Son Güncelleme 15 Ağustos 2022
Merhabalar sevgili takipçilerimiz, bu yazımda, sizlere Xiaomi 11T Pro 8 gb bellek ve 256 gb hafızaya sahip amiral gemisi tadındaki telefonu anlatmaya çalışacağım.
Elimde apple’a ait bir telefon varken, Xiaomi 11T Pro cihazının tanıtıldığı bir yerlerden kulağıma çalındı.
Tabii içimdeki maceracı hemen dürtüklemeye başladı: hişşşşttt! Almayacan mı? Hişşşttt! Sen hep bu Xiaominin T serisi cihazları kullanmadın mı? Hişşşttt! Ne zaman alacan? Bir türlü susmayan benliğimin baskılarıyla, gidip bir Mi Store’a girdim. Arkadaşım mağaza müdürü olmuş. Tabii ben kararımı verince, hemen ver ordan bir Xiaomi 11T Pro dedim. Başladık pazarlığa. Ben bir fiyatta diretiyorum, onlar direniyor! Sesler iyice yükseldi. sonunda kavga dövüş, biraz benden, biraz onlardan giderek, telefonumu satın aldım. Bir ekran koruyucu da taktırdım; ama ondan çok memnun değilim.
Ben oradan çıktıktan sonra aldığım haberlere göre, mağaza personeli, şükür namazı kılmaya gitmiş ve daha sonra da gözyaşları içinde: ‘allah’ım bizi bu felaketten de sağ salim kurtardığın için, sana şükürler olsun’ diye dualar etmişler.
Telefonu kutusundan çıkardım, adeta hayran olunacak bir cihaz. Tutuşu çok şahane. Cihaz biraz enine boyuna büyük. Eşek kadar diyeceğimiz cinsten; Lakin incelik bakımından tatmin edici. Mi 10T serisi gibi çirkin bir kamera çıkıntısı yok.
Cihazın içinden şarj başlığı da çıkıyor, hem de efsane 120 wat. Ben kadınlara bu cihazı kesinlikle tavsiye ederim. Telefondan memnun kalmasalar bile, bu şarj başlığından memnun kalacakları kesin. Zira bu cihazı telefonu 17 dakikada şarj etmenin yanı sıra, gerekli zamanlarda savunma aracı olarak da kullanabilirler.
Şarj başlığını montunuzun bir cebine koysanız,öteki cebiniz göğsünüze kadar yükselir. Aman ha, Xiaomi 11T Pro kullanıcılarıyla tartışmaya kalkmayın! Hele de şarj aletini yanında taşıyanlarla.
Abartıyorsun diyenlerinizi duyuyorum; ama şarj başlığı yaklaşık 500 gram.
Telefonun kullanımına gelecek olursak: erişilebilirlik anlamında neredeyse sıfır sorun. Muhtemelen karanlık ekranı seçip seçemediğimizi anlayamama sorunu, tüm Xiaomi arayüzü kullanan telefonlarda bir Problem. Bunu da hızlı ayar yöneticisinden açıp, kapatabiliyorsunuz zaten.
İşlemcisi çok hızlı. Snapdragon 888. Program yüklemelerinde, pencere geçişlerinde, indirme işlemlerinde, işlemci kendini hissettiriyor.
İnanmayanlar olacaktır; ama TalkBack bile, gayet akıcı. İşlemcinin hakkını veren bir telefon olmuş.
Isınma Problemi var diyenler olmuş. Ben sadece bir kez denk geldim. O da otobüs yolculuğu yaparken, otobüs yolda kalınca, ben de kendimi uykuya vermişim. Legere Reader açık tabii! Yaklaşık 15 saat açık kalınca, cihaz hafiftenden biraz fazla ısınmıştı.
Şarj olayı gayet iyi. Neredeyse telefon bütün gün elimden düşmüyorken, akşam eve gittiğimde %50’lerde oluyor.
Cihazda başka bir yazılımsal sorun da, bazen ekrana ilk dokunuşunuzu algılayamama sorunu varmış gibi. Bu o memnun olmadığım nano ekran koruyucusuyla alakalı olabilir.
Gelelim o Xiaomi’nin yakınlık sensörü sorununa.
Sorun hala devam ediyor gibi; ama çok daha iyi çalışıyor. Nadiren telefon kulağınızdayken konuşma oluyor. Bunu ben diyorsam, sorun bayağı çözülmüş demektir.
Cihazın en dikkat çekici yanlarından biri de ses. Bu özelliğinden bahsetmeden olmaz!
Xiaomi amiral gemisi telefonlarında, Harman Kardon markasıyla ortak teknoloji üreterek, bir ses kalitesi elde ediyor. Ses o kadar akıcı ve parlak ki, aşk-ı memnu dizisini dinlerken, caanım Bihter’in kendine sıktığı silahı, son anda vazgeçip, bana ateş etti sandım. Dolby atmos özelliği de çok kullanışlı. Sesi sona yükselttiğinizde bile bir çatlama olmuyor, ses adeta her yönden geliyor. Yılanoğlu gibi aynı. ??
Kamera iyi gibi; ama Xiaomi kamerada çok da iyi iş çıkartamıyor. Görenler, arka kameranın görüntüyü güzelleştir efektinin gayet iyi çalıştığını söyledi. Nedense ön kamera performansı kağıt üzerinde daha kötü dursa da, onun daha iyi olduğunu söylediler. Tabii ben göremediğim için, onlara inanmış gibi yaptım! Şunu da söylemeden geçmeyeyim: kamerayı beğenmeyen arkadaş, 7 derece miyop. Kamera konusunda, Xiaomi yazılımsal olarak da bir şeyler yapmaya başlamış. Önceki Android sürümlerinde, ekran okuyucularla biraz sıkıntılı ulaştığımız o bölümler; şu an gayet iyi. Erişilebilirlik bozulmazsa, güzel.
Cihazın bağlantı performansından memnunum. Daha önceki telefonum, iş yerimde iyi çekmiyordu. Bu telefon gayet sorunsuz şebeke desteği sağlıyor. Wifi teknolojisi de wifi 6 olduğu için, orada da ayrı bir performans alıyorum. Benim evdeki internet hizmeti, çok matah değil; ama yine de gayet güzel.
Bana göre eksi bir puan da, cihazın Google telefon ve Google mesaj yazılımlarını kullanması. Mesajlar penceresi biraz sıkıntılı. Her mesajı seçmek için, saçma sapan işler yapmak zorunda kalıyorsunuz. Google telefon uygulaması da, başlı başına bir felaket. Son aramalar penceresinde, her aramayı üç satırda göstermek nedir arkadaş ya? İşte o yakınlık sensörü sorunu zaman zaman yaşanıyor. Bana göre telefon uygulamasına bağlı bir Problem. Çünkü telefon uygulamasını, aynı zamanda arama hizmetini de Google tarafına veren Xiaomi, böylece insanların telefon konuşması esnasında, başta tek taraflı küfür etmeyi, karşılıklı küfürleşme haline dönüştürme konusunda oldukça iddalı bir konuma geliyor. Karşıdakine, o küfrü telefona ettiğinizi anlatana kadar, bayağı yakın ilişkiler kurmak zorunda kalabilirsiniz.
Cihazın fiyatı bana göre biraz yüksek. Belki 1500 lira daha ucuz olabilir.
Yaklaşık iki haftalık kullanım deneyimime göre, cihazdan genel anlamda memnunum. Xiaomi’nin ufak tefek yazılımsal sorunları çözmesiyle, cihaz tadından yenmez.
Cihazın batarya dolumu çok şahane. Yaklaşık 15 20 dakikada %100 şarj oluyor.
Sabah işe gitmeden önce şarja taksam, üzerimi değiştirene kadar, telefon şarj olmuş oluyor.
Şimdilik şarj başlığını yanımda taşıyacak bir yöntem bulamadım. Evde tekerlekli bir kabin boy valizim varya, neyse!
Cihazı önerir miyim? Parası olana öneririm. Ama Xiaomi 11 lite 5G NE modeli de bu telefon gibi tercih edilebilir bir seçenek.
Yorumlar