Ana içeriğe atla →

Android’de Zoom Kullanımı

Son Güncelleme 15 Ağustos 2022

Zoom uygulamasını cihazınıza indirdiğinizi varsayarak anlatıma başlayayım.

Önemli not: Anlatım boyunca kullanılan zoom sürümü son güncellenen sürümdür ve anlatım içeriği zoom’un Türkçeleşmiş versiyonları için geçerlidir.

Zoom’a giriş yapma ve izinler

Hesabınızı oluşturup giriş yaptıktan sonra sırasıyla “Zoom size bildirimler göndermek istiyor” ve “Zoom takviminize erişmek istiyor” uyarıları gelecek. Tüm sorulara tamam veya evet diyerek olumlu yanıtları işaretleyin.

Giriş yaptığınızda zoom ekranının oldukça basit bir ara yüze sahip olduğunu göreceksiniz.

Ana ekran tuşlarının hemen üstünde soldan sağa doğru sıralanmış şekilde 4 sekme bulunur.

Bunlar Toplantı ve sohbet, toplantılar, kişiler ve daha fazla sekmeleridir.

Uygulama da oturum açtığımızda varsayılan olarak Toplantı ve sohbet sekmesi seçili durumda olacaktır.

Anlık yeni bir toplantı başlatmak isterseniz ekranın sol üst bölümünde; arama kutusunun hemen altında yer alan yeni toplantı düğmesine tıklayabilirsiniz.

düzenlenen bir toplantıya katılmak için yeni toplantı düğmesinin hemen sağında yer alan katıl düğmesine tıklamanız gerekmekte.

Eğer daha sonraki bir zaman için toplantı planlamak istiyorsanız katıl düğmesinin hemen sağında yer alan planla düğmesine tıklayabilirsiniz.

Ekranın orta bölümünde o gün yaklaşan etkinlikler varsa bunları görebilirsiniz.

Toplantılar sekmesine tıkladığınızda İlk başta kendi kişisel toplantı numaranız ve onun yanında soldan sağa doğru başlat, davet gönder ve düzenle düğmelerini göreceksiniz.

Başlat dediğimizde kendi kişisel toplantımızı başlatmış oluyoruz.

Davet gönder, başkalarına odamıza gelmeleri için davet gönderdiğimiz düğmedir.

düzenle düğmesiyle ilgili toplantının tarih, saat gibi bilgilerini değiştirebiliyoruz.

Kişiler bölümünden zoom kişilerini görüntüleyip yönetebiliyoruz.

Ekranın sağ alt bölümünde yer alan daha fazla düğmesiyle Zoom ayarlarını, kişisel bilgileri görüntüleyip yönetebiliyoruz.

ayarlar

Ayarlar bölümüne girmek için ekranın sağ alt köşesinde yer alan daha fazla düğmesine tıklayalım.

ekranda sağa doğru fiske yaparak ayarlar bölümüne ulaşalım.

Burada sırasıyla soldan sağa doğru toplantı, kişiler, sohbet, genel, ve hakkında düğmeleri bulunur.

Profil Ayarları:

Profil ayarlarına girmek için ekranın üst bölümünde yer alan, kullanıcı adını da içeren düğmeye çift tıklayalım.

Bu bölümde ilk Olarak profil fotoğrafı düğmesi karşımıza çıkar. Burada başkalarının profilimizde göreceği bir fotoğrafımızı seçebiliriz.

İkinci ayar ise ekran adı. Yani insanların bizi görüntülediklerinde görecekleri isim alanı vardır. Eğer burada kendi adımız soyadımız yazmıyorsa düğmeye çift tıklayarak değiştirebiliriz.

ekran adı düğmesinin hemen yanında kişisel not düğmesi yer almakta.

Buradan hakkında benzeri bir not ekleyebilirsin; eklediğin not kullanıcı profilinde gösteriliyor olacak.

Yine bu ekranda eğer ücretli bir kullanıcıysak Kişisel toplantı numaramızı değiştirebiliriz.

Toplantılarda kullanılan kişisel parolamız, unvan ve konum gibi ek seçenekleri de bu bölümden ayarlayabiliriz.

Ekranın en alt bölümünde bulunan çıkış yap düğmesiyle zoom hesabından çıkış yapılabilir.

Toplantı Kategorisi Ayarları

toplantı ayar kategorisindeki bazı temel ayarları şöyle sıralayabiliriz.

Otomatik Sesli Bağlanma: bildiğiniz gibi her Zoom odasına bağlantı kurduktan sonra bir de internet sesini kullanarak arama düğmesine basmamız gerekiyordu.

bu düğmeye tıklayıp ayarı interneti kullan yaptığımızda, artık bir odaya bağlandığımızda tekrar internet sesini kullanarak arama düğmesine basmamıza gerek kalmayacaktır.

Var sayılan olarak bu düğme kapalı durumundadır. İlgili seçeneği seçtikten sonra bitti düğmesine basmalıyız.

Mikrofonu her zaman sessize al seçeneği her toplantıya katılmanızda mikrofonunuzu kapalı olarak ayarlar. Seçeneğin işlev görmesi için işaretli olması gerekir.

orijinal sesi kullan seçeneği sesinizin gürültü tutma filtresi olmadan karşıya iletilmesini sağlar. Seçeneğin işlev görmesi için açık olarak ayarlanması gerekir.

videomu her zaman kapat seçeneği her toplantıya katılmanızda kameranızı kapalı olarak ayarlar. Seçeneğin işlev görmesi için işaretli olması gerekir.

sanal arka Plan’ı şunlar için koru düğmesiyle arka plan görüntünüzün gösterilme durumunu değiştirebilirsiniz.

en boy oranı düğmesiyle yine arka plan gösterim şeklini değiştirebilirsiniz. Varsayılan olarak orijinal değerler belirtilmiştir, düzgün bir görüntü için düzenlenmesi önerilmez.

videomu yansıt düğmesiyle görüntünüzün ön izlemesinin ekranda gösterilip gösterilmeyeceğini belirleyebilirsiniz. Aktif olmaması için düğme kapalı konumda bulunmalıdır.

toplantı kontrollerini her zaman göster bölümünü açık hale getirirseniz, bir toplantı esnasında ilgili toplantının bilgilerine kolayca ulaşabilirsiniz. Her zaman göster olarak ayarlanırsa ekranda bu bölüm sürekli gösteriliyor olacaktır.

Alt yazıları göster düğmesiyle sesli konuşmaları Zoom’un yazı halini ekranda göstermesini sağlayabilirsiniz.

Bağlı kaldığım süreyi göster düğmesi açık hale getirilirse, toplantıdayken ekranın üst bölümünde bir sayaç belirir ve bu sayaç sizin ne kadar zamandır toplantıda kaldığınızı güncel olarak gösterir.

Katılımcılar katıldığında isimleri göster: Bilgisayarda olmayan fakat mobil cihazlarda olan çok pratik ve yararlı bir ayardır. Var sayılan olarak açık olan bu anahtarı kapattığımızda, Zoom toplantısındayken odaya girip çıkanları sürekli ekran okuyucu bize seslendirmeyecektir.

Toplantıya katılma

Temel olarak ayarları yaptığımıza göre, haydi gelin bir toplantıya katılalım.

Size gönderilmiş yada sizin bir şekilde edinmiş olduğunuz zoom toplantı linkine ulaşın.

bağlantıya tıklayarak veya toplantı kimliğini yazarak katıl düğmesine basın.

Toplantıya ilk defa katılıyorsanız, Zoom sizden mikrofon ve kamera erişimi isteyecektir. Her iki izine de evet deyin.

Bir toplantıya daha önce katılmışsanız, her zaman toplantı kimliğini yazmanız gerekmez. Katıl Düğmesine basıp toplantı geçmişi düğmesine basarak bir seçici öğe içinde daha önce katıldığınız toplantı odalarını görebilirsiniz.

Bunlardan herhangi birini seçtiğinizde toplantı kimliği yazma alanına bu odanın numarası doğrudan yazılır. Katılmak için tekrar katıl düğmesine basabilirsiniz.

Toplantı içerisindeki kontroller

Mobil cihazlarda toplantı sırasında sürekli konuşan kişi değiştiği için sağ sol fiskeyle her an tüm kontrollere ulaşım mümkün olmayabilir.

genel olarak kullananların tavsiyeleri, başlamak için Hep sol alt köşedeki sesi aç veya sesi kapat düğmesini bulmanızdır. Buradan sağa veya sola fiske yaparak diğer kontrollere kolayca ulaşabilirsiniz.

Yukarıdaki toplantıya katılma adımlarını takip etmişseniz, artık bir zoom toplantısındasınız ve sesleri duyacaksınız.

Ekranın  altında sesimi kapat ve sesi aç şeklinde değişen bir düğme göreceksiniz. Bu düğmeye her basışta mikrofonunuz açılır ve kapanır.

Bu düğmenin hemen sağında videomu başlat yada durdur olarak seslendirilen bir düğme göreceksiniz. Görüntünüzü de paylaşmak için bu düğmeyi kullanabilirsiniz.

Yine alt sıradaki kişiler düğmesi de katılımcıları göreceğiniz alandır. Buraya girip toplantıda olan kişileri görebilir, onlara mesaj gönderebilirsiniz.

Sağ alt köşede ise daha fazla düğmesi yer alır.

Bu düğmede hem katılımcılarla sohbet edebileceğiniz kontrol vardır, hem de öğrenciyseniz el kaldır diyerek söz istemek için parmak kaldıracağınız bir düğme bulunur.

Odadan ayrılmak istediğinizde toplantıdan ayrıl yada sonlandır olarak seslendirilen düğmeyi kullanmanız gerekir. Toplantıyı yöneten kişi sizseniz bu düğme sonlandır olarak gösterilir.

Ayrıl düğmesinin hemen sağında kamera düğmesi yer almakta. Buradan ön ve arka kamera geçişi yapabilirsiniz.

Kamera düğmesinin hemen sağında yer alan hoparlör düğmesiyle de ahize ve telefon hoparlörü arasında sesi yönlendirebilirsiniz.

Ekranın yukarısında ise o an konuşan kişinin görüntülendiği bir avatar düğmesi bulunur. Böylece o an kimin konuştuğunu görebilirsiniz.

Görüntüleme: 46

Yazar Hakkında

Erişilebilir Android Ekibi

Erişilebilir Android ekibi olarak, erişilebilir uygulamalar, ipuçları ve püf noktaları, cihaz incelemeleri ve Android ve erişilebilirlik hakkında haberler yayınlıyoruz.

Kategori: Kılavuzlar

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir