Ana içeriğe atla →

Xiaomi 12T Pro İncelemesi

Son Güncelleme 6 Mart 2023

Xiaomi 12T Pro İncelemesi

Bu yazı, sitemizin İngilizce kısmında Edward Green tarafından yazılmış İngilizce inceleme yazısının bir çevirisidir. Çeviren: Ömer Yeşiltaş.

Giriş

Xiaomi 12T Pro, “Amiral Gemisi Katili” diye adlandırılan, üst orta sınıf bir cihaz fiyatına amiral gemisi gibi performans gösteren, ancak fiyatı makul tutabilmek için bazı alanlarda belirli özellik ve donanım tavizleri de verilerek Xiaomi tarafından piyasaya sürülmüş bir telefondur.

Telefonu sevsem ve gücünden etkilensem de, satın almadan önce beni tereddüte sevk eden, düşünmek isteyebileceğiniz birkaç şeyden söz etmek gerekir.

Kutuda Neler Var?

Bu telefon, Samsung, Google ve Apple gibi üreticilerin belirlediği modern trendi birçok yönden karşılıyor. Telefonun yanı sıra, bir şarj cihazı ve kablo (bunlardan daha sonra bahsedeceğiz) ve OnePlus gibi diğer Çinli üreticilerde olduğu gibi, bir tampon kılıf ve önceden takılmış bir film ekran koruyucu geliyor. Bunların yerine daha sonra yenilerini almak isteseniz bile, en azından kutudan çıkar çıkmaz bir miktar koruma sağlandığını bilerek telefonunuzu hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Donanım

Telefon, 128 GB ve 256 GB depolama varyantlarıyla geliyor, 256GB modelin 8 veya 12 GB RAM destekleyen modelleri bulunuyor. 6.67 inç ekrana sahip büyük bir telefon olan cihazın Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 işlemcisine 200MP ana kamera ve 5000MA pil eşlik ederken, cihaz 120W kablolu şarjı destekliyor, yani yarım saatin altında tamamen şarj edilebiliyor. Ayrıca Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.2 destekleyen telefonun kesinlikle oldukça etkileyici olduğu söylenebilir ve bu özellikleriyle herhangi bir amiral gemisi cihaza denk olduğunu göreceksiniz.

Ancak fiyatı düşük tutmak için bazı tavizler verilmiş, IP 53 derecelendirmeye sahip olan telefon, yalnızca toza ve su sıçramasına karşı dayanıklı olarak üretilmiş, bu nedenle onu banyoda düşürmek veya yüzmeye götürmek istemeyeceksiniz. Ayrıca plastik bir çerçeve ile gelen cihaz yalnızca Corning Gorilla Glass 5 korumasına sahiptir.

Hem şarj cihazı hem de kablo tescillidir, yani şarj hızlarına yalnızca telefonun kutusundan çıkan şarj cihazını ve kabloyu kullanırsanız veya onaylı yedek parçalar kullanırsanız ulaşılır.

Telefonda kulaklık girişi veya SD kart yuvası bulunmuyor ve cihaz kablosuz şarjı desteklemiyor.

Hoparlörler çok iyi. Biraz daha geniş bir stereo aralığına sahip olan Sony Xperia 1 III’ün ses kalitesini tercih etsem de, bu cihazın hoparlörlerinin de oldukça güzel, ses kalitesi yüksek ve net diyebilirim.

Yazılım

Yukarıdaki özellikler göz önüne alındığında tahmin edebileceğiniz gibi, telefon son derece seri ve akıcı, Talkback gayet hızlı yanıt veriyor.

Telefon, Xiaomi’nin Android 12 uyarlaması olan MIUI 13 ile birlikte geliyor. Bu yazının yazıldığı sırada, daha eski Xiaomi modellerine güncelleme verilmesine rağmen, telefon henüz MIUI 14/Android 13’e güncellenmedi.

Çevirmenin Notu: Söz konusu cihaz, yaklaşık 10 gün önce, MİUİ 14 ve Android 13 güncellemesini almıştır.

Bu telefonun yazılımı stok Android’den çok farklı. Birçok yönden bu iyi bir şey: Bana göre Ayarlar uygulaması, daha iyi düzenlenmiş, WI-FI’nin ayarlar ana ekranında yer alması da çok başarılı olmuş. Özellikle faturalandırma döngüleri açısından, telefonun veri ödeneğinizin ne zaman sıfırlanacağını bilmesi için Mobil verilerle ilgili ayarları değiştirmek daha kolay.. Ayrıca, diğer cihazların internet bağlantısı sağlamak için bağlanabileceği telefon tarafından sunulan Hotspot’un 2,4 veya 5 GHz kullanıp kullanmayacağını seçmenize olanak tanır.

Varsayılan olarak, güvenlik de deneyimin önemli bir parçasıdır. Avast tarafından sağlanan bir uygulama cihazda önceden yüklenmiş olarak yer alıyor ve Play Store’dan yüklenmiş olsun ya da olmasın, her uygulamayı tarayarak kullanıcıya o uygulamanın açılmasının güvenli olup olmadığını bildiriyor. Bu, bazı kullanıcılara güvenlik noktasında gönül rahatlığı sağlayacaktır. Bağımsız laboratuvar testleri, Google’ın kendi Play Protect’inin özellikle kötü amaçlı yazılımları tespit etmede nispeten etkisiz olduğunu göstermektedir ve çoğunluk,  Android cihazlarda üçüncü taraf bir güvenlik paketine ihtiyaç olduğuna inanmıyor olsa da, ben bu görüşe katılmıyorum.

Telefon ayrıca, cihazlarınız için çok çeşitli uzaktan kumanda arabirimleri indirmenize ve bunları telefonunuzdan çalıştırmanıza izin veren bir uzaktan kumanda uygulamasına sahiptir. Bu, cihazların konuşmasını sağlamaz, ancak en azından cihazlarınızı çalıştırmak için erişilebilir bir arayüz sağlar. Kızılötesi kullandığı için bu işlevin çalışması için bu cihazların ve telefonunuzun Wi-Fi’ye bağlı olması gerekmez.

Bununla birlikte, MIUI arayüzünün bir takım önemli dezavantajları bulunmaktadır. Varsayılan olarak, telefonunuzun ekran çıktısını Google Cast kullanarak bir ekrana veya TV’ye aktarmak mümkün değil, bu yalnızca yansıtma ile sağlanabilir. Telefonumu dizüstü bilgisayarıma bağladığımda, dizüstü bilgisayar klavyesi yalnızca telefonu kontrol edebildiğinden, bu da oturumu sonlandırana kadar dizüstü bilgisayarımı kullanamayacağım anlamına geliyor. Ek olarak, MIUI 13 altında yalnızca bir “Rahatsız Etme” programı ayarlanabiliyor (gerçi bu, görünüşe göre MIUI 14’te düzeltilmiştir). Hidden Settings (Gizli Ayarlar) gibi bir uygulama yükleyerek bu sorunları aşabilirsiniz.

Ayrıca, en azından Talkback kullanırken MİUİ üzerinde diğer uygulamalarla içerik paylaşmak biraz zor ve karmaşık görünüyor. Varsayılan paylaşım sayfasında aynı anda yalnızca iki veya üç uygulama görüntüleniyor ve listeyi kaydırmak tutarsız bir şekilde çalışabiliyor. MIUI optimizasyonu olarak bilinen bir özelliği devre dışı bırakmak bu sorunu çözebilir, ancak bu, yükleme sırasında uygulamalara otomatik olarak güvenlik taraması yapılması da dahil telefonun diğer özelliklerini etkileyebilir veya devre dışı bırakabilir.

Braille kullanıcıları, Talkback Braille Klavye gibi Braille klavyelerin çalışmalarında bazı sorunlara neden oldukları için bazı yerel hareketleri de devre dışı bırakmak isteyebilirler.

Tümleşik Xiaomi uygulamaları çok sayıda reklam bildirimi gönderebilir, ancak bunlar, geleneksel uygulama bildirimlerini kapatma yöntemiyle olmasa da devre dışı bırakılabilir. Bunun nasıl yapılacağı hakkında daha fazla bilgi için Blind Android Users Youtube kanalındaki Videoma göz atabilirsiniz.

Sonuç

Bu, diğer Android cihazlarda yerleşik olarak bulunmayan özelliklere sahip, güçlü, oldukça hızlı ve akıcı bir telefon. Telefonun yarım saatten daha kısa bir zamanda şarj edilebilmesi, bu telefonun en önemli artılarından.

Bununla birlikte, tahammül etmek zorunda kalacağınız donanım ve yazılım tavizleri bulunmaktadır. Telefonun ayrıca diğer üreticilerin cihazlarına göre daha fazla özelleştirme gerektirmesi muhtemeldir, bu da Android’e yeni başlayan biri için en iyi seçenek olmayabileceği anlamına gelir.

Genel değerlendirme: 4/5.

Görüntüleme: 286

Yazar Hakkında

Ömer Yeşiltaş

2019'da Android dünyasına geçiş yaparak bugün birçok görme engelli tarafından beğeniyle kullanılan Jieshuo ekran okuyucu ve Advanced Braille Keyboard klavye uygulamalarını Türkçe'ye çevirmiştir.

Kategori: İncelemeler

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir