Merhabalar, bu yazımda sizler için legere reader uygulamasını inceleyeceğim.
Legere reader: telefonlarımızda pdf, txt, doc vb. formatlı metinleri, sesli kitapları rahatlıkla okumamızı sağlayan çok kullanışlı ve tamamen erişilebilir bir uygulama.
Play store arama kutusuna legere reader yazıp çıkan ilk uygulamayı 89 TL karşılığında satın alarak indirebiliriz.
(bu fiyat değişiklik gösterebilir.)
İndirme işlemimiz tamamlandıktan sonra buradan yada uygulamalar sayfamızdan uygulamayı açalım. Uygulamayı kullanabilmemiz için bizden dil ve ses seçmemizi isteyecek, seçili olarak, Türkçe dili, ses olarak ipek görünür,, buradan gerekli indirme işlemlerini başlatalım.
Ses indirme işlemi bittikten sonra hızlı referans isimli bir ekranla karşılaşacağız, bu ekranda uygulamanın içeriği ve kullanımı hakkında İngilizce bir metin bulunuyor, biz en sondaki bitti düğmesine basarak yada geri çıkarak uygulama kurulumunu tamamlayalım.
Not 1:
Bazen bitti düğmesi çalışmadığında geri çıkarak bu ekranı geçmek gerekebiliyor.
Not 2:
uygulamanın sadece hızlı referans ekranındaki açıklama bölümü İngilizce, burayı görüp acaba bu uygulamanın ara yüzü İngilizce mi gibi tedirgin düşünceler taşımayalım.
Kaldığımız yerden devam edelim.
Uygulama ekranının en başında tüm öğeler dediği kısım:
Uygulamada kaç kitabımız dosyamız bulunursa ona göre artar.
Hemen yanında kitap rafı görünümü var, burayı çift tıkladığımızda, liste görünümü olarak değiştiğini görürüz, uygulamaya eklenen dosyaların nasıl bir görünümde görünmesini istersek, ona göre değiştirebiliriz. Ben kitap rafı görünümünü tercih ediyorum, çünkü liste görünümü seçili olduğunda üzerinde bulunduğum dosyayı düğme olarak seslendiriyor, ne okuduğumu dosyayı açmadan göremiyorum.
Sonrasında sırala:
Buradan kitaplığımızda bulunan dosyaları nasıl bir düzende sıralayabileceğimizi belirleyebiliriz.
Son eklenen, tarih ekle, başlık, yazar, boyut seçeneklerinden kendi isteğimize göre ekranda görünecek dosyaları sıralayabiliriz.
En sondaki ara düğmesiyle ise, kitaplıkta bulunan istediğimiz dosyayı açılan arama kutusuna yazarak bulabiliriz.
Peki bu uygulamaya nasıl dosya ekleyeceğimize bakalım.
Uygulamanın en altında belge ekle düğmesiyle ekleyebiliriz, burada bize yerel uygulama ve web tarayıcı seçeneklerini sunar, yerel uygulamayı seçtiğimizde telefon hafızasında bulunan dosyaları görürüz.
Bizden istenilen medya ve dosyalara erişim iznini verelim, telefonumuzdaki dosyaları görebilmek için.
Ara düğmesiyle dosyaları kolayca bulup ekleyebiliriz, yada, son dosyalar, galeri, sesler, drive seçeneklerinden de seçebiliriz. Seçtiğimiz dosyanın uzunluğuna göre çok kısa bir süre bekledikten sonra içe aktarma işlemi başarılı uyarısını duyarız.
Dosya yöneticisinden eklemek istersek, dosyaya çift tıklayıp basılı tutarak ekranın altında bulunan paylaş seçeneğinden okuyucu uygulamasını bularak ekleyebiliriz, yada dosyaya çift tıklayarak aç seçeneğini buluruz, hangi uygulama ile açılsın başlığından okuyucuyu bulup ekleriz.
Burada her zaman yada sadece bir kez seçenekleri çıkabilir, her zaman seçeneği seçilirse kitabı başka sefer buradan açmak istersek bu soruyu sormaz, aç denildiğinde okuyucu uygulaması ile açılır. . bir defa seçeneği seçildiğinde her açmada hangi uygulama ile açılsın sorusunu duyarız.
Whatsapp yada telegram uygulamaları üzerinden açmak istersek: dosyaya çift tıklayarak yine aç seçeneklerinden açabiliriz.
Not 3:
Dosyayı bir defa okuyucu ile açtığımızda, kitaplık ekranımıza eklenmiş olur, tekrar eklememize gerek kalmaz.
Kurulumu ve dosya ekleme işlemlerini tamamladık, şimdi okuma seçeneklerini inceleyelim:
Uygulamadan okumak istediğimiz dosyayı çift tıklayarak açalım, bu sırada bizden bir defaya mahsus bildirim izni ister, izinleri verelim.
görsel ayarlar seçeneği: okurken ekranı açık tut, metin okunurken ekranın açık mı kapalı mı kalacağını belirleyeceğimiz seçenekte anahtar düğmeyi kapalı hale getiriyorum ben, hem şarj tasarrufu için, hem de elim ekrana yanlışlıkla dokunduğunda telefon ekran okuyucusunun konuşmaması için. Burada okunan satırı yada sözcüğü göster ayarlarını tercihimize göre değiştirebiliriz, metni dinlerken, ekranda ne kadarı görünmesini istersek.
