Son Güncelleme 15 Ağustos 2022
Android Nedir?
Değerli erişilebilirandroid.com okuyucuları, Android ve tarihçesi, Android erişilebilirliğinin dünü ve bugünü adlı yazı dizimize hoşgeldiniz. Bu yazı dizisinde kısaca Android’in ne olduğundan, arka planı ve tarihçesinden, bugüne kadar çıkan Android sürümleri ve özelliklerinden ve Android erişilebilirliğinin tarihçesi, sürüm sürüm erişilebilirlik özellikleri ve erişilebilirliğin günümüzde geldiği noktalar ele alınacaktır.
Android, Google ve “Open Handset Alliance” tarafından mobil cihazlar için geliştirilen kısmen açık kaynak kodlu, Linux tabanlı ücretsiz bir işletim sistemidir. “İşletim sistemi de ne ola ki?” şeklindeki soruları boynu bükük bırakmamak adına, kısaca işletim sistemini de tanımlamak yerinde olacaktır.
İşletim sistemi, eskiden kısaca bilgisayar olarak adlandırılan, ancak günümüzde işlemci, ram ve hafıza gibi donanımları bünyelerinde barındıran, telefonlar, tabletler, akıllı saatler, kameraler ve hatta mutfak aletleri gibi cihazların donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli yazılımlarla bu donanımların istenen işlevleri gerçekleştirmesini sağlayan bir yazılımlar bütünü olarak tanımlanabilir. Yani kısacası, bir bilgisayardaki donanımları ve yazılımları çalıştıran, onları programlayarak istenen işlevleri yerine getirmelerini sağlayan ve onları denetleyen işletim sistemi, bir bilgisayar veya akıllı cihaz için olmazsa olmazlardan biridir. Windows, MacOS, iOS ve Android en bilinen işletim sistemleridir.
İşletim sistemiyle ilgili kısaca bilgi verdikten sonra, tekrar Android’e dönelim. Yukarıda Android’in ücretsiz bir işletim sistemi olduğundan söz etmiştik. Android’in ücretsiz sunulmasındaki amaç, sistemin daha hızlı gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlar vasıtasıyla daha fazla kişiye yayılmak istenmesidir. Android uygulamaları, şu anda adı Google Play olan ve 2008 yılında “Android Market” adıyla yayınlanan uygulama mağazası üzerinden indirilebilmektedir. Android’in desteklediği uygulama uzantısı .apk’dır. Google Play mağazasında 2 milyon 6 yüzbinden fazla uygulama bulunduğu tahmin edilmektedir. Google Play uygulamaların yanında kitaplar, filmler, tv şowları, müzikler ve oyunları da içerisinde barındırmaktadır.
Android adı nereden geliyor?
Android işletim sistemine neden bu adın verildiği konusunda çeşitli spekülasyonlar bulunmaktadır. Android’i geliştiren Andrew E. Rubin, Andy Rubin, robotları çok sevmektedir. Rubin Apple’da çalıştığı dönemlerde, ki bu takriben 1989 yılına tekabül etmektedir, iş arkadaşları ona bu yüzden “Android” demektedir. Android isminin buradan geldiği iddia edilmektedir. Bununla birlikte, Andrew isminden yola çıkılarak “Android” kelimesine ulaşıldığı diğer bir iddiadır.
Android Logosunun Anlamı nedir?
Android ekranlarında görünen, kimilerinin “Maymun” dediği robotun hikayesini hiç merak etmiş miydiniz? Ben merak ettim ve sizler için kısa bir araştırma yaptım. Buna göre 2007 yılında, Google çalışanı Irina Blok, Google tarafından açılan bir Logo çizme yarışmasına katılır. Blok, fotoğraflardan, filmlerden, çizgi romanlardan ve bulabildiği her şeyden ilham alır. Bir tasarımcı tarafından banyo/tuvalet kapılarına koyulan bir erkek ve bir kadın ikonlarını fark ettiğinde, bu görsellerin dünya çapında tanınabilir ve anlaşılabilir olması nedeniyle onları kendi logo versiyonu için prototip yapmaya karar verir. Irina Blok, Android’in bitki gibi büyüyen, taze ve güzel bir proje olduğunu, bu yüzden de logonun rengi olarak yeşil seçildiğini iddia etmektedir.
Bu açıklamalara rağmen logonun çalıntı olduğuna dair iddialar da dilden dile dolaşmaktadır. Bazı kişiler, logonun “Gauntlet: The Third Encounter” adlı bir Atari oyunundaki yine “Android” adlı bir robottan kopya edildiğini ileri sürmektedirler. Yine bazıları, logonun “starwars” (Yıldız savaşları) filmlerindeki R2-D2 robotundan esinlenilerek oluşturulduğu iddiasını yaymaktadırlar. Bu iddiaların hangisi doğru olursa olsun, söz konusu antenli yeşil robot, Google tarafından Android’in logosu olarak kullanılmaktadır.
Android, milyonlarca kullanıcı tarafından telefonlardan tabletlere, akıllı saatlerden televizyonlara ve birçok donanım altında çalışabilen popüler bir işletim sistemidir. Yukarıda da değinildiği üzere, Android Linux tabanı üzerine geliştirilmiş olup çekirdek, Android Runtime (sanal makine), kütüphaneler, uygulama çatısı ve uygulama katmanı gibi 5 kısımdan oluşmaktadır.
Android işletim sistemini bugün birçoğumuz telefonlarımızda, tabletlerimizde, akıllı saatlerimizde ve televizyonlarımızda aktif olarak kullanmakta olduğumuzdan, bu konuda çok fazla ayrıntıya girerek sizleri sıkmak istemiyorum. O yüzden dizimizin bu bölümünü burada bitiriyor, Android’in arka planını ve tarihçesini inceleyeceğimiz bir sonraki yazıda buluşmak üzere diyorum.
Yorumlar