Ana içeriğe atla →

Erişilebilir bir Toplu Taşıma Deneyimi için Moovit

Son Güncelleme 15 Ağustos 2022

Moovit, tüm toplu taşıma ihtiyacınız için kullanabileceğiniz bir uygulama. Moovit, dünya genelinde 3400’den fazla şehirde 930 milyondan fazla kullanıcıya rehberlik ediyor. Bu yazıyı yazdığım tarih itibariyle ise ülkemizde 31 şehirde kullanılabilir durumda…

Merhaba,

Bu yazıda, daha erişilebilir bir toplu taşıma deneyimi yaşamamıza yardımcı olan Moovit uygulamasından bahsedeceğim.

Moovit, tüm toplu taşıma ihtiyacınız için kullanabileceğiniz bir uygulama. Moovit, dünya genelinde 3400’den fazla şehirde 930 milyondan fazla kullanıcıya rehberlik ediyor. Bu yazıyı yazdığım tarih itibariyle ise ülkemizde 31 şehirde kullanılabilir durumda.

Yazımda Moovit uygulamasının kullanımına dair genel bilgi verecek ve uygulamanın görme engelli bir yolcu olarak daha erişilebilir bir toplu taşıma deneyimi yaşamamıza yardımcı olacak özelliklerinden söz edeceğim.

Öncelikle, uygulamayı ilk açtığımızda konum izni vermemiz gerekiyor. Böylece Moovit bulunduğumuz şehri otomatik olarak algılayacak ve toplu taşımaya dair ihtiyaç duyduğumuz bilgileri sağlıklı bir şekilde paylaşabilecektir.

Bunun ardından, uygulama bizden toplu taşıma tercihlerimizi belirtmemizi isteyecek. Burada uygulamanın daha kapsamlı güzergah önerileri sunabilmesi için otobüs, dolmuş, teleferik vb. bütün toplu taşıma araçlarını işaretlememiz yararlı olabilir.

Evet, artık uygulama kullanılabilir durumda. Peki Moovit’le neler yapabiliriz?

Moovit’le bir aracın durağa varış saatlerini görebilir, aynı zamanda aracın GPS konumuna göre gerçek zamanlı varış saatini takip edebiliriz.

Gideceğimiz bir noktaya toplu taşıma kullanarak nasıl varacağımızı öğrenebiliriz.

Canlı yol tarifi özelliği sayesinde yolculuk sırasında hangi durakta olduğumuzu öğrenebilir, ineceğimiz durak için bildirim alabiliriz.

Bütün bunları yaparken sık kullandığımız adresleri, durakları ve hatları favorilerimize ekleyerek bunlara daha kolay bir şekilde ulaşabiliriz.

Bunlar ve toplu taşımaya dair birçok farklı konu için Moovit’ten yararlanabiliriz. Ben yazımda  temelde üç özellik üzerinde duracağım.

ARAÇLARIN GPS KONUMLARINA GÖRE  DURAĞA GERÇEK ZAMANLI VARIŞ SAATLERİNİ TAKİP ETME

Moovit’te en sevdiğim ve görme engelli bir yolcu olarak bana büyük kolaylık sağlayan özelliklerden biri, araçların GPS konumlarına göre durağa gerçek zamanlı varış saatlerini öğrenebilmemiz diyebilirim. Bunu sağlayan farklı uygulamalar  mevcutsa da Moovit bunu en erişilebilir şekilde sunuyor. Bu özellik sayesinde  durağa gelen aracın hangisi olduğunu kimseden yardım almadan bilmemiz mümkün oluyor.

Bunun için Moovit’teki duraklar sekmesine tıklıyoruz. Burada yakındaki veya varsa favorilerimize eklediğimiz durakları görebiliriz. Yakındaki veya favorilerden birini seçtikten sonra sıralanan duraklardan istediğimize tıklıyoruz. Burada istersek durağı favorilerimize de ekleyebiliriz. Artık gelen hatları (araçların GPS konumlarına göre) ve planlanmış saatler (yayınlanan hareket saatlerine göre) görebileceğimiz ekrandayız. Bunlardan ilkiyle, beklediğimiz aracın o durağa kaç dakika sonra geleceğini takip edebiliyoruz. Hat isminin yanında aracın  yönü ve beklenen varış zamanı … dakika şeklinde duyabiliyoruz. Buradaki dakika bilgisi aracın GPS konumuna göre hesaplandığı için trafik durumu, aracın durduğu anlarda harcadığı süre vb. anlık hareketlere göre güncelleniyor. Araç durağa yaklaşmak üzereyken ise hat ismi ve yönünün yanında artık dakika yerine “araç her an gelebilir.” İbaresi beliriyor. Bundan sonra aracı durdurmak için tetikte olabiliriz.  

MOOVİT’LE YOL TARİFİ ALMA

Bunun için uygulamada “Nereye gitmek istiyorsun?” sorusunu duyduğumuz alana tıklıyoruz. Açılan metin alanına gitmek istediğimiz yerin adını veya adresini yazıyoruz. Moovit varış noktamızı bulduysa eğer, yerin ismini metin kutusunun altında görebiliriz. Varış noktamıza tıkladığımızdaysa artık yol tarifi ekranına ulaşmış oluyoruz.

Burada kalkış noktamızı seçmeliyiz. Dilersek şu anki konumumuzu kalkışş noktası olarak kullanabilir, dilersek de kalkış kısmına farklı bir adres veya yer ismi girerek bunu belirleyebiliriz.

Bununla birlikte, kalkış ve varış noktalarımızı favorilerimize eklediğimiz adreslerden de kolayca belirleyebiliriz.

Kalkış ve varış noktalarımızı seçtikten sonra istersek yola çıkış zamanımızı da yine bu ekrandan seçebiliriz. Bu sayede, gün içinde farklı bir zamanda yapacağımız yolculuğa dair araç saatleri gibi konularda önceden bilgi sahibi olabiliyoruz.

Bunun ardından filtre uygulayarak varsa güzergah tercihi yapabiliyoruz. Örneğin, en iyi yol, en az yürüyüş, en az aktarma. Gibi. Yine bu alanda vasıta tercihlerimize ilişkin de filtre uygulayabilir, kullanmak istediğimizotobüs, metro, tramvay, bisiklet gibi  vasıta türlerini seçebiliriz.

Bunun ardından “güzergah ara” düğmesine tıklayarak önerilere ulaşabiliriz. Moovit bize varsa filtre yaparken belirledğimiz tercihlerimize göre en kolay ve aktarmasız olanlardan başlayarak toplu taşıma, yürüyüş ve bisikletle ulaşımı içeren güzergah önerilerini sıralayacaktır. Burada kullanmak istediğimiz güzergaha tıkladığımızda izleyeceğimiz yola adım adım ulaşabileceğimiz bir ekran karşımıza gelecek. Burada toplam yolculuk süresini görebilir, yolculuk sırasında izleyeceğimiz yolu bineceğimiz ilk otobüs, hangi durakta ineceğimiz, toplu taşıma sonrasında yürüyeceğimiz mesafe gibi adımların detaylarına ulaşabiliriz. Paylaş düğmesini kullanarak bu yol tarifini farklı uygulamalar üzerinden başkalarına da gönderebiliriz.

Dilersek ekranın sağ alt köşesinde bulunan “git” düğmesine tıklayarak yol tarifini başlatabiliriz. İzlediğimiz yola göre sonraki adıma geç düğmesini kullanarak yolculuğun diğer adımlarına geçebilir, bu şekilde yolculuğumuzu tamamlayabiliriz.

CANLI YOL TARİFİ ALMA

Özellikle de toplu taşımada sesli anons bulunmayan şehirlerde erişilebilir şekilde yolculuk yapmamızı sağlayan bu özelliği kullanmak için yukarıda anlattığım şekilde yol tarifi başlatabileceğimiz gibi, hatlar sekmesini de kullanabiliriz.

Hatlar sekmesinde öncelikle kullanacağımız hattı seçmeliyiz. Bu seçimi ekranda sıralanan hatlardan yapabileceğimiz gibi, “hat ara” kısmından da yapabiliriz. Ayrıca, yine bu ekranda vasıta türü seçebilir, varsa favorilere eklediğimiz hatlara da hızlıca ulaşabiliriz.

Yolculuk yapacağımız hatta tıkladıktan sonra, hattı favorilere ekleyebilir, dilersek hattın çalışma saatlerini de buradan görebiliriz. Burada göreceğimiz saatlerin planlanan varış zamanına göre olduğunu belirtmekte fayda var.

Artık yolculuğu başlatabileceğimiz ekrandayız. Burada, hattın güzergahındaki duraklar sıralanacak. Yolculuğa başlamak için öncelikle varış noktamıza göre hattın yönünü seçmeliyiz. Bunun ardından ekranın sağ altında bulunan “git” düğmesine tıklıyoruz. Varış durağı otomatik olarak son durağa ayarlanıyor, ancak “Varış durağını değiştirmek için çift tıkla.” İbaresini duyduğumuz yerden farklı bir durak seçerek de yolculuğumuza devam edebiliyoruz.

Şimdi yolculuğa ve canlı yol tarifine başlamış olduk. Ekranın üst kısmında tahmini varış süremizi görebiliriz. Ayrıca, “İnme zamanını haber ver.” Kısmına tıklayarak ineceğimiz durağa iki ve sonrasında da bir durak kala bildirim alabiliyoruz.

Peki, şu an hangi durakta olduğumuzu nasıl takip edeceğiz?

Yolculuk sırasında hattın güzergahındaki duraklar sıralanıyor ve durakların yanında varış saati aracın GPS konumuna göre yer alıyor. Araç bir durakta durduğu anda ise saat ibaresi kalkıyor ve artık yalnızca durak ismini duyuyoruz. Böylece hangi durağa geldiğimizi takip edebiliyoruz. Daha önce de belirttiğim gibi, ineceğimiz duraktan 2 durak öncesinde “İki durak sonra iniyorsun.”, bir durak öncesinde ise “Sonraki durakta iniyorsun.” Şeklinde bildirim alıyoruz. Son bildirimle birlikte araçtan inmek için harekete geçebiliriz. Bu bildirimleri yalnızca uygulama ekranındayken duyabildiğimizi eklemeliyim. Aslında durak takibini bildirim panelinden yapmak da mümkün, ama o yol bana yeterince erişilebilir gelmediği için tercih ettiğim, dolayısıyla da pek de deneyimlediğim bir seçenek değil.

Moovit’e dair paylaşmak istediklerim bunlardı. Erişilebilir yolculuk deneyimlerinize katkı sağlaması dileğiyle…

Görüntüleme: 25

Yazar Hakkında

Beyza Yıldırım

Kategori: İncelemeler

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir