Ana içeriğe atla →

Samsung Galaxy Z Flip 5 İncelemesi

Galaxy Z Flip 5 İncelemesi

Çeviren: Ömer Yeşiltaş

Bu telefonu neredeyse bir aydır kullanıyorum ve cihazın beni şaşırttığını söyleyebilirim. Günlük kullandığım asıl cihazlarımdan biri olmasına karar verdim ve işte bunun nedenleri:

Donanım ve Performans:

Öncelikle, bu cihazın yüksek kalite bir telefon olduğunu ve diğer amiral gemisi Samsung cihazlarla yapabildiğiniz herşeyi bununla da yapabileceğinizi belirtmeliyim. Katlanmadığında, bu telefonun en çok Galaxy S23 Plus’a benzediğini düşünüyorum. Ekran boyutu neredeyse aynı, ancak biraz farklı bir en-boy oranına sahip. Z Flip 5 ekranı, S23 Plus’a göre biraz daha uzun ve biraz daha dar. ABD’de aynı başlangıç fiyatıyla satılıyorlar, ancak Z Flip 5, 128 GB yerine 256 gigabayt depolama ile geliyor. Her iki cihazda da aynı boyutta RAM ve aynı işlemci bulunuyor. Diğer Samsung amiral gemisi telefonlarda olduğu gibi hoparlörler ve mikrofonlar harika ve ekran kalitesi muhteşem. Z Flip 5, S23 Plus’ta bulunan geniş ve ultra geniş açı lenslere sahipken, cihazda telefoto lensi yer almıyor. Katlandığında ana ekrandaki katlama kıvrımı/çizgisine dair birçok şey ortaya atıldı, bu yüzden bu konuya birkaç cümle ile açıklık getireceğim.

Ekran Katlanma Kıvrımı

Evet, ekranı tam olarak açtığınızda kıvrımı/çizgiyi hissedebilirsiniz, ancak telefonun kullanımına engel değildir. Kaydırma yapmanıza engel olmaz ve TalkBack, kıvrım alanı üzerinde bile tüm hareketleri algılar. Kişisel olarak beni rahatsız etmiyor ve dokunarak keşfetme esnasında öğeleri daha hızlı bulmama yardımcı oluyor. Örneğin, ekran katlama kıvrımının ana ekranımdaki üçüncü sıranın hemen içinden geçtiğini biliyorum.

Pil:

Bu cihazda beni en çok etkileyen şeyin pil ömrü olduğunu belirtmeliyim. Harika değil, ama yeterince iyi diyebilirim ve cihazın katlanabilir bir telefon olmasını dikkate alırsak oldukça önemli bence. 2 yıl önceki Galaxy Z Flip 3 telefonuma göre bu cihazın pil ömrü çok daha iyi. Genellikle bir günü rahatça çıkarabiliyor. Kullandığım süre içinde, bir gün boyunca pilin %100’den fazlasını kullanmam gerektiğini sadece bir veya iki kez hatırlıyorum. Z Flip 3 kullanırken telefonu gün içinde şarj etmeyi, kullanımımın rutin bir parçası haline getirmem gerekmişti. Z Flip 5’te genellikle bir şarjla 4 ila 5 saat ekran süresine ulaşabiliyorum, telefonu tam boyutlu ekranı kullanmak için ne kadar sık açtığıma bağlı olarak bu süre değişebilir. Unutmayın ki bu telefonu hem ana ekran hem de kapak ekran parlaklığını %100 olarak kullanıyorum ve yenileme hızını 60Hz’e düşürdüm, bu yüzden sizin aldığınız değerler farklı olabilir.

Benim için pil ömrünü iyileştiren birkaç faktör bulunuyor.

Pil Ömrünü İyileştiren Faktörler

  • İlk olarak, Snapdragon 8 Gen 2 oldukça verimli bir işlemci. Bunun, kullandığım amiral gemisi bir telefonda karşılaştığım en verimli işlemci olduğunu söyleyebilirim.
  • İkincisi, Z Flip 3’ün 3300mAh pili ile karşılaştırıldığında, Z Flip 5’in 3700mAh kapasitesindeki pili fiziksel olarak biraz daha büyük.
  • Ve üçüncüsü, kapak ekranının kullanımı çok daha faydalı, ki buna daha sonra değineceğim, bu nedenle telefonun tam boyutlu ekranını kullanmaktan daha az işlem ve enerji gerektiriyor. Yani bu kesinlikle bir pil canavarı değil, ama rahatlıkla bir gün boyunca sizi idare edeceğini düşünüyorum.

Ayrıca, pil oldukça hızlı dolabiliyor. Cihaz 45w hızlı şarjı desteklemektedir ve pil pek büyük pil fazla büyük olmadığından, kısa sürede oldukça hızlı dolmaktadır. Örneğin, 15 dakikalık bir şarj size yaklaşık %25 pil veya 30 dakikalık bir şarj size yaklaşık %50 pil sağlar.

Kapak Ekranı

Kapak ekranı, bu cihazı önceki Samsung sürümlerinden ayıran özelliktir. Bu ekran çok daha büyük ve çok daha işlevseldir. Katlandığında, cihazın önünün hemen alt sağ tarafındaki kamera ve flaş modülü hariç olmak üzere tüm yüzeyini kaplar. Ancak kapak ekranı, ana ekrandan farklı olan kendi kullanıcı arayüzüne sahiptir. Bir saat arayüzünü andırdığı söylenebilir. Ekranı ilk açtığınızda, size yalnızca saat gösterilir ve başka bir bilgi gösterilmez. Pil seviyenizi ve henüz kapatmadığınız bildirimlerin sayısının gösterilmesini tercih ederseniz bunu ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, özelleştirebileceğiniz bir ana ekran kısayolu düğmesi bulunur, ancak ben onu kamerayı açma olarak bıraktım.

İki parmakla sola kaydırmak sizi widget’larınıza götürecektir. Bunlar, hangilerinin görüntüleneceğini veya görüntülenmeyeceğini seçebileceğiniz özelleştirilebilir widget’lar. Bunlar takvim, cevapsız çağrılar, adımlar ve diğer sağlık bilgileri veya aktivite izleme, kronometre veya alarm, hava durumu vb. gibi widgetlerden oluşabilir. Bir widget’e ulaştığınızda, o widget’ın sayfasındaki bilgilere göz atmak için iki parmağınızla yukarı veya aşağı kaydırabilirsiniz.

Saat arayüzü veya ana ekranınızdan iki parmakla sağa kaydırmak, bildirimlerinize erişmenizi sağlar. Burada, üzerinde işlem yapabileceğiniz veya reddedebileceğiniz bildirimlerin dikey bir listesi görüntülenir. Maalesef bu bildirimlerin TalkBack eylemleri bulunmadığından şu anda bu bildirimleri eylemleri kullanarak reddedemezsiniz. Bildirimleri reddetmek için ya iki parmakla sağa kaydırmalı ya da çift dokunup basılı tutmalı ve ardından sağa kaydırmalısınız. Kişisel olarak ikinci yöntemi kullanıyorum çünkü yanlış bir noktadan yanlışlıkla iki parmakla kaydırarak reddetmek istemediğim bir bildirimi reddetmeyi istemem.

Kapak ekranının en üstünden iki parmakla aşağı kaydırmak, hızlı ayarlar paneline erişmenizi sağlar. Bu, ana ekrandaki standart hızlı ayarlardan farklıdır. Burada kapak ekranının parlaklığını kontrol eden bir parlaklık kaydırıcısı ve sanırım özelleştirilemeyen sekiz hızlı ayar anahtarı bulacaksınız. Bunlar, Wi-Fi, ses modu, Bluetooth, uçak modu, el feneri, Mobil veri, ekran kaydedici gibi bazı modları içerir.

Good Lock kullanarak kapak ekranına başlatıcı işlevi görecek bir widget eklemek mümkün, ancak ne yazık ki bu widget erişilebilir değil ve tüm uygulamalar etiketsiz olarak görüntüleniyor. Bununla birlikte, uygulamalarınızı bu kapak ekranı widget’ına eklerseniz, bunlar kapak ekranında çalışacaktır. Bu, eklemiş olduğunuz uygulamalardan birinin bildirimine dokunursanız, devam etmek için telefonunuzu açmanızı istemeden doğrudan kapak ekranında uygulamanın açılacağı anlamına gelir. Bu ayrıca Bixby’yi de kullanarak bu uygulamaları kapak ekranında başlatmanıza olanak tanır.

Bu işlemi yapmak biraz zaman alabilir, ancak kapak ekranında kendi erişilebilir başlatıcınıza sahip olmak isterseniz, Blind Android Users Podcast için hazırladığım ve YouTube kanalımızda yayınladığımız ilgili içeriğe bakabilirsiniz.

Bu şekilde kapak ekranında neredeyse her uygulamayı çalıştırabilirsiniz. Ancak diğer uygulamalar üzerinde görüntüleme gerektiren uygulamalar, bu yöntemle çalıştırılamamaktadır.

Ayrıca, kapak ekranında tam boy bir klavye kullanabilirsiniz, ancak Samsung’un klavyesini kullanmak zorundasınız. Bu benim için bir sorun değil, çünkü Samsung klavye ayarlarına gidip ses girişini Google olarak belirleyebiliyorum. Eğer ekran klavyesi görüntüleniyorsa yan tuşa uzun basarak sesle yazma başlatabilirsiniz.

TalkBack

TalkBack, asıl ana ekranda çalıştığı şekilde doğru bir şekilde çalışıyor, bu nedenle ayrıntılara girmeyeceğim, sadece telefon katlandığında kapak ekranı üzerinde deneyimin nasıl farklı olduğunu size anlatacağım.

TalkBack ile neler yapabileceğinizi size anlatarak başlayacağım.

TalkBack ile Yapabileceklerimiz

Tüm hareketler kapak ekranında çalışıyor, çoklu parmak hareketleri dahil, ve evet, eğer tüm parmaklarınızı ekrana yerleştirebiliyorsanız, 4 parmaklı hareketler bile çalışacaktır. TalkBack çoğunlukla ana ekranda olduğu gibi çalışıyor. Dokunarak veya öğeleri kaydırarak ekranda dolaşabilirsiniz. TalkBack’in çoğu işlevi burada çalışıyor, ses komutları, kopyala-yapıştır, sonraki öğeyi oku vb.

Ancak elbette bazı istisnalar var, bunları aşağıda bulabilirsiniz.

Kapak ekranında TalkBack ile yapamayacağınız şeyler:

  • İlk olarak, ekranı gizleme işlevi çalışmıyor. Ekranın gizlendiğini duyabilirsiniz ancak yalnızca ana ekranın gizlendiğini, kapak ekranının hala görünür olduğunu fark edeceksiniz. Bu nedenle ekran gizlemeyi kullanırken bunu aklınızda bulundurmanız iyi olur.
  • İkincisi, kapak ekranında geçiş sistem hareketi (sonraki TalkBack hareketini yoksayarak uygulanan hareketi varsayılan sistem hareketi olarak gerçekleştirme hareketi) yapamazsınız. Geçiş işlemi için atadığınız hareketi gerçekleştirdiğinizde bir ses duyarsınız, ancak ekrana dokunduğunuzda sistem hareketine geçişin gerçekleşmiş olmadığını, normal TalkBack hareketlerinin geçerli olduğunu göreceksiniz.
  • Üçüncüsü, kapak ekranında TalkBack menüleri görüntülenemez. Bu, TalkBack menülerindeki herhangi bir özelliğe erişemeyeceğiniz ve bir harekete atadıysanız eylemler menüsünü açamayacağınız anlamına gelir. Ancak Talkback 14 kullanıyorsanız kapak ekranında okuma kontrollerini ve eylemleri kullanabilirsiniz. TalkBack menülerine benzer şekilde, TalkBack Braille klavyesini de kullanamazsınız çünkü Braille klavye de diğer uygulamalar üzerinde görüntüleme izni gerektirmektedir.
  • Ayrıca, otomatik odaklama kapak ekranında çalışmaz. Bir sayfada geri gitmek istediğinizde, TalkBack son odak öğesini hatırlamaz. Ve yeni bir ekrana geçtiğinizde otomatik olarak odaklanmaz ve o sayfadaki ilk öğeyi otomatik olarak duyurmaz.

Diğer Erişilebilirlik Özellikleri

Önceki bölüm gibi, bu bölüm de yalnızca kapak ekranı ile ilgili bilgileri içermektedir.

  • Renk ters çevirme işlevi düzgün çalışıyor.
  • Büyütme kullanılabiliyor, ancak büyütme düzeyleri kaydedilmez. Örneğin, büyütme düzeyini %800 olarak kaydetmişseniz, kapak ekranında büyütme yaparken başlangıçta sadece %200 oranında yakınlaşır ve her seferinde manuel olarak ayarlamanız gerekir. Bu aynı zamanda tam büyütme seviyesinde üç kez dokunup basma yöntemini veya benzer yöntemleri kullanamayacağınız anlamına gelir. Bu sadece %200 seviyesinde yapılabilir.
  • Çoğu erişilebilirlik kısayolu kapak ekranında çalışmaz. Her iki ses tuşunu basılı tutma veya ses açma ve yan tuşa basma gibi donanım kısayolları düzgün çalışmaz. Kapak ekranından bir erişilebilirlik hizmetini açmak için tek yol, onu erişilebilirlik hareketine veya düğmesine atamak ve ardından erişilebilirlik kısayolunu bir Talkback hareketine atamaktır. Çünkü erişilebilirlik kısayolu, kapak ekranında çalışsa da, ister ekranda yüzer şekilde olsun isterse gezinme çubuğunda yer alsın, kapak ekranında gösterilmeyecektir. Üç parmakla aşağıdan yukarı kaydırma erişilebilirlik hareketinin de çalışmadığını belirtmeden geçmemeliyim.

Sonuç

Muhtemelen fark ettiğiniz gibi, bu incelemenin odak noktasını kapak ekranı olarak belirledim. Katlanabilir olması ve kapak ekranı, bu telefonu diğer Samsung telefonlardan ayıran özelliğidir ve kapak ekranı çok işlevsel olsa da ben, tam olarak işlevsel olduğunu düşünmüyorum. O nedenle yapabileceğiniz ve yapamayacağınız işlemleri açıklamak konusunda iyi bir iş çıkardığımı umuyorum.

Ne yazık ki, Kapak ekranında yapabilecekleriniz ve yapamayacaklarınız konusunda Samsung veya Google TalkBack kullanıyor olmanızın bir fark oluşturmadığını söyleyebilirim. Samsung’un kullanıcı deneyimini geliştirmek için kendi Talkback sürümünü çıkarması her ne kadar harika bir fırsat olsa da, şimdiye kadar elle tutulur bir yenilik ortaya koyamadıklarını söylemek yanlış olmayacaktır. Umarım gelecekte iyileştirmeler ve yeniliklerin eklendiğine şahit olabiliriz.

Görüntüleme: 49

Yazar Hakkında

John Dyer

John Dyer, Blind Android Users Podcast sunucularından biri.

Kategori: İncelemeler

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir