3.7. Bildirim Seslendirme Ayarları, ayar grubu
Jieshuo ayarlarının bir sonraki grubunu oluşturan “Bildirim Seslendirme” ayarları, ekran okuyucunun cihaz ve uygulama bildirimlerini ele almasına ilişkin seçenekleri içermektedir. Şimdi bu seçeneklere göz atalım:
3.7.1. Gelen Bildirimleri Otomatik Oku, ayar grubu
Bu bölüm, bildirimlerin hangi durumlar ve koşullarda otomatik olarak seslendirilmesi gerektiğini belirlememize olanak veren seçenekleri kapsamaktadır. Bunlar:
- Bildirimleri Okuma: İşaretlendiğinde bildirimler otomatik olarak seslendirilmez.
- Yalnızca Ekran Açıkken: Bildirimler yalnızca ekran kilidi açıkken otomatik olarak seslendirilir.
- Yalnızca Ekran Kilitliyken: Bildirimler yalnızca ekran kilitliyken seslendirilir, diğer durumlarda otomatik okunmaz.
- Ekran Hem açık Hem Kilitliyken: Bildirimlerin her durumda ve tüm koşullar altında otomatik seslendirilmesini istiyorsanız bunu işaretleyin.
3.7.2. Açılır Pencere Bildirimlerini Oku, seçim kutusu
Açılır pencere bildirimleri, başka işlemler etkinken veya başka uygulamalar açıkken bildirime sahip uygulamalar tarafından ekranın bir bölümünde görüntülenen ve bazen bir eylem seçmemizi gerektiren bildirimlerdir. Bu bildirimlerin bazıları kendi kendine kaybolurken bazılarında bir işlem yapmamız gerekebilmektedir. Bu tarz bildirimlerin ekran okuyucu tarafından otomatik olarak seslendirilmesini isterseniz, bu seçim kutusunu işaretleyin.
3.7.3. Ekran Okuyucu Bildirimlerini Oku, seçim kutusu
Tüm uygulamalar gibi ekran okuyucular da yapılan işlemlerin sonucunu kullanıcıya bildirimler vasıtasıyla iletirler. Bir metni kopyaladığınızda “Kopyalandı”, yapıştırdığınızda “yapıştırıldı”, herhangibir ayarı veya seçeneği değiştirdiğinizde “işlem tamamlandı” veya “başarılı” gibi anlık bildirimlerle kullanıcıyı sesli olarak yönlendirirler. Bu ve benzeri ekran mesajları ekran okuyucuların iletmiş oldukları bildirimler olarak tanımlanabilir. Bu tür bildirimlerin, yani Jieshuo Ekran okuyucunun bizzat kendisi tarafından gönderilen bildirimlerin otomatik olarak seslendirilmesini tercih ederseniz bu seçim kutusunu işaretleyin.
3.7.4. Konuşma Etkinken Gelen Bildirimler Okunmasın, seçim kutusu
Bu özellik, bir ekran okuyucuda bulunması gereken olmazsa olmaz işlevlerden biridir. Bilindiği üzere bir metni sesli dinlemek, gözlerle okumaya benzememektedir. Dinlerken herhangibir noktada oluşacak kesinti, ilgili metnin baştan tekrar dinlenmesini gerektirebilmektedir. İşte bir metin okurken gelen anlık bildirimler, okuma kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu seçim kutusu, kullanıcının birşeyler okuduğu esnada ekran okuyucunun bildirimleri okumak için araya girmesini engellemek için gerekli bir işlevdir. Bir metin okurken ekran okuyucunun araya girerek okumanızı bölmesinden hoşlanmıyorsanız, bu seçim kutusunu işaretleyin.
3.7.5. Yalnızca Bildirim Özetlerini Oku, seçim kutusu
Bildirimleri geldiği sıraya göre geldiği anda otomatik olarak almak istemiyorsunuz ancak yine de bildirimlerinizin belirli aralıklarla otomatik olarak bildirilmesini istiyorsunuz. İşte o zaman bu işlev tam size göre… Bu seçim kutusu işaretlendiğinde, bildirimler belirli aralıklarla özet halinde toplu olarak seslendirilir.
3.7.6. Bildirim Kaynağını Oku, seçim kutusu
Bu seçim kutusu, bildirimlerin hangi kaynaktan, yani uygulamadan geldiğinin belirtilmesi için gereklidir.
3.7.7. Bildirim Kara Listesi, ayar grubu
Bildirim Kara Listesi, bir uygulamaya ait bildirimleri kara listeye eklemeye, yani engellemeye izin veren bir işlevdir. Bu bölümde yalnızca “Oluştur” düğmesi bulunmaktadır. “Oluştur” düğmesini tıkladığımızda cihazımızdaki uygulamaların bir listesi açılır. Bu listeden kara listeye ekleyeceğimiz uygulamayı seçerek çift tıklayabiliriz. Böylece söz konusu uygulama kara listeye eklenmiş olacaktır. Uygulama eklendikten sonra açılan ekranda “Tümü” düğmesi, “İptal” ve “Ekle” düğmeleri bulunur. “Tümü”, uygulamaya ait tüm bildirimlerin engellenmesini sağlar. Ekle düğmesi ile, bildirimleri sözcük sözcük engelleyebilmekteyiz. “Ekle” düğmesini tıklayarak engellemek istediğimiz sözcüğü yazarak “tamam” düğmesini tıkladığımızda eklemiş olduğumuz sözcüğün geçtiği bildirimler engellenmektedir.
Tekrar “Bildirim Kara Listesi” ekranına dönecek olursak, burada yeni eklemiş olduğumuz uygulama adını görürüz. Bu uygulama bildirimleri ile ilgili bir değişiklik yapmak istersek, çift tıklayarak gerekli düzenlemeleri yapabiliriz. Yine Bildirim Kara Listesi ekranında uygulama adı üzerinde çift tıklayıp basılı tuttuğumuzda “sil” iletişim kutusu açılacaktır. “Tamam” düğmesini kullanarak bu uygulamaya ait bildirim engellemesini kaldırabiliriz.
3.7.8. Bildirim Beyaz Listesi, ayar grubu
“Bildirim Beyaz Listesi”, “Bildirim Kara Listesi” işlevinin tam tersi olarak görev yapan bir işlevdir. Bu işlev aracılığı ile, tüm bildirimler engellenmiş ise bile istenen uygulamaların bildirimlerinin seslendirilmesi sağlanabilmektedir. Bu bölümde yalnızca “Oluştur” düğmesi bulunmaktadır. “Oluştur” düğmesini tıkladığımızda cihazımızdaki uygulamaların bir listesi açılır. Bu listeden Beyaz listeye ekleyeceğimiz uygulamayı seçerek çift tıklayabiliriz. Böylece söz konusu uygulama Beyaz listeye eklenmiş olacaktır. Uygulama eklendikten sonra açılan ekranda “Tümü” düğmesi, “İptal” ve “Ekle” düğmeleri bulunur. “Tümü”, uygulamaya ait tüm bildirimlerin seslendirilmesini, yani bildirim engelinin kaldırılmasını sağlar. Ekle düğmesi ile, bildirimde geçen sözcükleri de beyaz listeye ekleyebilmekteyiz. “Ekle” düğmesini tıklayarak beyaz listeye eklemek istediğimiz sözcüğü yazarak “tamam” düğmesini tıkladığımızda eklemiş olduğumuz sözcüğün geçtiği bildirimler seslendirilmektedir.
Tekrar “Bildirim Beyaz Listesi” ekranına dönecek olursak, burada yeni eklemiş olduğumuz uygulama adını görürüz. Bu uygulama bildirimleri ile ilgili bir değişiklik yapmak istersek, çift tıklayarak gerekli düzenlemeleri yapabiliriz. Yine Bildirim Beyaz Listesi ekranında uygulama adı üzerinde çift tıklayıp basılı tuttuğumuzda “sil” iletişim kutusu açılacaktır. “Tamam” düğmesini kullanarak bu uygulamayı Bildirim Beyaz Listesinden kaldırabiliriz.
3.7.9. Bildirim Erişimi
Bildirim Erişimi, bir uygulamanın cihaz ve uygulamalar tarafından gönderilen bildirimlere erişmesini ifade etmektedir. Özellikle ekran okuyucuların bildirimleri kullanıcıya anlık olarak bildirmesi için bu izne erişim gereksinimleri bulunmaktadır. Bu seçenek, aslında etkinleştirilip devre dışı bırakılabilir bir anahtar değildir. Tıklandığında doğrudan cihazın bildirim erişimi menüsü açılır. Bu menüden dilediğimiz uygulamayı seçerek bildirim erişimi iznini açabilir veya kapatabiliriz. Elbette mevcut durumda Jieshuo Ekran Okuyucuya bu izni vermek için listeden Jieshuo’yu seçmemiz gerekmektedir.
Yorumlar