Son Güncelleme 15 Ağustos 2022
bu yazımda, Xiaomi’nin MiUI arayüzünde ana ekran düzenini ayarlama, uygulama taşıma, uygulama kaldırma ve klasör oluşturmayı anlatacağım.
Merhabalar; bu yazımda Xiaomi’nin MiUI ara yüzünde ana ekran düzenini ayarlama, uygulama taşıma, uygulama kaldırma ve klasör oluşturmayı anlatacağım.
Öncelikle MiUI ana ekran düzeni iki kısımdan oluşuyor:
- Klasik Düzen
- Uygulama Çekmecesi
Uygulama çekmecesiyle dediğim sistem, standart Android düzenidir. Bir veya iki sayfa belli başlı uygulamalara ayrılır; geri kalan uygulamalar uygulama çekmecesinde gizlenir. Buraya ana ekrandan uygulama çekmecesini aç diyerek ya da ekranın altından, iki parmağınızı kaydırarak, gidersiniz.
Aslında hoş bir sistem; uygulama uygulama dolaşmamak, aradığına kolay ulaşmak için çok işlevsel.
Gelelim bizim klasik düzene: Burada kurulan her uygulama, ana ekran dediğimiz düzene bir simgeyle eklenir. Eğer bulduğunuz her uygulamayı mal bulmuş mağribi gibi telefona kuruyorsanız telefonun 85 sayfa ana ekranı olur.
İşte, tam bu durumda da uygulamaların yerini değiştirme, istediğiniz uygulamaları en başta görme, en çok kullanılan uygulamaları ilk sayfaya getirme, bizim için elzem hale geliyor.
Bu uygulamaları düzenlemenin birkaç yolu var:
- Genel bakış tuşuna basılı tutarak ekran düzenleme modunu açmak
- parmağınızı uygulamaya basılı tutarak ekranda sürüklemek
- iki parmağınızı ekranı kıstırarak ekran düzenleme modunu açmak
Öncelikle söyleyeyim ki uygulamaya basılı tutarak uygulamaları ekranda sürüklemek hiç de pratik ve erişilebilir değil.
Size tavsiyem, ya genel bakış tuşuna basılı tutarak ekran düzenleme modunu açın, “burada dikkat etmeniz gereken! İmleç alt bardaki dak alanında olmasın!” o zaman ekran düzenleme modu açılmıyor. Diğer seçenek: iki parmağınızla ekranı kıstırma; yani, işaret ve baş parmağınızı ekranın kenarlarından ortasına doğru birleştirmek. Gidip de ekranı sıkmayın ha! ?
Diyelim ki ekranı kıstırarak düzenleme modunu açtık; bundan sonra, klasörler hariç, uygulama simgelerinin yanında, kontrol edilmedi ibaresini duyacaksınız.
Taşımak istediğiniz uygulamaları işaretleyeceksiniz.
Daha sonra bunları bir uygulamanın yanına götürmeniz gerekiyor.
Diyelim ki uygulamayı birinci sayfaya taşımak istiyorsunuz; birinci sayfada bir uygulama belirleyeceksiniz, taşıyacağınız uygulamalar, o uygulamadan sonrasına gelecek; buna dikkat edin. O belirlediğiniz uygulamayı da işaretleyeceksiniz. O uygulamayı işaretledikten sonra, tekrar o uygulamaya çift dokunarak bu kez ikinci dokunuştan sonra, elinizi çekmeden basılı tutacaksınız. Ekran okuyucu toplamda kaç uygulama işaretlediyseniz, yanına getireceğiniz uygulama da buna dahil, örneğin: 6 uygulama sürükleniyor diye duyuracak. Bundan sonra elinizi çekeceksiniz. Uygulamalar taşınmış olacak. Eğer bu işlemleri takip ederek yaptıysanız; işlem başarılı olmuştur. Yok bir sıkıntı varsa, bir şeyleri yanlış yapmış olmalısınız.
Peki, klasörleri nasıl oluşturacağız?
Bunun için de yine ekran düzenleme moduna geçtikten sonra, klasöre koymak istediğiniz uygulamaları işaretleyeceksiniz., ekranın altında, ekran ön izlemelerini göreceksiniz. Sağa doğru süpürdükçe kaç ekranınız varsa, orada bir, iki, üç… diye sırasıyla gösterir. Buradan diğer sayfalara geçiş yapabilirsiniz. Klasik iki parmağınızı sağa sola çekerek de sayfalar arasında geçiş yapabilirsiniz.
Hangi sayfada işlemi gerçekleştireceğinize karar verdiyseniz Ekranın en üst sol köşesinde gurup seçeneği var. Buraya parmağınızı dokundurarak geleceğiniz gibi, sağa sola süpürme hareketiyle de ulaşabilirsiniz.
Guruba dokunduğunuz anda, seçmiş olduğunuz uygulamalar, koyun sürüsü gibi bir klasöre toplanacaktır.
Klasörün üstüne dokunup klasörün içinde de yine klasör dediği yere dokunarak ismini değiştirebilirsiniz.
Uygulama Kaldırmak için de yine burayı kullanacağız. Bu kez tek fark, guruba değil de, ekranın en üstünde hafif sağa yakın yerinde kaldıra dokunmanız yetecek.
Yeni güncellemeyle, uygulamaya çift dokunup basılı tuttuktan sonra bırakıp, bu kez ekranın en altında, kaldır ibaresine dokunmanız da yetecektir.
Bunlar sizler için birer ipucu olarak yazılmıştır. Mutlaka daha pratik çözümler de olacaktır; ama şimdilik en kolayı bu işlemler gibi duruyor.
Yeni anlatımlarla buluşmak dileğiyle.
Yorumlar