Ses ayarları: bizim için en önemli olan kısım:
Konuşma hızını kaydırıcı ile azaltıp artırabiliriz, yada konuşma hızını artır azalt ile tek tek artırıp azaltabiliriz.
Belge için erişilebilirlik içerik açıklaması: buradaki seçeneklerde değişiklik yapmamız pek bir şey ifade etmiyor, görsel ayarlarda metnin nasıl görüneceğini seçmiştik çünkü. Ses çalınca duraklat sürdür işaretli olursa metin belgelerinde sorun çıkmıyor; ama ses dosyalarında problem olabiliyor. Onun için sesi alçalt seçili olmalı. Ses seçeneğine gelene kadar seçili yada seçili olmayan düğmeler üzerinde değişiklik yapmayalım, metin okuma performansımız olumsuz etkilenebilir. Ses listesinde bulunan tüm öğeleri seçili hale getirirsek, telefonda yüklü olan tüm ses motorlarının farklı dillerde olan sesleri de ses listesine dahil olur ve bitmeyen bir listede Türkçeyi aramak durumunda kalırız, o yüzden o düğme seçili olmasın. Ses listesinden istediğimiz sesi seçip bu aşamayı da tamamlayalım.
Not 4:
Okuyacağımız her dosya için, telefonumuzda yüklü olan farklı sesleri kullanabiliriz.
Yer işaretleri:
Bu kısım maalesef tamamıyla erişilebilir değil, ben erişilebilir olduğu kısımları anlatmaya çalışacağım,
Bir metni okurken, ses ayarlarından sonra gelen yer işareti düğmesi ile okuduğumuz bölümlere işaret koymamızı sağlar, sonrasında bu işaretler arasında dolaşmak yada seçtiğimiz bir işareti okumak istersek, diğer seçenekler düğmesinin yanındaki yer işaretleri düğmesini kullanabiliriz.
Burada; bölümler, yer işaretleri, vurgulanan kısımlar seçeneğinden yer işaretlerini seçili hale getirdiğimizde, sonraki ve önceki düğmeleri ile işaretler arası dolaşılması gerekirken maalesef yapamıyoruz. Bu bölümün devamında işaretlenen yerleri başlık şeklinde görüyoruz ama seçmeye çalıştığımızda yine seçilemiyor.
Yer işaretlerini kullanmakta problem yaşasak da ona alternatif olarak birazdan okuyacağınız sayfalar arasında dolaşmayı kullanabiliriz.
Yer işareti düğmesinden sonra gelen diğer seçeneklere bakalım:
burada tüm metni dışa aktar ve seçilen metni dışa aktar seçeneklerini gördük,
tüm metni dışa aktar:
bize metni paylaşacağımız uygulamaları açıyor, örnek olarak; biz buradan whatsapp ve oradan bir sohbet seçtiğimizde, formatı farklı olan metin dosyamızı txt formatına çevirerek paylaşmamızı sağlıyor.
Seçilen kısmı dışa aktar:
işaretlenen kısmı yine farklı uygulamalar aracılığıyla paylaşmamızı sağlıyor.
Uygulamanın işaretlemesi pek sağlıklı çalışamadığından bu seçenekten verim alamayabiliriz.
Önceki:
burası önceki bölüme, kelimeye, yada paragrafa gitmemizi sağlar.
Oynat:
metni oynatıp duraklatmak için kullanacağımız düğme.
Sonraki:
Sonraki kelime, paragraf, bölümleri görebileceğimiz düğme.
Önceki ve sonraki düğmeleri ile göreceğimiz kısmı yer işaretleri düğmesinden değiştirebiliriz.
Orada bölümler seçili hale getirilirse bu düğmelerle önceki bölüm yada sonraki bölümleri okuruz.
Ara:
okuduğumuz metinde geçen bir kelime yada bir başlığı yazarak kolayca bulabilmemizi sağlar.
Sonrasında yazan geçen süre, metnin kaç dakikalık bir kısmını dinlediğimizi belirtir.
Kaydırıcı:
Metinde daha hızlı bir şekilde ilerlemek yada geriye dönmek istersek kullanabiliriz.
Kalan süre, metinde okuyacağımız kaç dakika kaldığını belirtir.
Yanındaki okuma yüzdesi, metnin ne kadar okunduğunu yüzde ile gösterir.
Sayfa numarası:
Burada kaç sayfa okunduğunu ve metnin kaç sayfa olduğunu gösterir.
Buraya çift tıkladığımızda, sayfa arama kutusu açılır, aramak istediğimiz sayfa numarasını yazarak istediğimiz sayfaya daha kolay ulaşabiliriz.
Not 5:
Sayfa numarası bölümü doc ve txt belgelerinde görünmez.
Okuyucu uygulaması ile ilgili anlatacaklarım bu kadar,
Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim, sorularınız olursa erişilebilir android iletişim adreslerinden ulaşabilirsiniz.
Yorumlar