Ana içeriğe atla →

NOTHİNG PHONE 2 İNCELEMESİ

NOTHING PHONE 2 İNCELEMESİ

Çeviren: Ömer Yeşiltaş

16 Aralık 2013 tarihinde Pete Lau ile birlikte OnePlus firmasını kuran Carl Pei, pandeminin zirve noktasını yaşadığı Ekim 2020’de ayrılarak şu anda CEO olarak görev yaptığı Londra merkezli “Nothing Technology Limited” adlı yeni bir şirket kurdu. Bu kısa inceleme, ilk “Nothing” modeli olan “Nothing Phone 1” Amerika’da mevcut olmadığı için “Nothing Phone 2” üzerinde odaklanacaktır. Bu kısa incelemede aşağıdaki konulara odaklanacağım:

  • Kurulum Ekranı ve Dil Seçimi
  • SIM Kart Desteği
  • Kişisel Bilgiler
  • Biyometrik ve İsteğe Bağlı Özellikler
  • Uygulamaların Geri Yüklenmesi
  • Yazılım – Sistem Ayarlarına Göz Atma
  • Glyph Arayüzü ve Glyph Bestecisi
  • Ekran Okuyucu Eylem Desteği
  • Kamera
  • Ses ve Mikrofon
  • İşletim Sistemi Güncellemeleri ve Güvenlik Güncellemeleri
  • Sonuç – Düşüncelerim

KURULUM EKRANI VE DİL SEÇİMİ

Kutu açılış videosunda açıklandığı gibi, “Nothing2 Telefon”, 6.7 inçlik bir ekran ile gelmektedir ve aşağıdaki depolama ve RAM yapılandırmalarına sahiptir:

  • 128 GB dahili depolama ve 8 GB RAM
  • 256 GB dahili depolama ve 12 GB RAM
  • 512 GB dahili depolama ve 12 GB RAM

Güç düğmesi telefonun sağ tarafında bulunurken, ses düğmeleri ekranın sol tarafında yer almaktadır. Bu telefon, “Fruitvale” (Fruitvale, ABD’li Android kullanıcıları tarafından Apple için kullanılan bir benzetmedir. Fruitvale, meyve vadisi anlamına gelir. ) diğer adıyla iPhone’a benzeyen “kutu gibi” bir his vermektedir. Telefonun arkasında 50MP geniş açılı ve 50MP ultra geniş açılı iki arka kamera bulunur. Ön çekim için 32MP bir kamera bulunmaktadır. Telefonda stereo hoparlörler mevcut iken, kulaklık girişi bulunmamaktadır. Ayrıca cihaz SD kart yuvasına sahip değildir. SIM Kart Tepsisi, telefonun altındaki USB-C (Type-C)  yuvasının sol tarafında konumlandırılmıştır. Cihaz gücünü 4700mAh kapasitesindeki bir pilden almaktadır. Kurulum ekranına geldiğinizde, ekranın ortasında parlak kırmızı bir düğme olan “ileri” düğmesini görebilirsiniz. Varsayılan dil İngiltere İngilizcesi olarak ayarlanmıştır; bu nedenle İngiltere İngilizcesi ve TTS seslerini varsayılan olarak kullanmak istemiyorsanız, “English UK” olarak belirtilen öğeye dokunmanız gerekecektir. Bu, tercih ettiğiniz dili seçebileceğiniz bir dil listesini açar, böylece varsayılan dili buradan seçebilirsiniz. Bunu yapmazsanız, cihaz kurulumdan sonra başka bir dil kullanmanıza izin vermiyor (en azından ben bu şekilde bir deneyim yaşadım ve cihazı fabrika ayarlarına sıfırlamak zorunda kaldım). Daha sonra “ileri” düğmesine dokunarak devam edebilirsiniz.

SIM KART DESTEĞİ

Bu telefon, E-SIM desteği olmayan iki Nano SIM Kart yuvası ile gelmektedir. E-SIM tercih ediyorsanız, bu telefon sizin için uygun olmayabilir.

KİŞİSEL BİLGİLER

Standart kurulumu ve bağlantı ile ilgili işlemleri tamamladıktan sonra, mevcut Google bilgilerinizi, yani e-postanızı girebileceğiniz ve eski telefonunuzdan uygulamalarınızı ve ayarlarınızı geri yüklemek isterseniz, bu telefona yüklemek istediğiniz uygulamalarınızı ve ayarlarınızı seçebileceğiniz, önceki telefonunuzun PIN kodunu sağlamanız gerekeceği bölümü görüntüleyebileceğiniz bir ekrana yönlendirilirsiniz.

BİYOMETRİKLER

Bilgilerinizi girdikten ve hesabınızdan uygulamalarınızı geri yükleyip yüklememe ile ilgili işlemleri tamamladıktan sonra karşınıza çıkan sonraki ekran, Biyometriklerle ilgili olan ekrandır; yani Parmak İzi, PIN ve Yüz Kilidi (ben kurulumu yaparken Yüz Kilidi’ni görmedim, en azından birkaç güvenlik güncellemesi aldıktan sonra Sistem Ayarları’ndaki “Güvenlik” bölümünde buluncaya kadar). Kurulum sırasında bu kısmı gözden kaçırmış olabilirim.

SÖZLEŞME VE İSTEĞE BAĞLI ÖZELLİKLER

Karşınıza çıkan sonraki ekran, “Nothing” sözleşmesi ve gizlilik politikası ekranıdır. “Kabul Et”i dokunmak sizi varsayılan olarak açık veya kapalı olarak işaretleyebileceğiniz “Deneyim İyileştirme Programı” olarak adlandırılan isteğe bağlı işlevlerin bulunduğu ikinci bir ekrana yönlendirir. Bunlar şunları içerir:

  • Sistem kararlılık programı,
  • Nothing bildirimleri, vb.

UYGULAMALARI GERİ YÜKLEME

“Deneyim İyileştirme Programı” ekranında “ileri” düğmesine dokunduktan sonra, Google hesabınızdan bu telefona geri yüklemek için geri yükleyebileceğiniz yedekleri seçebileceğiniz bir ekrana yönlendirilirsiniz. Bu, birden fazla telefonunuz ve yedeğiniz varsa telefonlarınız ve yedekleme tarihlerinin gösterileceği anlamına gelir. Geri yükleme, tüm uygulamalarınızı bu telefona geri yükleyecektir, ancak özelleştirilmiş klasörleriniz geri yüklenmez. Bu nedenle klasör oluşturduysanız, bu klasörler uygulamalarla birlikte geri yüklenmeyecektir. Ayrıca, geri yükleme tamamlandığında tüm uygulamalarınızın ana ekranlara dağıtılacağını unutmamak önemlidir, bu nedenle çok sayıda uygulamanız varsa çok fazla ana ekranınız olabilir. Benimki yaklaşık olarak on altı ana ekranla sonuçlandı.

YAZILIM – SİSTEM AYARLARINA GÖZ ATMA

“Nothing2 Telefon” “üzerinde yer alan Nothing OS”, Pixel telefonlarda bulunan stok Android’a çok benzemektedir. “Sistem Ayarları”na girmeden önce “Hızlı Paneli” hızlıca inceleyelim. “Hızlı Panel”, sol tarafta “İnternet simgesi” ve sağ tarafta “Bluetooth simgesi” olmak üzere her iki simgenin de her zaman görünür olduğu tipik bir düzeni içerir. Başka bir deyişle, “Hızlı Panel”in 1., 2. veya 3. sayfasında olsanız bile, “İnternet” ve “Bluetooth simgeleri” cihazların en üstünde görünecektir. Ayrıca, çoğu Android cihazının aksine, “İnternet” veya “Bluetooth” simgelerine dokunmak, bunların durumunu açık veya kapalı olarak değiştirmez; bunun yerine sadece dokunduğunuz aracı açar. Bunun, iyi bir özellik olduğunu düşünüyorum. Ayrıca burada belirtmek isterim ki, bu iki düğme, yani “İnternet ve Bluetooth simgeleri,” simgelerinin üzerinde doğrudan bir metin etiketi bulunmuyor, etiket simgelerin altında yer almaktadır. Şimdi “Sistem Ayarları”na odaklanalım ve karşılaştığımız öğelere bakalım. Altta “Hızlı Panel”in sol tarafında bulunan “Ayarları Aç”a dokunmak bizi “Sistem Ayarları”na götürür. Burada aşağıdaki öğelerle karşılaşırız:

En üstte “Ağ ve İnternet” öğesi bulunmaktadır ve bunun sağında “Bağlı cihazlar” yer almaktadır, bu da “Bluetooth,” VPN, Mobil İnternet Paylaşımı” gibi öğeleri içerir.

