni BLE ses özellikli ses ürünlerinin piyasaya sürülmesine hazırlanmak için Google, Android 13’te LE Audio desteği oluşturmuştur. Android 13’ün Bluetooth yığını, aşağıdakiler dahil olmak üzere BLE Sesi destekler: geliştirici seçeneklerinde algılama ve kod çözücüye geçiş desteğini entegre etmek için bir LC3 kodlayıcı ve kod çözücü. Geliştiricilerin, Bluetooth LE Sesin sunduğu yeni özelliklerden yararlanmak için uygulamalarında herhangi bir değişiklik yapması gerekmez.
BLE Sesin en önemli özelliklerinden biri, ses kaynağı cihazının ses akışlarını birçok ses cihazında yayınlamasına izin veren Ses Yayınıdır. Android 13, elbette bu özelliği destekleyecektir. BLE Ses desteğine sahip cihazlar, medya çıkış seçiciyi açarken medya yayınlama seçeneğini görecektir. Bir iletişim kutusu, kullanıcılara “yakındaki cihazlara medya yayınlayabilecekleri veya başka birinin yayınını dinleyebilecekleri” konusunda bilgi verecektir. Yakınlarda uyumlu Bluetooth cihazları bulunan diğer kullanıcılar, QR kodunu tarayarak veya yayının adını ve şifresini girerek yayınlanan medyayı dinleyebilir.
MIDI 2.0 desteği
Müzisyenler, Android 13’ün MIDI 2.0 standardını destekleyeceğini öğrenmekten memnun olacaklar. MIDI 2.0, 2020’nin sonlarında tanıtıldı ve MIDI 2.0 cihazlarının kendilerini otomatik olarak yapılandırmak veya mevcut işlevler hakkında bilgi alışverişinde bulunmak için birbirleriyle iletişim kurabilmeleri amacıyla çift yönlü akışı desteklemektedir. Yeni standart ayrıca denetleyicilerin kullanımını kolaylaştırır ve gelişmiş 32 bit çözünürlük ile birlikte gelir.
Uzamsal ses ve baş izleyicisi için ayarlar
Android 13, Android 12L’de tanıtılan ilk uzamsal ses uygulamasının gelişmiş bir sürümünü getirmektedir. Ses uzamsallaştırıcı hizmetine sahip cihazlarda, uzamsal sesi etkinleştirmek için Bluetooth ayarlarında bir anahtar bulunur. Bu özellik, her yönden geliyormuş gibi görünen üç boyutlu bir ses üretir. Ancak ayarlardaki açıklama, uzamsal sesin yalnızca bazı ortam medyalarıyla birlikte çalıştığı konusunda uyarır. Ses, kablolu kulaklıklar veya telefonun hoparlörleri aracılığıyla oynatıldığında da uzamsallaştırılabilir. Uzamsal ses desteği, cihaz üreticisi tarafından cihazlara eklenmelidir.
Uzamsal Ses ile Uyumlu ortamlardan gelen ses daha etkileyici hale gelirTelefon hoparlörüUzamsal Ses, her taraftan geliyormuş gibi duyulan üç boyutlu bir ses oluşturur. Yalnızca bazı ortamlarla çalışır.
Android 13, baş hareketi izleme sensörlü bir Bluetooth ses ürününe bağlanırsa, baş hareketi izlemeyi etkinleştirmek için Bluetooth ayarlarında bir anahtar gösterilir. Baş hareketi izleme, kafanızı hareket ettirirken sesin konumunu değiştirir ve sesi daha doğal hale getirerek daha gerçekçi bir ses elde edilmesini sağlar.
Baş izleme sesi, daha doğal ses için başınızı hareket ettirdikçe değişir
Sinematik duvar kağıtları
Android 13, “Telefonunuz hareket ettiğinde [hareket] eden” “3D duvar kağıtları” oluşturmak için Google’ın kullanacağı yeni sistem API’leri ile birlikte geliyor. Pixel cihazlarda Android 13 DP2’de (Geliştirici Önizleme Sürümü) bulunan Duvar Kağıdı Seçici uygulamasının en son sürümünde, arayüze eklenen yeni bir “Efektler” sekmesine işaret eden dizeler yer almaktadır. Bu sekme, kullanıcıların duvar kağıtlarına 3B duvar kağıdı efekti de dahil olmak üzere sinematik efektler uygulamalarına olanak tanır.
Test cihazlarımızın hiçbirinde bu isimde bir hizmet bulunmadığından, duvar kağıdı efektleri oluşturma hizmeti devre dışı bırakılmıştır, dolayısıyla şu anda bu özelliği test edemiyoruz.
Ancak, bu özelliğin başka bir yönünü test edebiliyoruz: duvar kağıdını karartma.
Material You dinamik renk stilleri
Google, Google’ın yeni Material You tasarım dilinin temel özelliklerinden biri olan dinamik rengi Pixel telefonlarda Android 12’de kullanıma sundu. Google’a göre, büyük ölçüde yeni GMS gereksinimleri nedeniyle, dinamik renk desteği yakın gelecekte daha fazla cihaza gelecek. Google’ın dinamik renk motoru, kod adı monet, kullanıcının duvar kağıdından tek bir kaynak renk alır ve her biri çeşitli parlaklıklara sahip 13 ton renkten oluşan 5 ton paleti oluşturur. Bu 65 renk, uygulamaların temalarını dinamik olarak ayarlamak için kullanabileceği R.color niteliklerini oluşturur.
Android 13’te Google, 5 Material You ton paleti oluştururken ton ve kroma değerlerini ayarlayan yeni stiller üzerinde çalışıyor. Bu yeni stiller TONAL_SPOT, VIBRANT (canlı), EXPRESSIVE (belirgin), SPRITZ, RAINBOW (Gökkuşağı) ve FRUIT_SALAD (Meyve Salatası) olarak adlandırılıyor. TONAL_SPOT stili, Pixel’de Android 12’de görüldüğü gibi varsayılan Material You ton paletlerini oluşturacaktır. VIBRANT, biraz değişen tonlara ve daha renkli ikincil ve arka plan renklerine sahip bir ton paleti oluşturacaktır. EXPRESSIVE, daha da renkli olan birden fazla belirgin renk tonuna sahip bir palet oluşturacaktır. SPRITZ, neredeyse gri tonlamalı, düşük renk paleti oluşturur.
Beta 1’de Google, bir dizi yeni tema seçeneği oluşturmak için bu stilleri stratejiler olarak kullanıyor. Pixel cihazlardaki “Duvar kağıdı ve stil” uygulamasında, artık aralarından seçim yapabileceğiniz 16’ya kadar “duvar kağıdı rengi” ve 16 “temel renk” bulunuyor.
Çözünürlüğü değiştirme
Android 13, Ayarlar uygulamasında çözünürlüğü değiştirmek için destek sunar. Desteklenen cihazlarda Ayarlar > “Ekran” altında, kullanıcının el bilgisayarlarında ve tabletlerde görülen en yaygın iki ekran çözünürlüğü olan FHD+ (1080p) veya QHD+ (1440p) arasında seçim yapmasını
sağlayan yeni bir “Ekran çözünürlüğü” sayfası görünecektir.
Uyku vaktinde karanlık modu etkinleştirme
Android’in karanlık modu yeni bir işlev ile geliyor: uyku vakti. Kullanıcılar, desteklenen cihazlarda yapılandırılmış uyku vakti programlarında karanlık modu etkinleştirebilir. GMS cihazlarında uyku vakti programı genellikle Google’ın Digital Denge uygulaması aracılığıyla yapılandırılır.
Android 13’te karanlık temayı uyku vaktinde açılacak şekilde planlama
Bu özellik, önceki Android 13 önizleme sürümlerinde kullanıcılardan gizlenmişti, ancak Geliştirici Seçeneklerinden etkinleştirilebiliyordu.
Beta 2’den itibaren, “uyku vaktinde aç” seçeneği tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilir.
Hub (bağlantı veya paylaşım) modu
Google, tabletlerin bilgisayar teknolojisinin geleceği olduğuna inanıyor, bu nedenle yakın zamanda Android’de, büyük ekranlı cihazlar için özellik güncellemesi olan Android 12L’deki bazı yeni özelliklerin denetlenmesine yardımcı olan yeni bir tablet bölümü üzerinde çalışmalar yaptı. Android 12L’deki bazı büyük değişiklikler, tabletlerin genel deneyimini iyileştirmeye odaklanıyor, ancak Android 13’te Google, özelikle belirli bir kullanım durumunu iyileştirmeye hazırlanıyor.
Android 13 Geliştirici Önizleme sürümü 1, kurum içinde şimdilik “ortak mod” olarak adlandırılan ve kullanıcıların uygulamaları ortak bir alanda profiller oluşturarak paylaşmasına olanak tanıyan yeni bir “hub modu” özelliği üzerindeki erken çalışmaları ortaya koyuyor. Kod, bir uygulamanın hub modunu desteklemek için hangi gereksinimleri karşılaması gerektiğini açıkça belirtmese de, kullanıcıların hub modunu destekleyen uygulamalar listesinden seçim yapabileceklerini ortaya koyuyor. Bir kez seçildiğinde, uygulamalara ortak alanda birden fazla kullanıcı tarafından erişim olanağı sunuyor. Birincil kullanıcı, uygulamaların paylaşılabilmesi için cihazın hangi Wi-Fi ağlarına bağlanması gerektiğini kısıtlayabilir. Bu ağlar “güvenilir ağlar” olarak kabul edilir.
Ortak alanın nasıl bir şekil alacağı henüz tam olarak belli değil. Başlangıçta, ortak alanın, Android 13’te çok kullanıcılı başka geliştirmeler ile birlikte gelecek olan kilit ekranı olacağına inanıyorduk. Android’in etkileşimli ekran koruyucular için kod adı olan “dreams”, yalnızca eski özelliğin yenilenmesine değil, aynı zamanda yeni “hub modu” ile bağlantılara da işaret ediyor. Bunu, hem Android 13’te hem de çekirdekte, şarj olma ile ilgili yeni kodla birleştirdiğimizde, Google’ın tabletler için bir dock’ta sabitlenmesi amaçlanan önemli bir özellik planladığını tahmin edebiliyoruz.
Yenilenen Ekran koruyucu
Google, Android 4.2 Jelly Bean ile birlikte Android ekran koruyucu işlevini tanıtmıştı, ancak özelliğin tanıtılmasından bu yana bazı önemli geliştirmeler yapıldı. Ekran koruyucular eskiden “daydreams (Hayaller)” olarak adlandırılmaktaydı, ancak artık kullanılmayan telefon tabanlı VR platformu olan Daydream VR ile karıştırılmaması için Android 7.0 Nougat ile birlikte yeniden adlandırıldı. Hala ekran koruyuculardan kurum içerisinde Google çalışanları “daydreams” olarak bahsediyor, bunu bir tarafa not ediyoruz. Bunun nedeni, Android 13’ün SystemUI’de “dream” ile ilgili birçok yeni kod sunması ve bu da önemli değişikliklerin yolda olduğunu düşündürüyor.
Geliştirici Önizleme sürümü 2’de, ekran koruyucu ayarları sayfası önizlemeleri gösterecek şekilde yenilendi. Kullanılabilir ekran koruyucular, her öğenin ortasında bir özelleştirme düğmesi bulunan bir kılavuzda gösterilir. Alt kısımdaki bir önizleme düğmesi, kullanıcıların ekran koruyucu görüntüsünü önizlemelerini sağlar. Bu arada Beta
1, “ne zaman başlamalı” seçeneğindeki “asla” seçeneğinin yerini alarak özelliği kapatmak için bir geçiş sunuyor.
Android 13’teki ekran koruyucu ayarları artık kapatmak için genel bir anahtara sahip
Ekran koruyucu için “ne zaman başlamalı” ayarları artık Android 13’te “asla” seçeneğine sahip değil
Ayrıca Google, kurulum sihirbazına bir sayfa ekliyor gibi görünüyor, böylece kullanıcılar cihazlarını kurarken bir ekran koruyucu seçebilecekler. Ayarlarda başka hiçbir değişiklik yapılmamış, ancak Google’ın ekran koruyucu deneyiminde başka geliştirmeler planlıyor olması muhtemeldir.
Ancak, daha fazla bilgi edinmek için şirketin daha fazla önizleme derlemesi yayınlamasını beklememiz gerekecek. Bununla birlikte, gördüğümüz kanıtlar göz önüne alındığında, şirketin ekran koruyucularda büyük geliştirmeler hazırladığını söyleyebiliriz, ancak bu değişikliklerin son Android 13 sürümü ile birlikte sunulup sunulmayacağını bilemiyoruz.
Şarj esnasında yönetici kullanıcıya geç
Android 13’ün ilk Geliştirici Önizlemesi, geliştirilmekte olan ve kullanıcıların profiller arasında uygulamaları paylaşmasına izin verecek yeni bir “hub modu” özelliğini ortaya çıkardı. İkinci Geliştirici Önizlemesi, bu özellikle ilgili, cihaz şarj cihazına bağlandıktan sonra ikincil profillerin otomatik olarak birincil kullanıcıya geçmesine izin verecek yeni bir ayarı ortaya koyuyor. Birincil kullanıcıya geçiş, muhtemelen cihazın “hub moduna” girmesine izin verecektir.
İş profilleri için NFC ve NFC-F ödeme desteği
Android 13, iş profilleri için NFC ödeme desteği sunacak. Önceden, yalnızca birincil kullanıcı temassız ödeme yapabilir ve Ayarlar > Bağlantı tercihleri > NFC > Temassız ödemelere erişebilirdi. İş profilleri artık desteklenen cihazlarda NFC-F (FeliCa) kullanabilecek.
İlk Kullanımda WiFi Güvenliği
Android 13 İlk Kullanımda Güven (TOFU) desteği ile birlikte gelecek. Bir sunucu için Kök CA sertifikasını yapılandırmak mümkün olmadığında, TOFU, yeni bir ağa ilk bağlantı sırasında sunucudan alınan Kök CA sertifikasının yüklenmesini sağlar. Kullanıcı, Kök CA sertifikasının yüklenmesini onaylamalıdır. Bu, TLS tabanlı EAP ağlarının yapılandırılmasını basitleştirir. TOFU, Ayarlar > Ağ ve İnternet > İnternet > Ağ ekle > Gelişmiş seçenekler > WPA/WPA-2/WPA-3-Kuruluş > CA sertifikası > İlk Kullanımda Güven içinde yeni bir ağ yapılandırılırken etkinleştirilebilir. Kurumsal uygulamalar WiFi’yi, enableTrustOnFirstUse API aracılığıyla TOFU’yu etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için yapılandırabilir.
Uygulamaya Özgü dil tercihleri
Ayarlar > Sistem > Diller ve giriş > Diller alt menüsü altındaki seçeneklerden kullanıcılar tercih ettikleri dili seçebilirler. Ancak, bu dil sistem genelinde uygulanır ve bu, çok dilli kullanıcıların tercih edebileceği bir şey olmayabilir. Bazı uygulamalar kendi dil seçim özelliğini sunmaktadır, ancak her uygulama bunu sunmayabilir. Uygulamanın çalışma dilini ayarlarken standart kodu azaltmak ve uyumluluğu iyileştirmek için Android 13, LocaleManager adında, kullanıcının tercih edeceği dil seçeneğini elde edebilen veya ayarlayabilen yeni bir platform API’si sunuyor.
Kullanıcılar, Android 13’te Ayarlar > Sistem > Diller ve giriş > Uygulama Dilleri’ne giderek yeni uygulamaya özgü dil tercihlerine erişebilir. Burada, bu uygulamaların birden çok dili desteklemesi koşuluyla, kullanıcı her uygulama için tercih ettiği dili ayarlayabilir. Uygulamanın dili, Ayarlar > Uygulamalar > Tüm uygulamalar > {app} > Dil’e giderek de değiştirilebilir. Bu ayarlar bir hata nedeniyle Beta 1’deki kullanıcılardan gizlenmişti, ancak bu seçenek Beta 2 ile tekrar kullanıma sunuldu.
Medya Aktarmak İçin Dokun
Android 13, “Medya Aktarmak İçin Dokun” özelliğine dair bazı referanslar içermektedir. Özellik hala geliştirme aşamasında görünüyor, bu nedenle tam olarak nasıl çalıştığını belirlemek zor.
Sistem Fotoğraf Seçici
Bellekteki tüm dosyalara erişim iznine sahip uygulamaların hassas kullanıcı dosyalarına erişmesini önlemek için Google, Android 10’da Sınırlı Depolamayı kullanıma sundu. Sınırlı Depolama, uygulamaların, kullanım durumlarına bağlı olarak yalnızca ihtiyaç duydukları belirli dosyaya, dosya türlerine, dizine veya dizinlere erişim istemeye yönlendirmek için depolama erişim izinlerini kısıtlar. Bir uygulama, iyi tanımlanmış koleksiyonlarda depolanan medya dosyalarına erişmek için medya deposu API’sini kullanabilir veya kullanıcının ilgili uygulamayla hangi dosyaları paylaşmak istediğini seçmesine izin veren sistem belge seçicisini yüklemek için Depolama Erişim Çerçevesini (SAF) kullanabilir.
Android’in sistem belge seçici uygulaması – kısaca “Dosyalar” olarak adlandırılır – bir temel ve basit dosya görüntüleme deneyimi sağlar. Ancak Android 13, Dosyalar uygulamasını fotoğraf ve video seçmeye yönelik yeni bir özellik ile genişletecek yeni bir sistem fotoğraf seçici üzerinde çalışıyor. Yeni sistem fotoğraf seçici, kullanıcıların bir uygulamayla paylaşmak üzere belirli fotoğrafları ve videoları seçmesini kolaylaştırarak fotoğraf ve video gizliliğinin korunmasına yardımcı olacak. Dosyalar uygulaması gibi, yeni sistem fotoğraf seçici de yerel olarak veya bulutta depolanan fotoğrafları ve videoları paylaşabilir.
Uygulamalar, Android 13’teki yeni fotoğraf seçici API’lerini kullanarak kullanıcıdan uygulamayla hangi fotoğrafların veya videoların paylaşılacağını seçmesini isteyebilir ve bu uygulamanın tüm medya dosyalarını görüntülemek için izne ihtiyacı yoktur.
Yeni fotoğraf seçici deneyimi, yapılacak bir güncellemeyle Android 11 veya sonraki sürümleri (Android Go Edition hariç) çalıştıran Android cihazlara da sunulacak.
Misafir profillerine uygulama yüklemek daha kolay
Android 13’te misafir kullanıcı oluştururken, cihaz sahibi, misafir profiline hangi uygulamaların yükleneceğini seçebilir. Ancak, cihaz sahibi ve misafir profilleri arasında hiçbir veri paylaşılmaz; bu, gerekirse misafir profilinin yine de bu uygulamalarda oturum açması gerekeceği anlamına gelir.
Bu özellik, Geliştirici Önizleme 2’den başlayarak kullanıcılardan gizlendi.
Görev çubuğunda uygulama çekmecesi
Google’ın Android 12L’de büyük ekranlı cihazlar için sunduğu görev çubuğu, dock’ta yalnızca 6 adede kadar uygulama gösterebiliyordu. Android 13’te, görev çubuğuna, kullanıcıların yüklü uygulamalarını görmelerini ve başlatmalarını sağlayan bir uygulama çekmecesi düğmesi eklendi.
Bu özellik, büyük ekranlı cihazlarda varsayılan olarak etkinleştirilir.
Pano düzenleyici üst alanı
Android 11’de Google, ekranın sol alt köşesine yerleştirdiği bir üst alan ile ekran görüntüsü deneyiminde değişikliğe gitmişti. Bu üst sayfa, ekran görüntüsü alındıktan sonra görünür ve ekran görüntüsünü önizleyen bir küçük resim, bir paylaşım düğmesi ve biçimlendirme etkinliğini açmak için bir düzenleme düğmesi içerir.
Android 13’te Google, bu konsepti pano içeriğini de kapsayacak şekilde genişletti. Artık, kullanıcı metin veya resimleri kopyaladığında, sol alt köşede bir pano üst alanı görünecektir. Bu alan, kopyalanan metnin veya görüntünün bir önizlemesini ve ayrıca dokunulduğunda Düzenleme işlemini (görüntüler için) veya sade bir metin düzenleme işlemini (metin için) açan bir düzenleme düğmesini içerir. Kopyalanan metin adres, telefon numarası veya URL gibi işlem yapılabilir bilgiler içeriyorsa, uygun işleme yönlendirmek için ek bir seçenek listesi gösterilebilir.
Bu özellik, Geliştirici Önizlemesi 2’de mevcuttu ancak varsayılan olarak devre dışı bırakılmıştı. Beta 1’den itibaren varsayılan olarak etkinleştirilmiştir.
Ana sayfa düğmesine uzun basma eylemini devre dışı bırakma
Ayarlar > Sistem > Hareketler > Sistem navigasyonu altına, 3 düğmeli navigasyon için “Asistanı etkinleştirmek için Ana Sayfayı basılı tut” işlevini devre dışı bırakmaya izin veren yeni bir alt menü eklendi. Bu özelliği devre dışı bıraktıktan sonra, ana sayfa düğmesine uzun süre basılması artık varsayılan asistan etkinliğini başlatmaz.
Bölünmüş ekranda bir uygulamanın birden çok kopyasını başlatmak için sürükleme
Android 13, bölünmüş ekran görünümünde aynı etkinliğin birden çok kopyasını başlatmak için sürüklemeyi destekler. Android 13 Geliştirici Önizleme 2’de, bir uygulamanın bildirimine uzun bastıktan sonra ekranın herhangi bir yarısına sürükleyip bırakarak bölünmüş ekran çoklu görev modunda bir uygulamayı başlatmak artık mümkün. Bu özellik aslında Android 12L’de tanıtılmıştı ancak varsayılan olarak devre dışı bırakılmıştı. Hala oldukça tutarsız çalışmaktadır, bu nedenle özelliğin hala geliştirme aşamasında olması ve gelecekteki bir sürümde devre dışı bırakılması veya kaldırılması muhtemeldir.
Sezgisel geri hareket navigasyonu
Android 13, geri hareket tanımayı iyileştirmek için makine öğrenimini kullanma anlamında olmasa da, geri gezinmeyi daha “öngörülü/sezgisel” hale getirmeyi vaat ediyor. Bunun yerine, Android 13’ün geri hareketi gerçekleştirirken ne olacağı belirsizliğini gidermeye çalıştığı görülüyor. Bu özellik, kullanıcıların geri hareketinin kullanımı esnasında hareketin tamamlanması öncesinde gidilecek ekranın veya diğer sonucunun önce önizlemesini sağlayarak, harekete devam edip etmeyeceklerine veya mevcut görünümde kalıp kalmayacaklarına karar vermelerini sağlamayı amaçlamaktadır.
Bu özelliği tamamlamak için başlatıcı, Kullanıcıya bir geri hareketi gerçekleştirmenin uygulamadan çıkıp başlatıcıya geri dönüleceğini açıkça gösterecek yeni bir ana ekrana dönüş geçiş animasyonu gösterecektir. Bu ana ekrana dönüş animasyonu, yukarı kaydırma animasyonuna benzer şekilde, kullanıcının parmağı içeri doğru kaydırırken uygulama penceresini ölçeklendirir. Kullanıcı, kaydırırken ana ekranın veya uygulama çekmecesinin bir anlık görüntüsünü görecek ve böylece, hareketi tamamlamanın uygulamadan çıkıp başlatıcıya geri dönüleceğini anlayacaktır.
Bu yeni animasyonu mümkün kılmak için Android 13, uygulamaların geri gitme etkinliklerini işleme şeklini değiştiriyor. Sistem, uygulamaların, AppCompat (sürüm 1.6.0-alpha03 veya üstü) kitaplığındaki yeni OnBackInvokedCallback platform API’si veya OnBackPressedCallback API aracılığıyla geri gitme eylemini kaydetmesine izin verir. Sistem kayıtlı herhangi bir geri gitme eylemi olmadığını algılarsa, kullanıcı geri hareketini tamamladığında ne yapacağını “tahmin edebildiğinden” yeni tahmine dayalı geri hareket animasyonunu etkinleştirebilir. Öte yandan, kayıtlı eylemleri olan uygulamalar varsa, sistem onları kayıtlı oldukları sıranın tersi sırayla çalıştırır.
Önceden, sistem, kullanıcı geri gitme hareketini uyguladığında ne olacağını her zaman tahmin edemiyordu, çünkü bireysel etkinliklerin sistemin farkında olmadığı kendi geri gitme eylem yığınları olabiliyordu ve uygulamalar sistemin geri gitme davranışını geçersiz kılabiliyordu. Android 13’te geri gitme etkinliklerinin işlenme şekli, daha sezgisel ve tahmine dayalı bir geri gezinme deneyimi sağlarken, uygulamaların özel gezinmeyi işlemeye devam etmesine izin verir.
Android 13’ün kararlı sürümünde, geliştirici seçeneklerinde geliştiricilerin yeni ana ekrana dönüş animasyonunu test etmelerine olanak tanıyan yeni bir “öngörüye dayalı geri gitme animasyonları” anahtarı yer alacak.
Görev çubuğunda uygulama tahminleri satırı ve arama çubuğu
Google, büyük ekranlı cihazlarda görev çubuğunun uygulama çekmecesi ile avuçiçi cihazlarda uygulama çekmecesi arasında özellik eşliği getirmek için çalışıyor. Görev çubuğunun yeni uygulama çekmecesi artık bir tahmin satırı gösteriyor ve bir arama çubuğunun gösterilmesini destekleyecek. Birincisi varsayılan olarak etkinleştirilirken ikincisi test sırasında bir özellik bayrağı (ENABLE_ALL_APPS_ONE_SEARCH_IN_TASKBAR) tarafından kontrol edilir. Ancak, Beta 1’de bu etkinleştirildiğinde arama çubuğu şu anda görünmüyor.
Beta 1’den itibaren, görev çubuğunun uygulama çekmecesi artık uygulama tahminleri satırını gösteriyor.
bant genişliği kısıtlama
Yavaş ağ koşullarını simüle etmek, geliştirme ve hata ayıklama için faydalı olabilir, ancak Android, en son Android 13 sürümüne kadar ağ hızlarını kısıtlamak için kolay bir yol sağlamıyordu. Android 13’te, Geliştirici Seçenekleri’ndeki yeni bir ayar, geliştiricilerin, ister Wi-Fi ister hücresel ağlar olsun, İnternet erişimi sağlayabilen tüm ağlar için bir bant genişliği hızı sınırı belirlemesine olanak tanıyacak. Bu ayar “ağ indirme hızı sınırı” olarak adlandırılır ve “sınırsız” ile “15 Mbps” arasında değişen 6 seçeneğe sahiptir.
Gizlilik panosunda 7 günlük görünüm
Android 12, kullanıcıların “tehlikeli” olarak işaretlenmiş izinlere (yani çalışma zamanı izinlerine) erişen uygulamayı görüntülemesine olanak tanıyan “Pano Gizliliği” özelliğini tanıtmıştı. Pano yalnızca son 24 saate ait verileri gösteriyordu, ancak Android 13’te, son 7 güne ait izin erişim verilerini gösterecek yeni bir “7 günü göster” düğmesi test edilmektedir.
Bu özellik varsayılan olarak etkin değildir. Bu özelliğin, yapılacak bir güncellemeyle birlikte Android 12 cihazlarına da sunulması mümkündür.
Panoyu otomatik temizleme
Android, metin kopyalamak ve yapıştırmak için tüm uygulamalarda kullanılabilen bir pano hizmeti sunmaktadır. Google Gboard gibi birçok klavye uygulaması, sistem panosunu birden çok öğeyi depolayan bir veritabanıyla genişletir. Gboard, 1 saatten eski pano öğelerini bile otomatik olarak temizler.
Herhangi bir uygulama, genel panodaki birincil pano öğesini teknik olarak temizleyebilmesine rağmen (ön plan uygulaması veya Android 10+’da varsayılan giriş yöntemi oldukları sürece), Android’in kendisi panoyu otomatik olarak temizlemez. Bu, genel panoda kalan herhangi bir pano öğesinin daha sonra bir uygulama tarafından okunabileceği anlamına gelir, ancak Android’in panoya erişim baloncuğu büyük olasılıkla kullanıcıyı bu konuda uyaracaktır.
Ancak Android 13 ile, panoyu otomatik temizleme özelliği ekleniyor. Varsayılan olarak devre dışı olan bu özellik Belirli bir süre geçtikten sonra birincil pano öğelerini otomatik olarak genel panodan temizleyecek. Varsayılan olarak, pano 3600000 milisaniye geçtikten (60 dakika) sonra temizlenir ve bu da Gboard’un işleviyle aynıdır.
Bu özellik, Android 13 Beta’dan başlayarak varsayılan olarak etkinleştirilmiştir.
Cihazın kilidini açmadan akıllı ev cihazlarını kontrol etme
Android 11, kullanıcıların ışıklar, termostatlar ve kameralar gibi akıllı ev cihazlarının durumunu hızlı bir şekilde görüntülemesini ve kontrol etmesini sağlayan Hızlı Erişim Cihaz Kontrolleri özelliğini tanıtmıştı. Uygulamalar, System’e Cihaz Kontrolleri alanında hangi kontrollerin gösterilebileceğini bildirmek için ControlsProviderService API’sini kullanabilir. Cihaz üreticisi, Cihaz Kontrolleri alanının nerede gösterileceğini seçebilir, ancak AOSP Android 12’de bu, kilit ekranındaki veya Hızlı Ayarlar panelindeki bir kısayol aracılığıyla açılabilir. Ancak, kullanıcı cihaz kilitliyken Cihaz Kontrollerini açarsa, akıllı ev cihazlarını yalnızca görebilir ancak kontrol edemez.
Fakat Android 13’te uygulamalar, kullanıcıların akıllı ev cihazlarını cihazlarının kilidini açmadan kontrol etmelerine izin verebilecek. Bu davranış kontrol başına ayarlanabilir, bu nedenle geliştiricilerin uygulamaları tarafından sunulan tüm cihaz kontrollerini kimlik doğrulama olmadan etkileşime dahil etmeleri gerekmez.
Beta 1’den itibaren, Ayarlar > Ekran > Kilit ekranı altında “kilitli cihazdan kontrol” adı verilen yeni bir ayar mevcuttur. Etkinleştirildiğinde, kullanıcılar “cihaz kontrolleri uygulaması tarafından izin veriliyorsa, telefonunuzun veya tabletinizin kilidini açmadan harici cihazları kontrol edebilirler.”
QR kod tarayıcı kısayolu
QR kodları, bir işletmenin kullanıcıları doğrudan etkileşime girmeden belirli bir web sayfasına yönlendirmesinin ucuz ve yüksek düzeyde erişilebilir bir yolu olduğundan, COVID-19 salgını sırasında vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir.QR kodlarının yenilenen önemi ışığında Google, bir QR kod tarayıcı başlatmak için Android 13’te kullanışlı bir kısayol getiriyor.
Özellikle, Android 13, bir QR kod tarayıcı başlatmak için yeni bir Hızlı Ayar kutucuğu ile birlikte geliyor. Android 13’ün kendisi bir QR kod tarama bileşeniyle birlikte dağıtılmayacak, ancak bunu yapan bir bileşenin başlatılmasını destekleyecektir.
Hızlı Ayar kutucuğu, varsayılan etkin Hızlı Ayarlar kutucuğu grubunun bir parçasıdır. Başlığı “QR kodu” ve alt başlığı “Taramak için dokunun” şeklindedir. “default_qr_code_scanner” device_config değerinde hiçbir bileşen tanımlanmadıysa kutucuk grileşir. Şu anda Android 13, kilit ekranı giriş noktasının görünürlüğünü kontrol etmek için kullanıcıya yönelik bir ayar sağlamamaktadır, ancak bu muhtemelen gelecekteki bir sürümde değişecektir.
Birleşik Güvenlik ve Gizlilik ayarları
Google I/O sırasında Google, Android 13’te birleşik bir Güvenlik ve Gizlilik ayarları sayfası sunacağını duyurdu. Bu yeni ayarlar sayfası, tüm gizlilik ve güvenlik ayarlarını tek bir yerde toplayacak ve ayrıca kullanıcının güvenlik durumu ve güvenliğin nasıl artırılacağına ilişkin yönlendirmeleri içeren renk kodlu bir gösterge sağlayacaktır. Pixel cihazlarındaki “Güvenlik” ayarları sayfası, kullanıcının güvenlik durumunun renk kodlu bir göstergesini zaten göstererek yönlendirme sağlamaktadır, ancak gizlilik ayarlarını entegre etmemektedir.
Durum çubuğunda titreşim simgesini gösteren geçiş anahtarı
Android, ses modunu değiştirmek için durum çubuğuna bir simge yerleştirmektedir, ancak Android 12’de, cihaz titreşim modundayken titreşim simgesi artık gösterilmiyor. Birçok kullanıcı bu değişiklikten şikayetçiydi ve buna yanıt olarak Google, Android 13’te Ayarlar > Ses ve titreşim altına, cihaz titreşim modundayken durum çubuğundaki titreşim simgesinin tekrar eklenmesini sağlayan bir geçiş anahtarı ekledi. Bu anahtar, “Ses ve titreşim” altında “Titreşim modunda simgeyi her zaman durum çubuğunda göster” olarak yer almaktadır.
Alarm ve medya titreşimleri için titreşim kaydırıcıları
Ayarlar > Ses ve titreşim > Titreşim ve dokunuşlar altında, alarmı ve ortam titreşim seviyelerini yapılandırmak için kaydırıcılar eklendi.
Birleştirilmiş yazı tipi ve görüntü ayarları
Ayarlar > Ekran altındaki “yazı tipi boyutu” ve “görüntü boyutu” ayarları, “görüntüleme boyutu ve metin” adı verilen tek bir sayfada birleştirildi. Birleşik ayarlar sayfası ayrıca yazı tipi ve ekran boyutundaki değişikliklerin simge ve metin boyutlandırmayı nasıl etkilediğine ilişkin bir önizleme göstermektedir. Ayrıca, daha önce Erişilebilirlik ayarlarında bulunan “kalın metin” ve “yüksek kontrastlı metin” seçeneklerini de içermektedir.
Şarj esnasında düşük ışıklı saat
Android, cihaz boştayken yararlı bilgileri görüntülemek için bir ekran koruyucu ve ortam ekranı dahil olmak üzere birçok özelliğe sahiptir. İlki, Google’ın bekleme modunda veya şarj olmakta olan cihazların deneyimini iyileştirme çabasının bir parçası olarak Android 13’te büyük bir yenileme alacak, ikincisi ise daha basit bir varyantla birleştirilecek.
Android 13, bir Metin Saat görünümünü açık gri bir gölgede gösteren yeni bir “düşük ışıklı saat” içerir. Bu görünüm yalnızca cihaz şarj cihazına takıldığında, ortam aydınlatması belirli bir parlaklık eşiğinin altında olduğunda ve SystemUI yapılandırma değeri “config_show_low_light_clock_When_docked” “true” olarak ayarlandığında gösterilir.
Başlatıcı uygulama çekmecesindeki alt arama çubuğu
Pixel’deki Android 13 DP2 (Geliştirici Önizleme Sürümü 2), etkinleştirildiğinde uygulama çekmecesindeki arama çubuğunu ekranın altına taşıyan yeni bir özellik bayrağına sahiptir. Arama çubuğu, klavye açılıncaya kadar altta kalır, ardından klavyenin üzerinde kalacak şekilde kayar.
Bu özellik varsayılan olarak devre dışıdır ancak ENABLE_FLOATING_SEARCH_BAR true şeklinde ayarlanarak etkinleştirilebilir. Bu davranışın Google’ın Pixel Launcher serisine özel olup olmadığı veya bunun AOSP Launcher3’te mevcut olup olmayacağı zamanla belli olacaktır.
PC’ler için özel arayüz
Android, kiosklar gibi özel cihazlar da dahil olmak üzere çeşitli donanımlarda çalışabilir, ancak Google yalnızca resmi olarak bir avuç cihaz türünü desteklemektedir. Bu cihaz türleri Uyumluluk Tanımlama Belgesinde (CDD) tanımlanmıştır ve elde taşınan cihazları (telefonlar gibi), televizyonları, saatleri, arabaları ve tabletleri içerir. Belirli bir cihaz için Android modifiye ederken, cihaz üreticilerinin cihaz türüne karşılık gelen özelliği bildirmesi gerekir; örneğin, televizyon cihazı uygulamalarının, sisteme ve uygulamalara cihazın bir televizyon olduğunu belirtmek için ‘android.hardware.type.television’ özelliğini bildirmesi beklenir.
Android uygulamaları Chromebook’larda da çalışabildiğinden, Google, uygulamaların geleneksel kapaklı ve masaüstü bilgisayar cihazlarını hedefleyebilmesi ve sistem çerçevesinin bu cihaz türü için tasarlanmış uygulamaları tanıyabilmesi için birkaç yıl önce ‘android.hardware.type.pc’ cihaz türünü oluşturmuştu. Ancak, Google’un büyük ekranlı cihazlar için kullanıcı arayüzünü yenileme kararı Android 12L’ye kadar hayata geçirilmemişti. Buna ek olarak Google, Android 13’te bu yönde bir adım daha atıyor.
PC cihazlarda, başlatıcının görev çubuğu, bildirimler ve hızlı ayarlar için özel düğmeler gösterecek şekilde ayarlanmıştır. Bu düğmeler, 3 düğmeli gezinme tuşlarının normalde diğer büyük ekranlı cihazlarda görüntüleneceği görev çubuğunun sağ tarafında sürekli olarak gösterilir.
Ayrıca, tüm uygulamaların varsayılan olarak serbest biçimli çoklu pencere modunda başlatıldığı fark edilebiliyor. Serbest biçimli çoklu pencere, Android 7.0 Nougat ile tanıtılmıştı ve bugüne kadar bir geliştirici seçeneğinin arkasına gizlenmiş durumdaydı. Google, PC’ler gibi büyük ekranlı cihazlarda varsayılan olarak serbest biçimli çoklu görev desteğini etkinleştirmeye hazırlanıyor olabilir, ancak bu özellik ile henüz karşılaşılamadı.
Gezinme çubuğu için çocuk modu
Launcher3’te “çocuk modu” adı verilen yeni bir gezinme çubuğu modu bulunmaktadır. Büyük ekranlı cihazlarda etkinleştirildiğinde, arka ve ana sayfa simgelerinin çizimleri ve düzeni değiştirilir, son uygulamalar/genel bakış düğmesi gizlenir ve uygulamalar sürükleyici moda girdiğinde gezinme çubuğu görünür durumda kalır.
Ana ekran ve uygulama çekmecesi için birleşik arama çubuğu
Android 12L’nin geliştirilmesi sırasında Google, ana ekran ve uygulama çekmecesi arama deneyimlerini birleştirmeyi denedi. Bu deneme, ENABLE_ONE_SEARCH bayrağı tarafından kontrol edilmekteydi, ancak AOSP sürümünden önce Launcher3 kod tabanından kaldırıldı.
Bu birleşik arama çubuğu, Beta 1’in piyasaya sürülmesiyle Android 13’te tekrar sunuldu, ancak varsayılan olarak devre dışı bırakıldı.
Ancak Beta 2’den itibaren bu arama çubuğu artık varsayılan olarak mevcuttur.
Büyük ekranlı cihazlarda kilit ekranını döndürme
Android’in kilit ekranı döndürmeyi kontrol eden çerçeve yapılandırması, yıllardır varsayılan olarak “kapalı” konuma ayarlanmıştı, Android 13 ile varsayılan olarak etkinleştirildi. Ancak Android 13’te kilit ekranı döndürme yalnızca büyük ekranlı cihazlarda kullanılabilir.
Yeniden tasarlanmış medya çıktı seçici kullanıcı arayüzü
Android 10’da Google, kullanıcıların bağlı Bluetooth cihazları gibi desteklenen ses kaynakları arasında ses çıkışını değiştirmesine olanak tanıyan bir çıkış seçiciyi tanıttı. Bu çıktı seçiciye, medya oynatıcı kontrollerinin sağ üst köşesindeki medya çıktı seçici düğmesine dokunarak erişilebilir. Artık Android 13’te Google, medya çıktı seçici kullanıcı arayüzünü yeniledi.
Yeni medya çıktı seçici kullanıcı arabiriminin öne çıkan özelliği, bağlı her cihaz için daha büyük ses kaydırıcısı sunmasıdır.
Yeniden tasarlanan medya oynatıcı kullanıcı arayüzü
Android 11’de Google, birden çok oturumu ve bildirim gölgesiyle entegrasyonu desteklemek için medya oynatıcı kontrollerini elden geçirdi. Şimdi Android 13’te Google, medya oynatıcı kullanıcı arayüzünü yeniledi.
Yeni medya oynatıcı kullanıcı arayüzünde, sağ tarafa kaydırılmış daha büyük bir oynat/duraklat düğmesi, diğer medya kontrol düğmeleriyle aynı hizada olan (dalgalı) bir ilerleme kaydırıcısı ve sol tarafta medya bilgileri bulunur. . Albüm resmi arka planda görüntülenir ve medya çıkışı değiştirici düğmesinin renk şeması albüm resminden çıkarılır.
Medya oynatıcı için uzun basılan bağlam menüsünün kullanıcı arayüzü de güncellendi. Ayarlara giden kısayol, sağ üst köşedeki bir araca taşındı ve artık “gizle” düğmesi dolduruldu.
Dalgalı ilerleme çubuğu
Medya oynatıcıdaki ilerleme çubuğu artık geçerli zaman damgasına kadar dalgalı bir satır gösteriyor.
Beta 1’de, dalgalı ilerleme çubuğu medya oynatıcının alt kısmında ortalanmıştı. Beta 2’de ilerleme çubuğu kısaltıldı ve şimdi sol altta gösteriliyor.
Tam ekran kullanıcı profili değiştirici
Cihaz paylaşma deneyimini iyileştirmek amacıyla Google, çok kullanıcılı deneyimde çok sayıda iyileştirme yaptı. Tam ekran kullanıcı profili değiştiricisi, geliştirme aşamasında olan bir özelliktir.
Bu arayüz büyük olasılıkla geniş ekran alanına sahip büyük ekranlı cihazlar için tasarlanmıştır. Şu anda varsayılan olarak devre dışıdır ancak config_enableFullscreenUserSwitcher yapılandırma değeri aracılığıyla etkinleştirilebilir.
Yeni bir kullanıcı eklemek için yenilenmiş kullanıcı arayüzü
Yeni bir profil oluşturmak için kullanıcı arayüzü, Android 13’te yeniden tasarlandı. Kullanıcılar artık çeşitli renklerde birkaç seçeneğe sahipBir profil resmi seçerken seçim yapabilirler veya varsayılan kamera uygulamasını kullanarak bir fotoğraf çekebilir veya galeriden bir resim seçebilirler.
Durum çubuğu kullanıcı profili değiştiricisi
Google, mevcut kullanıcı profilini görüntüleyen ve dokunulduğunda kullanıcı profili değiştiricisini açan bir durum çubuğu seçeneği yerleştirmeyi deniyor. Bu seçenek, mevcut Android 13 sürümlerinde varsayılan olarak etkin değildir, ancak SystemUI bayrağı flag_user_switcher_chip true olarak ayarlandığında etkinleştirilebilir. Akıllı telefonlarda bulunan sınırlı ekran alanı göz önüne alındığında, bu özelliğin tabletler gibi büyük ekranlı cihazlar için tasarlanmış olması muhtemeldir.
Kilit ekranında kullanıcı değiştirici
Android 13’te, tuş kilidi ekranı (yani kilit ekranı PIN/parola/desen giriş sayfası), üstte (dikey modda) veya solda (yatay modda) büyük bir kullanıcı profili değiştirici gösterebilir. Bu özellik varsayılan olarak devre dışıdır ancak SystemUI boolean ‘config_enableBouncerUserSwitcher’ tarafından kontrol edilir.
Android 13’teki tuş kilidi, mevcut kullanıcı profilini gösterebilir
Android 13’teki tuş kilidi, kimlik doğrulamadan önce kullanıcı profilini değiştirmenize izin verebilir
Bildirim gölgesinde düğme yeniden düzenlemesi
Google, bildirim gölgesindeki güç, ayarlar ve profil değiştirici düğmelerinin yerlerini değiştirdi. Önceden, bunlar doğrudan Hızlı Ayarlar panelinin altında bulunuyordu. Şimdi, en altta, sağa sıkışmış durumdalar.
Rahatsız Etme modu, Öncelikli mod olarak yeniden adlandırılabilir
Kullanıcıların hangi uygulamaların ve kişilerin araya girerek yaptıkları işleri bölebileceğini seçmelerine olanak tanıyan Rahatsız Etme modu, Geliştirici Önizlemesi 2’de Öncelikli mod olarak yeniden adlandırıldı. Bu yeniliğin yanı sıra, program arayüzü yeniden tasarlanarak geçişler yerine anahtarlar eklendi. Programlar ve takvim etkinlikleri için (“açık” veya “kapalı” durum göstergeleri yerine) özetler gösterilecek. Örneğin Takvim uygulamaları, etkin oldukları günleri ve saatleri listelerken, takvim etkinlikleri hangi olaylarda harekete geçiceklerini gösterir.
Android 13 Beta 1, orijinal Rahatsız Etmeyin seçeneğini geri getirdi, bu nedenle “Öncelikli mod” seçeneği kalıcı olmayacak gibi görünüyor.
Sessiz modun etkinleştirilmesi ve tüm dokunsal geri bildirimlerin devre dışı bırakılması
Ses modu “sessiz” olarak ayarlandığında, Android 13 geliştirici önizlemelerinde etkileşimler için olanlar (hareketle gezinme gibi) dahil tüm dokunsal özellikler devre dışı bırakıldı. Android 12L’de, “titreşim ve dokunma”, “telefon sessize ayarlandığından titreşim ve dokunma kullanılamıyor” şeklinde bir uyarıyla birlikte benzer şekilde devre dışı hale gelmektedir, ancak testlerimizde etkileşimler için dokunma eylemlerinin hala çalıştığını gördük. Ancak Android 13 geliştirici önizlemelerinde durum böyle değil. Neyse ki, bu değişiklik Android 13 beta sürümünde geri alındı.
DEVAM EDECEK…
Yorumlar