ANDROİD 2.0 ECLAİR
“Android Tarihçesi” yazı dizimize uzun bir aranın ardından devam ediyoruz. Bu yazıda Android 2.0 Eclair sürümünden söz edeceğiz.
27 Ekim 2009 tarihinde Android 2.0 Eclair SDK (Yazılım Geliştirme Kiti) ile birlikte Android 2.0 Eclair sürümü de kullanıcılara sunuldu. 2.0 Eclair, Android işletim sistemindeki 5. Güncelleme ve ikinci ana Android sürüm güncellemesi olarak piyasaya sürülmüştü. Google bu ilk sürümün ardından 3 Aralık 2009 tarihinde bazı hata gidermelerini içeren Android 2.0.1 Eclair güncellemesini yayınladı. Bu tarihten yaklaşık 1 ay sonra, yine hata gidermeleri ve düzeltmeleri içeren Android 2.1 Eclair güncellemesini kullanıcılara sundu. Görüldüğü gibi o dönemlerde Android güncellemeleri daha sık periodlarda yayınlanmaktaydı.
Önceki yazılarımızda Android sürümlerine tatlı isimlerinden oluşan kod adları verildiğinden bahsetmiştik. Android 2.0 ve sonrasında yayınlanan 2.0.1 ve 2.1 sürümleri de Eclair olarak adlandırıldı. Eclair, Türkçe’de ekler olarak bilinen, üstü çikolata kaplı, içinde vanilyalı krema bulunan bir tatlıdır.
Android 2 Eclair yüklü ilk telefon, Google ve HTC işbirliği ile üretilen ve 5 Ocak 2010 tarihinde piyasaya çıkan Google Nexus One cihazıydı. Elbette bu cihazda en son Android Eclair güncellemesi 2.1 sürümü bulunmaktaydı. Google Nexus One, tek çekirdekli 1 GHZ Snapdragon QSD8250 (Snapdragon S1) işlemciye sahipti. Cihazda 512MB ram ve yine 512MB dahili depolama bulunuyordu. 11.5MM kalınlığındaki cihazın 3.7 inç Amoled ekranı vardı ve 1400MaH gücünde bir bataryaya sahipti. O dönem cihazlarında olduğu üzere, ekran dolaşımını kolaylaştırmak amacıyla cihazın üzerinde trackball yani gezinme topu bulunmaktaydı. Henüz dokunarak keşfetme özelliği geliştirilmediğinden, dokunmatik ekranı ekran okuyucu ile sağlıklı bir şekilde kullanmak pek de mümkün değildi. Ancak trackball vasıtasıyla ekran öğeleri arasında dolaşılabiliyordu.
Android 2.0 Eclair, elbette bir dizi yenilik getirmekteydi. Şimdi bu yeniliklere göz atalım.
- Genişletilmiş Hesap senkronizasyonu, kullanıcıların e-posta ve kişiler senkronizasyonu için bir cihaza birden fazla hesap eklemesine olanak tanır.
- Tek bir sayfada birden çok hesaptan gelen bir e-postaya göz atmak için birleştirilmiş bir gelen kutusuyla Microsoft Exchange e-posta desteği.
- Bluetooth 2.1 desteği.
- Bir Kişinin fotoğrafına dokunarak kişiyi arama, SMS gönderme veya e-postayla gönderme seçeneklerinden birini seçebilme özelliği.
- Tanımlanmış bir sınıra ulaşıldığında otomatik olarak silinen bir görüşmedeki en eski mesajları silme özelliği ile birlikte tüm kayıtlı SMS ve MMS mesajlarını arama yeteneği.
- Flaş desteği, dijital yakınlaştırma, sahne modu, beyaz dengesi, renk efekti ve makro odak gibi çok sayıda yeni kamera özelliği.
- Sözcük kullanımından öğrenen ve kişi adlarını öneri olarak içeren daha akıllı bir sözlükle sanal klavyede iyileştirilmiş yazma hızı.
- Yer imi küçük resimleri, çift dokunuşla yakınlaştırma ve HTML5 desteği ile yenilenmiş tarayıcı kullanıcı arayüzü.
- Her davetlinin katılım durumunu ve etkinliklere yeni konuk davet etme özelliğini gösteren gelişmiş takvim ajanda görünümü.
- Optimize edilmiş donanım hızı ve yenilenmiş kullanıcı arayüzü.
- Daha iyi kontrast oranı ile daha fazla ekran boyutu ve çözünürlük desteği.
- İyileştirilmiş Google Haritalar 3.1.2.
- Çoklu dokunma olaylarını izlemek için geliştirilmiş MotionEvent class]
- API’de basınca duyarlı dokunma desteği, o sırada buna uygun bir donanım olmamasına rağmen.
- Hareketi göstermek için ana ekran arka plan görüntülerinin animasyonuna izin veren canlı duvar kağıtlarının eklenmesi.
Android Eclair, çoklu dokunma desteğini sunan ilk Android sürümüdür. Aynı anda en fazla 3 parmak ile çoklu dokunma kullanılabiliyordu.
Bu standart yeniliklerin yanında Android 1.6’nın bir parçası olarak standartlaşan metin okuma motoru da yine Android Eclair sürümlerinde bulunuyordu. Android Eclair ile bir erişilebilirlik özelliği olarak doğru karakterlere basmayı kolaylaştıran ve yazma hızını artıran geliştirilmiş klavye düzeni de gelmişti. Yine Android Market (Play Store) üzerinden indirilebilen Talkback, sesli geri bildirimi sağlayan SoundBack, titreşimli geri bildirim uygulaması olan KickBack uygulamaları da Android telefonları kullanmak isteyen görme engelli kullanıcılar için mevcuttu.
Bu dönemde piyasaya çıkan bir başka ekran okuyucu da Amerikalı görme engelli bir programcı tarafından geliştirilen Spiel ekran okuyucuydu. Büyük ölçüde TalkBack’e benzeyen bu ekran okuyucuya ilişkin bilgileri gelecek yazılarımızda aktaracağız.
Yorumlar