Bunlar, “Ağ” solda ve “Bağlı cihazlar” sağda olacak şekilde sıralanmıştır.

Bundan sonra diğer öğeler aşağıdaki listede olduğu gibi yer almaktadır:

  • Uygulamalar, son kullanılan uygulamalar, varsayılan uygulamalar…
  • Bildirimler, Bildirim Geçmişi, Sohbetler…
  • Glyph Arayüzü, Zil Seslerini Özelleştirme ve daha fazlası (bu öğeye dokunduğunuzda şunları görürüz: “Zil sesi, Bildirim ve bunun altında ekranda “Glyph ışığı” bulunur ve hemen sağ tarafında bir “açık/kapalı” anahtarı bulunur. Bundan sonra “Özellikler” adında bir başlık görürsünüz ve bu başlık altında şu öğeler vardır: “Flip to Glyph” (Glyph Arayüzünü yukarı döndür,) “Glyph zamanlayıcı – Görsel geri sayım,” “Glyph Besteleyici” (besteleyici öğesini tıkladığınızda sizi Play Store’a yönlendirerek uygulamayı indirmeniz istenir. Uygulamayı indirdiğinizde ana ekrana bir uygulama simgesi yerleştirir. Ana ekran simgesine veya buradan “Glyph Arayüzü”ndeki Glyph Besteleyiciyi tıkladığınızda uygulama açılır ve kendi zil seslerinizi oluşturmak için kullanabilirsiniz. Bunun altında “Görsel geri bildirim” öğesi yer almaktadır, yani bildirim aldığınızda telefonunuzun arka tarafındaki dans eden ışıkları görmek isteyip istemediğinizi seçebileceğiniz bir alan bulunmaktadır. Bunlar, Asistan’dan Gelen Eylemler, Ses, vb. öğeleri içerir. En altta, bu ışıkların epilepsi veya ışığa duyarlı kişiler için uygun olmayabileceğini belirten bir uyarı bulunur. Bu nedenle böyle bir rahatsızlığınız varsa, glyph ışığını kapalı tutmayı tercih etmek isteyebilirsiniz. Geçen yıl “Nothing” şirketinin ilk telefonu olan “Nothing1 Phone” hakkında konuşurken bu kısmı “Blind Android Users” podcastinde “Christmas Tree Maker” (Noel ağacı ışıkları) olarak adlandırmıştık.
  • Pil,
  • Depolama,
  • Ses ve titreşim, ses düzeyi, rahatsız etme vb.
  • Ekran, yazı tipleri, Koyu Mod vb.
  • Kilit Ekranı, kısayollar, widget’lar, Her zaman açık ekran vb.
  • Özelleştirme – Duvar kağıtları, renkler, simge paketi, uygulama tablosu vb.
  • Erişilebilirlik,
  • Güvenlik ve Gizlilik – Kilit Ekranı, izinler, biyometri (Parmak İzi okuyucu, PIN ve Yüz Kilidi gibi özellikleri bulabileceğiniz bölüm) vb.
  • Konum,
  • Güvenlik ve Acil Durum,
  • Şifreler ve Hesaplar, Kaydedilen şifreler, Otomatik Doldur, Senkronizasyon vb.
  • Dijital Denge, Ebeveyn Kontrolü vb.
  • Google, Hizmetler ve Tercihler,
  • Deneysel Özellikler – İleride gelebilecek özellikleri önceden deneme. Buna dokunduğunuzda aşağıdaki öğeler görünür: “Tesla’ya Bağlan,” AirPod desteği (bağlı AirPod’un pil durumunu ve simgesini göster,) “Belirli oyunlar için dokunma tepkisini artır” (bunu etkinleştirmek pil kullanımını etkileyebilir) ve “Üçüncü taraf uygulamalarla Glyph İlerlemesi. • Sistem, Diller, Hareketler, tarih ve saat, Yedekleme vb. İşte sistem güncellemelerini, yani İşletim Sistemi güncellemelerini ve Güvenlik yaması güncellemelerini bulabileceğiniz yer burasıdır. Nothing2 Phone, Pixel telefonlar gibi üç yıl boyunca İşletim Sistemi desteği ve dört yıl boyunca iki ayda bir Güvenlik yaması desteği sunar.
  • “Telefon Hakkında” bu listedeki son öğedir.

GLYPH VE GLYPH BESTELEYİCİ

Yukarıda Glyph ve Glyph Besteleyiciden zaten söz etmiştim ve “Besteleyici” ile bestelenmiş müzikleri merak ediyorsanız, “Sesli Anlatımı” dinleyebilirsiniz.

EKRAN OKUYUCU EYLEMLERİ

Birçok başlatıcı ve özellikle Pixel Başlatıcısı gibi, “Nothing” başlatıcı da Ekran Okuyucu Eylemleri’ni destekler.

KAMERA

“Nothing2 Telefon”da ön ve arka kamera bir yüze odaklandığında maalesef sesli olarak bilgilendirme özelliği bulunmamaktadır. Bu nedenle, selfie kullananlara, “Play Store” dan “Open Camera” gibi bir uygulama yüklemelerini önerebilirim.

SES VE MİKROFON

Ses oynatma kalitesi iyi denebilir, ancak maalesef mikrofon kaydı konusunda aynısını söyleyemeyeceğim. Ses kalitesini dinleyerek kendi kararınızı vermek için “Sesli Anlatımı” dinleyebilirsiniz. Mikrofon testinde iki farklı uygulama kullandım: Hi-Q ve ASR Kaydedicileri.

GÜNCELLEMELER VE GÜVENLİK YAMALARI

“Sistem, Diller, vb.” altında belirtildiği gibi, “Sistem Ayarları”nda, “Nothing size üç yıl boyunca İşletim Sistemi desteği” verecektir ve dört yıl boyunca iki ayda bir Güvenlik yaması desteği sunacaktır. Benim cihazım kurulumdan sonra 2 güncelleme aldı ve şu anda 1 Haziran Güvenlik yaması yüklü.

SONUÇ – DÜŞÜNCELERİM

“Nothing Phone 2” benim için Fruitvale (iPhone) ve Pixel telefonlarının bir karışımı gibi görünüyor. Fiziksel yönler, “kutu gibi” hissi veren yapısı ve sağda Güç düğmesi ve solda ses düğmelerinin bulunması, Fruitvale telefonları andırmaktadır. Pixel telefonlarda giriş şifresini girdikten sonra “Tamam” düğmesine basmanız gerekirken, Nothing telefonda pini girer girmez doğrudan ekranın açılması, Fruitvale (iPhone) telefonlara benzetilmiş. Ayrıca Pixel cihazlarda 6 haneli olması gereken pin, bu telefonda 4 haneden de oluşabiliyor. Bu telefonu satın almayı düşünüyorsanız, iade etmek için uğraşmanız gerekeceğini unutmayın. Ayrıca burada belirtmek istiyorum ki, bu telefonun titreşimlerini beğenmedim. Genellikle titreşimi açık tutmam, ancak bu telefonda titreşimi denemek için açmıştım. Titreşim kullanmayı genelde tercih etmem. Telefon hakkındaki diğer ayrıntılar ve ek yorumlar için “Sesli Anlatımımızı” dinleyebilirsiniz.

Geçen yılın üst düzey yonga çipini barındıran “Nothing Phone 2,” çok iyi bir fiyata sahip sağlam bir telefon. Yukarıdaki sorunların hiçbiri sizin için sorun değilse, gerçekten güzel ve kullanışlı bir telefon olduğunu kesinlikle söyleyebilirim.

Görüntüleme: 64

Yazar Hakkında

Warren Carr

Warren Carr, Blind Android Users podcast kurucu ortağı

Kategori: İncelemeler

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir