Ana içeriğe atla →

ANDROİD TARİHÇESİ 9: ANDROİD 2.2 FROYO

Android Tarihçesi yazımızın yeni bölümünden tüm erisilebilirandroid.com takipçilerine merhaba!

Bugün, Android Tarihçesi serüvenimize devam ediyoruz. Şu ana kadar Android 2.0 Eclair ve bu dönemde başlayıp gelişimini sürdüren erişilebilirlik özelliklerini değerlendirmeye çalıştık. Bugün artık Android 2.2 Froyo ve özelliklerinden söz edeceğiz.

2008 yılı sonlarında hayatımıza giren Android, bugün dünyanın en popüler işletim sistemlerinden birisi haline geldi. Açık kaynak kodlu olması, kolayca dağıtılabilir olması, sayısız kişiselleştirme seçeneklerine izin vermesi sayesinde kullanım alanı telefonlar ve tabletlerden taşarak beyaz eşyalara, küçük ev aletlerine ve daha birçok alet ve eşyaya uyarlanabilecek şekilde yaygınlaştı. Önceki yazılarımızı takip edenler, Android’in ilk dönemlerde gerek hata düzeltmeleri, gerekse de talep edilen işlevlerin eklenmesi amacıyla sık sık güncellendiğinden söz ettiğimizi hatırlayacaklardır. İşte Android 2.2 Froyo, Frozen (dondurulmuş) ve Yogurt (bildiğimiz yoğurt) kelimelerinden oluşturulmuş, dondurulmuş yoğurt anlamına gelen ve Amerika’da Frogurt olarak da bilinen, donmuş yoğurttan yapılan ve dondurmaya benzeyen ancak biraz daha mayhoş bir tada sahip bir tatlı türünün marka isminin kod aadı olarak belirlenmesi ile 2010 yılı Mayıs ayında piyasaya çıkmıştır.

Android 2.2 Froyo sürümünün en çok öne çıkan özelliği USB Tethering (USB üzerinden bir cihaza internet bağlantısı aktarma) ve taşınabilir Wi-fi olmuştur. Bunun yanında cihaz kilidi için pin kodu belirleyebilme ve internet tarayıcılarının Flash desteğine kavuşması diğer önemli özellikler arasında sayılabilir.

Google, Android 2.2 Froyo sürümü üzerine Android 2.2.1, Android 2.2.2 ve Android 2.2.3 olmak üzere 3 güncelleme daha yayınlamıştır. Bu güncellemelerle çeşitli hata düzeltmeleri ve geliştirmeler gerçekleştirilmiştir. Bu sürümlere dair değişiklikleri de aşağıdaki özellikler listesinde bulabilirsiniz.

Android 2.2 Froyo, erişilebilirlik noktasında pek birşeyi değiştirememekteydi. Yine de Google, CodeFactory ve Nolan Derilek gibi geliştiriciler tarafından geliştirilen sanal klavye uygulamaları kısmen kullanılabilir durumdaydı. Ancak birçok noktada hala fiziksel klavyeye ihtiyaç duyulmaktaydı. Dokunarak keşfet özelliği henüz entegre edilmediği için cihazları çift tıklama ile kullanmak mümkün değildi. Google, sistemin erişilebilirliğini sağlayarak çift dokunma özelliğini getirmek yerine geliştiricilere uygulamalarını DPad, trackball veya klavye ile kullanılabilecek şekilde geliştirmeleri tavsiyesinde bulunmaktaydı. Bu sayede uygulamalar ekran okuyucu kullanıcıları tarafından da kullanılabilir hale gelecekti. Aslında sistemin çift dokunma ve kaydırarak dolaşımı desteklediğine şüphe yoktu. Zira Codefactory gibi firmalar tarafından geliştirilen Mobile Accessibility gibi uygulamalar kendi içerisinde tek ve çift dokunma gibi işlevleri barındırmaktaydı. Google’un erişilebilirlik seçeneklerini kendi ele alması yerine geliştiricilere yüklemesi belki 3. Parti geliştiricileri teşvik etmek adına iyi bir şey olarak görülebilir, ancak Google erişilebilirliğe dair işlevleri hep ağırdan almıştır. Bu sayede kendi üzerindeki yükü hafifletmenin yollarını aramıştır. Bu yükün öyle kolayca hafifletilemeyeceğini anlayınca, Android 3.0 Honeycomb ile Enhanced Web Access (Geliştirilmiş Web Erişimi) ve Android 4.0 İce Cream Sandwitch ile de Explore by Touch (Dokunarak Keşfet) ve erişilebilirlik hizmetlerinin bir hareket vasıtasıyla kullanıcı tarafından başlatılıp durdurulması özelliklerini sisteme entegre etmek durumunda kalmıştı. Bu özelliklerden ilgili konularda bahsedeceğiz.

Android 2.2 Froyo ile ilgili söylenebilecek kayda değer başka bir şey kalmadığına göre, Froyo ile gelen özelliklere göz atabiliriz. Aşağıda Android 2.2 Froyo ile gelen özelliklerin bir listesini bulabilirsiniz.

Froyo 2.2

  • Hız, bellek ve performans optimizasyonları.
  • JIT(just-in-time compilation programların gerçek zamanlı çalışma performanslarını artırmak için kullanılan bir yöntem) geliştirmeleri sebebi ile ekli uygulama hızlarının artırılması
  • Tarayıcıya Google ChromeV8JavaScript motoru entegrasyonu
  • Android Cloud Cihaz Mesajlaşma (C2DM) hizmeti için destek
  • Geliştirilmiş Microsoft Exchange Server(güvenlik politikaları, auto – discovery, GAL look-up, takvim senkronizasyonu ve remote wipe)
  • Telefonda kısayollar ve Tarayıcı uygulamaları ile Geliştirilmiş uygulama başlatıcısı USB bağlantısı ve Taşınabilir Wİ-Fİ özelliği
  • Mobil ağ üzerinden veri erişimini devre dışı bırakma seçeneği
  • Otomatik ve toplu güncelleme desteği ile güncelleştirilmiş market uygulaması
  • Çoklu klavye dilleri ve kütüphaneleri arasında çabuk geçiş özelliği
  • Bluetooth özellikli araba ve dock istasyonları için destek.
  • Sesli arama ve bluetoothüzerinden kontak paylaşım özelliği
  • Numeric ve alphanumaric şifreleme desteği
  • Tarayıcı uygulamalarında dosya yükleme alanları için destek
  • Yalnızca ilk kareler yerine GIFanimasyonlarını görüntüleyebilen tarayıcı
  • dört inç 720pekranlar gibi yüksek PPI(320 ppi-den fazla) ekranlara destek ,
  • Harici hafızaya uygulama yükleyebilme özelliği
  • Adobe Flash Player10.1 desteği
  • OpenGL ES2.0 desteği
  • .asecdosya uzantısı tanıtıldı.
  • Galeri, kullanıcıların bir yakınlaştırma hareketi kullanarak resim yığınlarını görüntülemesine artık olanak tanıyor.

        Froyo 2.2.1

  • güvenlik güncelleştirmeleri ve performans da dahil olmak üzere bazı hataların düzeltilmesi

Froyo 2.2.2

  • Nexus Oneüzerinde SMS ile ilgili bir sorun da dahil olmak üzere küçük hataların düzeltilmesi

Froyo 2.2.3

  • İki güvenlik güncelleştirmesi

 

Sonuç ve Değerlendirme

Erişilebilirlik noktasında ağır aksak bir ilerleme söz konusu olsa da, Android’in bugünlere gelmesinde bu eski sürümlerle atılan adımlar büyük rol oynamaktadır. Android’in 3. Parti geliştiricilere açık olması ve ekran okuyucular, fotoğraf betimleyiciler, Braille klavyeler gibi erişilebilirlik uygulamalarının geliştirilmesiyle sonuçlanmıştır. Önceki yazımızda Android 2.0 ile geliştirilmeye başlanan Spiel ekran okuyucusundan söz etmmiştik. Bu tür uygulamaların geliştirilmesi ilerleyen dönemlerde de devam etmiştir.

Android 2.2 Froyo sürümünü incelemeye çalıştığımız bu yazımızı burada sonlandırıyoruz. Bir sonraki yazımızda Codefactory firması tarafından geliştirilen Mobile Accessibility uygulama kitini, içerdiği ekran okuyucu, erişilebilir işlevleri ve uygulamalarını ele alacağız.

Görüntüleme: 46

Yazar Hakkında

Ömer Yeşiltaş

2019'da Android dünyasına geçiş yaparak bugün birçok görme engelli tarafından beğeniyle kullanılan Jieshuo ekran okuyucu ve Advanced Braille Keyboard klavye uygulamalarını Türkçe'ye çevirmiştir.

Kategori: Makaleler

Tek Yorum

  1. Xeyale Azizli Xeyale Azizli

    Eline emeğine sağlık abi. Yıllar yıllar geçmiş ama Googleın erişilebilirlik politikası aynı ağır aksak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir