Ana içeriğe atla →

ANDROİD VE İOS BİLDİRİMLERİNE KISA BİR BAKIŞ

Son Güncelleme 15 Ağustos 2022

Bildirimler, akıllı telefon deneyiminde çok önemli bir yer tutmaktadır ve iki büyük mobil işletim sistemi olan Android ve iOS’in bildirimlere yaklaşımları birbirinden çok farklıdır. Apple yıllar içinde bildirimler konusunda büyük gelişmeler kaydetmiş olsa da, bazı kullanıcılar iOS’in bildirimler konusunda henüz Android’e yaklaşabilmiş durumda olmadığını savunmaktadır. 
https://www.howtogeek.com/
sitesinde bu konudaki deneyimlerini yazan Joe Fedewa adlı yazar, On yıldan fazla bir süredir Android telefonlar kullandığını, ancak son zamanlarda tam zamanlı olarak iPhone kullanmaya başladığını ifade ettikten sonra, her iki işletim sisteminin bildirimlerine ve bildirimleri kullanıcıya sunma yaklaşımlarına dair deneyimlerini belirtmektedir. 
Bazı kullanıcılar, bildirimler konusuna diğerlerinden daha çok önem addederler. Yazar, bildirimler konusunun üzerinde çokça düşünmüş olduğu bir alan olduğunu belirterek Android bildirimlerinin başlangıçtan beri aşağı yukarı aynı olmakla beraber, iOS bildirimlerinden daha derli toplu ve kullanışlı olduğunu söylemektedir. Her ne kadar en son söylemesi gerekeni baştan söyleyerek yazı boyunca okuyucuya tarafını belirtmesi yazarın tarafsız olmadığı kanısını uyandırıyor olsa da, yazar incelemenin devamında yaptığı kıyaslamalar ve değerlendirmelerle bu savını desteklemektedir.
Kilit Ekranı ve Bildirim Merkezi 
İPhone bildirimlerinin belki de en sinir bozucu alanı kilit ekranı ve bildirim merkezidir. Ana ekran rozetleri hariç, bildirimlerin göründüğü iki yer vardır: kilit ekranı ve Bildirim Merkezi.
Kilit ekranı ve Bildirim Merkezi tamamen ayrı iki alan olarak kabul edilir. Teknik olarak, kilit ekranında yalnızca en son bildirimleri (son kontrol ettiğinizden beri gelenleri) görürsünüz. Tüm bildirimleri görmek için, ana ekranda bildirim merkezini açma hareketinin tam tersi olan yukarı kaydırma hareketini uygulamanız gerekir. Bu işlem, Voice Over açıkken 3 parmakla yukarıdan aşağı çekerek veya tek parmağı yukarıdan aşağı çekerken birkez titreşim hissetiğimizde parmağı kaldırarak uygulanabilir. 
Diyelim ki birkaç yeni bildiriminiz var. Kontrol etmek için bunlardan birine dokunun ve ardından iPhone’unuzu tekrar kilitleyin. iPhone’unuzu bir daha kontrol ettiğinizde, görüntülemediğiniz diğer bildirimlerin kaybolduğunu görürsünüz. Bu bildirimler bildirim merkezine taşınmıştır ve onlara ulaşmak için fazladan bir kaydırma daha gerekmektedir.  
Android kilit ekranı.
Android’de yalnızca tek bir bildirim alanı olduğu söylenebilir: “Bildirim Gölgesi”. Ekranın üstünden aşağı kaydırarak açılır. Ekran okuyucular kullanılıyorsa bu işlem 2 parmakla aşağı kaydırılarak veya varsa ekran okuyucunun hareket kombinasyonu ile gerçekleştirilebilir. Kilit ekranı, esasen zaten genişletilmiş bir Bildirim Gölgesi görevi görür. Her iki alanda da tam olarak aynı bildirimler görünür.
Yukarıda iOS için açıklanan senaryo Android’de gerçekleşmez. Yalnızca bir bildirimi kontrol edip  görüntüleseniz dahi, telefonunuzu bir sonraki kontrol ettiğinizde diğer bildirimlerin kilit ekranında gösterilmeye devam ettiğini fark edeceksiniz. “Eski” bildirimler için ayrı bir alana gitmenize gerek duymadan diğer bildirimlerinizi de kilit ekranından görüntüleyebiliyorsunuz. Bildirimler için yalnızca bir alan bulunmaktadır ve bildirimler kullanıcı tarafından açılıncaya veya kapatılıncaya dek bildirimler orada kalmaya devam eder.
Ayrıca Android, bildirimler için kilit ekranı ayarlarına sahip. Bildirimlerin içeriğini veya bildirimi tamamen gizlemeyi seçebilirsiniz. Telefonunuzun kilidini açar açmaz, tek bir bildirim alanında her şey beklediğiniz yerdedir. Android’de bir bildirimi kaçırmak çok daha zordur.
iPhone Bildirimleri “Ya Hep Ya Hiç” mantığını kullanır
iPhone ve Android bildirimleri arasındaki ikinci büyük felsefi fark, hangi bildirimleri isteyip istemediğinizi seçebilmektir. iPhone ya hep ya hiç yaklaşımına sahipken, Android çok daha ayrıntılı kontrole sahiptir.
“Bu da ne demek şimdi?” diye soranlar olacaktır, açıklamaya çalışalım: Örneğin YouTube uygulamasını kullanırken alabileceğiniz çeşitli bildirim türleri vardır. Aboneliklerden yeni videolara, yorumlarınıza yanıtlar, önerilen videolar vb. gibi çeşitli konularda farklı bildirimler alırsınız. Bu bildirim türlerinden herhangi birini engellemek isterseniz, iPhone’da YouTube bildirimlerini tamamen devre dışı bırakmanız gerekir.
Android ise, bu farklı bildirim türlerinin her birinin Sistem Ayarlarından bağımsız olarak devre dışı bırakılmasına izin vermektedir. Bunu iPhone’da yapmak için, uygulama geliştiricisinin uygulama için farklı özel bildirim ayarları eklemesi gerekmektedir. iOS YouTube uygulamasında farklı bildirim türleri bulunmaktadır, ancak her iPhone uygulamasında henüz yer almamaktadır.
Sezgisel olmayan Bildirim eylemleri 
Uygulamayı açmadan bir bildirim üzerinde işlem yapmak çok büyük bir zaman tasarrufu sağlayabilir. Hem iPhone hem de Android bunu yapmanıza izin veriyor, ancak Apple’ın yöntemi tam anlamıyla kullanışlı değil.
iPhone’da, eylemleri görmek için bir bildirim başlığını aşağı sürükleyebilir veya kilit ekranından veya Bildirim Merkezi’nden bir bildirime dokunup basılı tutabilirsiniz. Örneğin, Gmail’de bu seçenekler “Okundu Olarak İşaretle”, “Arşivle” ve “Yanıtla”dır.
Bu seçeneklerin var olduğunu anlamak bazı kullanıcıların oldukça zamanını alabiliyor. Gerçekten bunun mümkün olduğuna dair hiçbir belirti bulunmuyor. Öte yandan Android’de, daha fazla eylem için bildirimi genişletebileceğinizi gösteren küçük bir ok işareti yer almaktadır. Önemli bildirimler genellikle sizin için otomatik olarak genişletilir.
Sinir bozucu olan bir diğer küçük şey de, kilit ekranındaki ve Bildirim Merkezi’ndeki bildirimler için kaydırma hareketidir. Bunu yapmak için, sağdan sola kaydırmanız gerekiyor. Daha da can sıkıcı olanı, “Temizle” düğmesine dokunmadan önce bildirimi tamamen kapatmak için uzun bir kaydırma yapmanız gerektiğidir.
Apple, insanların bir bildirimi yanlışlıkla kaydırarak silebileceğinden çok endişeli görünüyor, ancak iPhone kullanıcıları bunun daha kolay bir yolu olmasını istiyor. 
Akıllı telefonlardaki bildirimlerin dağınık olabileceği bir sır değil. Bu dağınıklık sizden veya kötü tasarımdan kaynaklanabilir.

Görüntüleme: 75

Yazar Hakkında

Ömer Yeşiltaş

2019'da Android dünyasına geçiş yaparak bugün birçok görme engelli tarafından beğeniyle kullanılan Jieshuo ekran okuyucu ve Advanced Braille Keyboard klavye uygulamalarını Türkçe'ye çevirmiştir.

Kategori: Makaleler

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir