Son Güncelleme 10 Ağustos 2022
Merhaba sevgili okurlar! Bu yazımda sizlere ANDROİD 12 hakkında bilgiler vereceğim.
Samsung, cihazlarına sunduğu Android 12 ile kullanıcılarına farklı deneyimler yaşatmaya devam ediyor. Güncelleme ağırlıkla görsel yenilikler içerse de, bizler için de çeşitli erişilebilirlik yenilikleri bulunmaktadır. Bu yeniliklerden ilk dikkatimi çeken cihazı güncelleyip yeniden başlattığımda Vocalizer’de yaşanan cihaz açıldığındaki susma sorununun çözüme kavuşmuş olması. Bildiğiniz gibi Android 11 ile kullanıcılar cihazlarını kapatıp açtıklarında Vocalizer devreye girmiyor, diğer tts okuyucularını seçip tekrar cihazı açıp kapattıktan sonra Vocalizer’a geçiş yapınca tts çalışmaya başlıyordu. Android oniki ile bu sorun aşılmış gibi duruyor.
Erişilebilirlik tuşu konumunun belirlenmesi ise Android oniki de karşımıza çıkan farklı bir yenilik oldu. Ayarlar, erişilebilirlik, gelişmiş ayarlara tıklayıp, erişilebilirlik tuşu seçeneğinden yüzen tuş veya navigasyon tuşları sırasına bu tuşu atayabilir, yüzen tuş ayarlarını yapabilirsiniz.
Güç tuşuna uygulama atanabilmesi ise karşılaştığım farklı bir güzellik. Yantuş ayarları, yan tuşa iki kez tıklamayı işaretlediğimizde kamerayı başlat veya uygulamayı başlat seçenekleri geliyor. Burada uygulamaya tıkladığımızda açılan listeden güç tuşuna çift basma ile aktifleşecek uygulamayı tercih edebiliyoruz. Bu yenilikle asistanı güç tuşuna atayabilirsiniz.
Voice Access
Android oniki ile hayatımıza giren yeni bir özellik. Voice Access özelliğine erişilebilirlik içerisindeki yetenek ve etkileşim menüsünden ulaşabiliriz. Voice Access’e tıkladığımızda bizi Google Play’e yönlendiriyor ve uygulamayı indirebiliyoruz. Voice Access uygulaması cihazımızı sesli komutlarla yönetmemize yarıyor.
Örneğim: gmail’i aç gibi çeşitli işlemleri sesli talimatlarla yaptırabiliyoruz. Bu uygulamanın amacı, felç geçirmiş ya da bir yaralanma sonucu dokunmatik ekranı kullanamayacak Android kullanıcıları için cihazın tamamını sesli komutlarla erişilebilir hale getirilmesidir.
Işıklı Bildirim
Daha önceki sürümlerde işitme engellilere özgü olan bu ayar, gelişmiş ayarlar menüsü altına alınarak tüm kullanıcıların hizmetine sunuldu.
Işıklı bildirimin kazandığı bir diğer yenilik ise eski sürümlerde kamera flaşı etkinleştirilebilirken, Android oniki ile ekran flaşıda etkinleştirilebiliyor. Bildirim geldiğinde kameranın yada ekran flaş’ının yanıp sönerek sizi uyarmasını sağlayabilirsiniz.
Fiziksel Klavye
Fiziksel klavye kullanımında ise F klavye kullanıcıları için Türkçe karakter yazma sorunu ortadan kaldırılmış; Fakat Q klavye kullanıcıları için bu sorun devam etmektedir. Not: Bu sorun ekran okuyucusu açıkken karşımıza çıkıyor.
Uygulamalara çift tıklayıp basılı tuttuğumuzda açılan eylem menüsünde de çeşitli yenilikler karşımıza çıkıyor.
Bu menüde Android onbir ile yaşanan odak kayması sorunu çözüme kavuşmuş ve vidget’lar karşımıza çıkan seçenekler arasına eklenmiş.
Bilgi düğmesi ise farkedilen bir başka değişiklik. Bu düğme ile her hangibir uygulamada işlem yaparken ne tarz değişikliklerin olabileceği hakkında bilgi sahibi olabiliyor veya daha sonra bu ayarı nasıl değiştirebileceğimizi öğrenebiliyoruz.
Son olarak ise ana ekran ayarlarından bahsedebilirim Ayarlar, an aekran ayarlarına tıkladığımızda bizi klasör, uygulamalar ekranı ve ana ekran ayarlarını özelleştirebileceğimiz seçenekler karşılıyor. Buradan ana ekranın veya klasörlerin satır, sütun ayarlarını değiştirebiliriz.