Son Güncelleme 7 Mart 2023
Bu yazı, sitemizin İngilizce bölümünde yayınlanmış olan
Samsung Galaxy S23 Ultra Review
Yazısının çevirisidir. Çeviren: Ömer Yeşiltaş.
Samsung Galaxy S23 Ultra İncelemesi
Galaxy s23 ultra cihazını iki haftadır kullanmaktayım. Genelde herhangi bir şeyi ballandıra ballandıra anlatacak tipte biri değilimdir ama bu telefonu gerçekten seviyorum. Bu konuda çok az şikayetim var. Muhtemelen şimdiye kadar kullandığım en iyi Android telefon. Donanım ve yazılım söz konusu olduğunda, çığır açan veya olağanüstü denebilecek hiçbir şey yok. En iyi ihtimalle önceki modellerin kopyası niteliğinde ortaya çıkmış bir güncellemedir, ancak tüm bu küçük güncellemelerin önemli olmaya başladığı noktaya geliyoruz. Bu telefonu kullanmak gerçekten harika bir deneyim.
Donanım
İlk önce donanımdan başlayacağım, bu telefondaki pil ömrü harika. Dürüst olmak gerekirse, maksimum parlaklıkta 8 saatlik ekran kullanımına ulaşabiliyor ve bunu, daha önce hiçbir telefon hakkında söyleyememiştim. Cihazın ekranı gerçekten çok parlak. Az gören bir kullanıcıysanız, bunun önemli olduğunu bildiğim için belirtmek istedim. Ekran, geçen yılki Galaxy s22 ultra’dan daha parlak değil, ancak onu destekleyen teknoloji daha verimli. Bu, ekranın maksimum parlaklığa ayarlandığında pil ömrünü daha az etkileyeceği anlamına gelir.
Bu telefonun işlemcisi de ihtiyaç halinde çok daha verimli olurken, gerektiğinde size daha hızlı bir işlemci hızı sunabiliyor. Bu, bir telefonda sahip olduğum en akıcı, en hızlı deneyim diyebilirim.
Hoparlörler ve mikrofonlar çok iyi. Hoparlörlerin ses seviyesi oldukça yüksek ve bir o kadar da net ve berrak bir ses veriyorlar. Mikrofonların harika olması şaşırtıcı değil. Bir süredir Samsung telefonlar kaliteli mikrofon donanımlarıyla geliyorlar zaten.
Parmak izi sensörü tatmin edici. Parmak izi sensörünün güç düğmesinde olmasını tercih ederdim, ancak ekran altı sensörü bu cihazda gayet iyi bir performans sergiliyor. Pixel 6 ve pixel 7 serilerinin sunduğundan çok daha başarılı diyebilirim. Belki piyasanın en iyisi değil, ama fazlasıyla yeterli.
Bu büyük boyutlu ve geniş bir telefon. Büyük telefonlardan hoşlanmıyorsanız bu telefonu beğenmeyebilirsiniz. Ayrıca boyutuna göre oldukça ağır. Bunun sadece bir tercih olduğunu biliyorum, bazı insanlar daha ağır, sağlam yapılı bir telefonu tercih ediyor olabilirler ama ben biraz daha hafif olmasını tercih ederdim.
Bu telefonu Galaxy s23 ve Galaxy s23 Plus’tan ayıran donanım özellikleri kameraları ve s Pen desteklemesi; dürüstçe belirtmem gerekirse, ikisini de pek kullanmıyorum. Bu yüzden kamera ve S Pen özelliklerini ele almayacağım. Bence çoğu kör ve az gören kullanıcı bunların bu yazıda değerlendirmeye alınmamasına aldırış etmeyeceklerdir.
Yazılım
Bu telefon, Samsung’un Android 13, OneUI 5.1 sürümü ile birlikte geliyor. Bu telefondaki yazılımı gerçekten çok seviyorum ve bence Samsung’un Android sürümü son yıllarda çok yol kat etti. Stok Android’de yapamayacağınız ve bu telefonla ve bu yazılımın yüklü olduğu tüm Samsung telefonlarla yapabileceğiniz çok daha fazla özellik ve özelleştirme bulunuyor.
Rutinler bunun en harika örneklerinden birisi mesela. Karanlık modu desteklemeyen ve geliştirici ayarlarıyla karanlık modda kullanmaya zorlanamayan belirli uygulamaları açtığımda renkleri otomatik olarak tersine çevirecek bir rutin belirledim örneğin. Bu, o uygulamayı her açtığımda telefonumun renkleri otomatik olarak tersine çevireceği ve uygulamadan çıktığımda otomatik olarak renk ters çevirmeyi kapatacağı anlamına gelse bile, her uygulamayı karanlık modda kullanabilmemi sağlıyor.
Ek Erişilebilirlik Özellikleri
Samsung telefonlarda gerçekten sevdiğim diğer erişilebilirlik özellikleri, yalnızca ses açma düğmesine basarak bir aramayı yanıtlayabilme ve ses açma ve yan tuşu kullanarak ek bir erişilebilirlik kısayolu ayarlayabilme özellikleridir. Bu kısayol, her iki ses tuşunu aynı anda 3 saniye basılı tutmaktan çok daha hızlı olduğu gibi, aynı zamanda başka bir erişilebilirlik hizmetini atayabileceğimiz ek bir kısayol kombinasyonuna izin vermesi açısından da güzel bir seçenek. Teknik olarak bir erişilebilirlik özelliği olmasa da, kilit ekranı kısayollarınızı yalnızca telefon veya kamerayı açmak yerine istediğiniz herhangi bir uygulama kısayolu atayarak özelleştirebilmek güzel.
Bixby
Bixby, kullanmaktan keyif aldığım başka bir özellik. Bixby ve Google Asistan arasında seçim yapmak zorunda kalsaydım, Google Asistan’ı seçerdim. Ama aralarında seçim yapmak zorunda olmamam harika. Bu telefonda ikisini de kullanıyorum ve Bixby’nin çok daha iyi olduğu bazı şeyler var.
OneUI arabirimini çalıştıran Samsung telefonların GoodLock adlı bir uygulamaya erişimi vardır. Bu uygulama ve modülleri, yerleşik ayarlar uygulamasının izin vermediği şekillerde telefonunuzu daha fazla özelleştirmenize olanak sağlamaktadır. Örneğin, Sound Assistant adlı bir uygulama var, bu uygulama ses düzeyi ayarlarınızın ne kadar hassas olacağını seçmenize izin veriyor, bildirim ve zil sesi seslerinin yalnızca bağlı oldukları takdirde kulaklıklarınızdan gelmesini seçmenize olanak tanıyor, ekran kilitliyken ses seviyesi tuşlarıyla parçaları değiştirmenize olanak tanıyor ve normal medya ses kanalına ek olarak kendi ses kanalına sahip olması için belirli uygulamaları eklemenize olanak tanır.
Ana ekranı kişiselleştirmenize izin veren home up adlı başka bir uygulama var ve bu uygulamayı son kullanılanlar ekranımı değiştirmek için de kullanıyorum. Tam boyutlu küçük resimler yerine uygulamaların metin listesi olarak gösterilmesini sağlayabiliyorum ve bu, yakın zamanda açtığım uygulamalar arasında geçiş yapmayı ve uygulamaları bulmayı çok daha kolay hale getiriyor.
Telefonunuzun kilidini belirli bir parmakla açtığınızda rutinleri gerçekleştirmek için belirli parmak izlerini ayarlamak, yan tuşa uzun basmanın ne yapacağını özelleştirmek ve en son bildirimlerin her zaman en üstte olmasını istiyorsanız bildirimlerin görüntülenme sırasını değiştirmek gibi işlemler GoodLock uygulamaları ile yapılabilecek diğer işlemler arasında sayılabilir.
TalkBack
Bu bölüme önemli bir not ile başlıyoruz, bu not ise, bu telefonda yaptığım ilk şeylerden birinin Samsung’un TalkBack uygulamasını kaldırarak Google talkback sürümünü yüklemek olduğu gerçeğidir. Bu nedenle, buradaki tüm yorumlarım, Google’ın talkback sürümünü kullanma deneyimimle ilgili olacak, ancak bunların çoğu muhtemelen her ikisi için de geçerli.
Hangi sürümü kullanırsanız kullanın, ilk andan itibaren yapmanızı tavsiye ettiğim şeylerden bir tanesi, talkback’in gelişmiş ayarları altındaki geliştirici ayarlarına gitmeniz ve “TalkBack’teki Hareketleri İşleme” anahtarını kapatmanızdır. Android 13’teki hareketler bence gerçekten kötü. “TalkBack’teki Hareketleri İşleme” anahtarını kapatmak, güncelleme öncesindeki hareket şemasına dönmenize izin verecektir. Google TalkBack’i kullanırken yaptığım diğer bir değişiklik, “Ses Kısma” anahtarını kapatmak olacak çünkü bu, Bixby’nin düzgün çalışmasını engelliyor. Ayrıca, Android Erişilebilirlik Seti için pil tasarrufu ayarlarını “kısıtlama yok/pil tasarrufu kapalı” olarak ayarladım, çünkü TalkBack zaman zaman arka planda çalışmayı durdurabiliyordu.
Ayarları ihtiyacım olan şekilde değiştirdikten sonra, bu, yaşadığım en akıcı TalkBack deneyimi oldu. Facebook ve Amazon Shopping gibi uygulamanın geç tepki verdiği durumlarda bile, hemen hemen hiç gecikme olmadı. Jieshuo ekran okuyucusuyla karşılaştırdığımda, artık bu telefonda TalkBack ve Jieshuo kullanırken tepki hızında bir fark göremiyordum. Bu hız performansının yeni işlemciyle mi yoksa cihazın 12 GB RAM’ı olmasıyla mı ilgili olduğundan emin olamamakla beraber, bu durumun işlemciden kaynaklandığına inanıyorum.
Ayrıca, bu 2 hafta boyunca yalnızca Samsung TTS seslerini kullandığımı da belirtmeliyim, bu nedenle diğer TTS motorlarının nasıl performans gösterdiği hakkında gerçekten yorum yapamam.
Sonuç
Biraz taraflı yazıyor olabilirim ama bu telefonu aldığınızda hiçbir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Aslında, daha uygun fiyatlı olmasını istiyorsanız ve kameralar ve ekran kalemi ile gerçekten ilgilenmiyorsanız, s23 veya s23 Plus modellerinden birini almanızı tavsiye ederim. Bu telefonu isteyip istemediğiniz konusunda kararsızsanız,bence hiç tereddüdünüz olmasın, hiç düşünmeden alın!
Yorumlar